Als de titel van deze post je aanspreekt, dan wil ik eigenlijk meteen tegen je zeggen:
“Waarom ben je zo hard voor jezelf?”
Wat had je in gedachte? Dat je het perfecte voedingspatroon en workoutschema had en het “enige” dat je diende te doen was je hieraan te houden? Wanneer dit niet lukt tot in perfectie (dat lukt niemand!), vraag je jezelf af wat er mis met je is? Je wilt dit toch zo graag? TOCH? ..
Chill out
Geef jezelf even een pauze. Leer om te pauzeren wanneer je het gevoel hebt van ‘het pad’ af te gaan in plaats van op te geven en jezelf de grond in te duwen met negatieve woorden. Afvallen, fit worden, gezond eten, sporten.. dit alles is een combinatie van meerdere gewoontes en gedragingen. Als dat al niet ingewikkeld genoeg is, komt erbij dat het deels fysiek is en deels mentaal.
De manier waarop je denkt, je perspectief, je instelling: is net zo belangrijk als het fysieke werk dat je doet met sporten en eten.
En nu komt de clou:
Al deze gewoontes zijn vaardigheden
En wat weten we over vaardigheden? Dat je er beter in kunt worden door ze te blijven herhalen: blijven oefenen. Begrijp dat je niet vanaf het begin ineens al deze gedragingen als een pro opvat en uitvoert. juist niet. Je brein zal je proberen tegen te werken omdat er nieuwe dingen gebeuren, dat is eng, je brein wilt lekker in zijn comfortzone blijven.
Maar de verwachting van veel mensen is en blijft nog steeds dat ze het -zo goed als- perfect willen doen, vanaf het begin. Anders werkt het niet, denken ze. Maar elke andere vaardigheid die je hebt geleerd, heeft toch ook tijd gekost?
Veters strikken? Zwemmen? Lezen? Schrijven? Fietsen? Blind typen? Instagrammen (ja, dat is ook een vaardigheid haha)? überhaupt omgaan met technologie?
Was het frustrerend in het begin om deze vaardigheden te leren? Ja, absoluut. Maar je wist toch dat je het moest blijven proberen tot de link tussen mentaal en fysiek er was en het lukte? En nu zijn het gewoontes waar je niet eens over na hoeft te denken.
Zo wordt het ook wanneer je er een gewoonte van maakt om te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan. Je brein zal er na een paar keer misschien geen zin in hebben, je tegen werken, je vertellen dat je lekker thuis kan blijven. De eerste keren ben je nog een discussie aan het voeren in je hoofd: Wel gaan? Niet gaan? Waarom wel? Waarom niet? ..
Maar na enige tijd, wanneer je het keer op keer hebt geprobeerd, zul je merken dat je niet eens meer de discussie aan gaat in je hoofd: je gaat gewoon. En wanneer het er niet van is gekomen, weet je dat je de volgende dag weer gaat. Je hoeft jezelf niet meer streng toe te spreken “oke, omdat je vandaag er niet aan toe komt, MOET je morgen gaan.. je MOET”.
Herkenbaar?
Er is geen aan/uit knop
Voor sommige mensen is het een stuk natuurlijker om nieuwe dingen te (willen) leren. Nieuwsgierig van aard en benieuwd naar verbeteringen in hun eigen leven zorgt er bij deze mensen voor dat ze weten dat alles dat nieuw is, tijd vergt om te leren beheersen. Maar we zijn niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden en sommigen van ons dienen meer ons best te doen. Wil dat zeggen dat we gedoemd zijn? Natuurlijk niet. Als er één ding is wat je niet verder brengt in het leven, dan is het wel de slachtofferrol aannemen. Neem verantwoordelijkheid over je eigen leven, jouw eigen struggels en zie het als een uitdaging.
Begrijpen + Accepteren + Uitdaging = Succes
Als je dit geheel begrijpt, het accepteert en vervolgens jouw ‘doel’ ziet als uitdaging, dan kan het niet anders dan dat je succes gaat boeken omdat je begrijpt dat er momenten gaan zijn dat het niet lukt, dat je je rot voelt, je niet aan je ‘plan’ kunt houden wegens welke omstandigheid dan ook. In plaats van boos te worden op jezelf denk je aan een andere vaardigheid die je nu goed beheerst en probeer je stil te staan bij wat ervoor nodig was.
Ik denk bijvoorbeeld vaak aan een nieuwe app, of de switch van Windows naar IOS op de Mac. Wat een ellende vond ik dat: alles was anders, het lukte maar niet om te kopiëren en te plakken, ik kon de knoppen niet vinden en ik was er zoveel tijd aan kwijt dat ik er gek van werd.
Maar inmiddels hoef ik er niet eens meer over na te denken, aangezien ik mijn Macbook dagelijks gebruik is mijn brein er helemaal aan gewend en voelt het niet meer als een struggle. Stel dat ik een jaar lang niet meer op IOS werk en na een jaar weer terug ga, dan zal het in het begin opnieuw wennen zijn.
En zo is het ook met afvallen, aankomen, fitter worden, sporten en gezond eten.
“Cut yourself some slack” en blijf opstaan! Ik vond een mooie quote die ik graag nog wil delen voordat je dit artikel wegklikt:
“When you get tired, learn to rest, not to quit”
4 comments
goed artikel. ik heb zelf al langer de knop omgedraaid dat het een werk is van lange adem, met ups en downs. in het begin was één misstap genoeg om mezelf helemaal rot te voelen en me af te vragen waarom ik zo zwak was… nu besef ik dat het de veranderingen op lange termijn zijn die het m doen, en als je een tijd gezond eet en sport, dat dat écht niet ongedaan wordt gemaakt door een keertje uit de bocht gaan (ook al duurt dat keertje een week). ben er nu veel relaxter in.
Wat heerlijk dat je er relaxter in bent! Maakt het leven zoveel leuker en lichter 🙂
Poeh, deze komt even binnen zeg! Ik besef me opeens dat ik, doordat ik heel perfectionistisch ben, vaak niet aan “dingen” begin. Als ik iets doe wil ik het goed doen en als ik maar enigszins twijfels heb over de uitkomst, dan doe ik het niet. Gevolg; veel uitstel gedrag en niet doen wat ik eigenlijk heel erg graag wel zou willen! Thanks voor dit inzicht Teni! Ik heb weer wat om over na te denken dit weekend!
Bedankt! Dat had ik even nodig 🙂 Ik leg de lat vaak erg hoog waardoor vrijwel niets haalbaar is. Dit zet me weer even met beide benen op de grond.