Zoetstoffen leken de ideale oplossing om minder suiker te consumeren. Want we weten inmiddels allemaal dat een teveel aan suiker niet goed is voor onze gezondheid, dus als zoetstof wél de zoete smaak levert maar geen suiker is, dan hebben we een goudmijn te pakken!
Toch?
Dat was inderdaad wel wat we enkele jaren geleden dachten. Vooral omdat er ook onderzoeken waren die lieten blijken dat zoetstoffen heus niet zo schadelijk waren. Maar deze onderzoeken werden gefinancierd door partijen zoals Coca Cola en Nestle – wat natuurlijk niet heel onpartijdig is.
Gelukkig zijn we meerdere jaren verder en is er al veel meer onafhankelijke informatie over zoetstoffen. Vandaag dook ik in de zoetstof Natrena met de vragen: Wat zit erin? Is het gezond? En hoe (on)gezond is het?
Natrena
Je krijgt nooit een volledig beeld door enkel te kijken naar de voedingswaarde of de ingrediënten. Ze spelen altijd samen in de vraag naar: Hoe gezond is dit voor mijn lijf in mijn persoonlijke situatie?
De voedingswaarde zegt mij: Weinig calorieën en enkel wat zouten. Alleen aan de hand van deze informatie zou ik kunnen denken: Smaakt het lekker? Ja? -> Dan is het ideaal voor iemand (zoals ik) die bezig is met afvallen en calorieën dient te besparen her en der!
Ik zou dan de ingrediënten kunnen negeren, maar als ik me enigszins bezighoudt met de gezondheid van mijn lichaam en niet enkel de fysieke vorm, dan kan ik niet anders dan de ingrediënten ook meenemen in mijn overweging om dit product te gebruiken.
Cyclamaat
Is een zoetstof die 50 keer zoeter is dan tafelsuiker. Het bizarre is dat het sinds 1970 is verboden in Amerika. Het land waar er nog zo ontzettend veel ingrediënten NIET verboden zijn ten opzichte van Europa. Dus waarom dit daar wél verboden is maar niet in Europa, is voor mij zorgwekkende informatie.
Deze zoetstof levert géén calorieën en kan niet goed opgenomen worden door je verteringsstelsel. Om deze reden kan een teveel aan (deze) zoetstof zorgen voor darmklachten en diarree.
Een klein beetje van cyclamaat kan worden verwerkt door de goede bacteriën in je darmflora (probiotica), hierdoor wordt cyclohexylamine gemaakt. Dit stofje is kankerverwekkend.
Twee onderzoeken die nog voor 1970 zijn gedaan linken cyclamaat aan de aanmaak van kanker tumoren in de blaas van ratten. Deze twee onderzoeken zijn de reden geweest van de directe ban op cyclamaat in onder andere Amerika.
Omdat er vervolgens niet genoeg onderzoek was om aan te tonen dat het wel degelijk schadelijk was, bleef dit stofje toegestaan in vele andere landen, waaronder dus veel Europese landen, inclusief Nederland.
Natriumcarbonaten (vulstoffen)
Een ander woord voor baking soda. Dit wordt dus gebruikt om de zoetjes aan te vullen zodat er een tabletje gevormd kan worden. In principe is baking soda niet per se schadelijk voor een gezond lijf. Voor mensen met nier- en leverproblemen is het beter om hierop te letten.
Natriumcitraat (zuurteregelaar)
Een zuurteregelaar is een conserveermiddel die ervoor zorgt dat iets houdbaar kan blijven en bepaalde smaken consistent blijven. Ook hier geldt hetzelfde als bij de Natriumcarbonaten; het is oké zolang je gezond functionerende nieren en lever hebt. Wel zijn het dus toevoegingen die gebruikt worden in bewerkte producten. Dit soort toevoegingen zijn er niet als je thuis iets klaarmaakt.
Dat is iets om altijd even rekening mee te houden. Nu snap ik wel dat je een zoetsof niet zo snel thuis klaarmaakt 😉
Saccharine (zoetstof)
Uit een recent onderzoek blijkt dat het gebruik van saccharine, sucralose en aspartaam de balans in je darmflora compleet kan verstoren (3). En juist deze balans is zo goed voor je gezondheid maar ook als je wilt afvallen (lees hier meer over)!
Hoewel de onderzoeken over je darmflora nog vrij beperkt zijn (maar alles wat uitkomt is baanbrekend!) kan je er officieel nog niet teveel over zeggen tot er meer informatie komt. Daarnaast is het wel goed om te weten dat alles wat uitkomt echt baanbrekend is en er een sterke link gevonden is tussen een negatieve verandering in je darmflora en een verhoogde kans op obesitas, diabetes type 2, auto-immuun darmziektes (de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) en kanker (4).
En zo zijn er bij allerlei nieuwe onderzoeken soortgelijke negatieve effecten bij de inname van (vaak dagelijks) zoetstoffen, zoals een hogere kans op ziektes. Dit onderzoek linkt het aan een hogere kans op stofwisselingsziektes (5).
Acesulfaam-K (zoetstof)
Ik ga er geen doekjes om winden, dit is een vervelende zoetstof. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een link is tussen kanker (6) en deze zoetstof. Ook komt er een stof vrij (acetoacetamide) wanneer Acesulfaam-K afgebroken wordt in het lichaam, deze stof kan je schildklier beschadigen is uit onderzoek met lab-dieren gebleken. Maar ook blijkt dat de hersenfunctie veranderd werd in een periode van 40 weken (7). Er blijft gezegd worden door de FDA (Amerika) en de Health and Food Safety (Europa) dat dit een veilige zoetsof is (8). Tja, ik ben huiverig.
Conclusie?
Nou, daar ga je met de zoetstof bubbel! Natuurlijk is er altijd een overweging te ondergaan of het gebruik van een bepaalde zoetstof nodig of nuttig is binnen jouw leefstijl. Af en toe bepaalde voedingsmiddelen en producten eten die niet per se heel gezond zijn kunnen niet zoveel kwaad. Ons lichaam kan een hele hoop opvangen en rechttrekken over een periode van tijd. Maar dit moet het lichaam niet op regelmatige basis moeten doen (zoals dagelijks), want dan zal het vervallen in verschillende vervelende ziektes.
Mocht je je afvragen of zoetstoffen handig zijn als je diabetes hebt, dan adviseer ik je het volgende artikel te lezen waar ik dieper in ga op de link tussen zoetstoffen en je suikerspiegel:
Mijn conclusie uit de bovenstaande informatie is in ieder geval dat ik liever extra mijn best doe om op de calorieën te letten die afkomstig zijn uit voedende voedingsmiddelen dan dit inlever voor een zoete smaak.
Mijn lichaam is meer dan een esthetisch wezen, een fysieke vorm. Het is het omhulsel dat ervoor zorgt dat ik het leven op aarde kan ervaren en ik wil daar zo goed mogelijk voor zorgen!
7 comments
Wat een goed en informatief artikel! Ik was altijd huiverig over het gebruik van zoetstoffen nu ben ik 100%
overtuigd.
Oke wauw.. Ik ben zo’n fervent zoetstof gebruiker, 🙋♀️ guilty! Omdat ik van zoet houdt maar inderdaad probeer op mijn gewicht te letten. Het leek een fantastisch alternatief. Dit zet mij echt wel zwaar aan het denken. Ergens heb ik natuurlijk wel de geruchten erover gehoord, maar er nooit zelf in willen duiken (hallo ontkenning).. Dus ontzettend bedankt voor jouw artikelen maar weer eens. Ik ga zeker mijn zoetstof inname minderen. Ga niet nu zeggen dat ik het helemaal niet meer ga gebruiken, maar er is waarschijnlijk al veel te halen bij minderen. Ik drink zeker 4 koppen koffie per dag met 2 zoetjes, in smoothie ipv honing oid, limonade zonder suiker etc, dus tja..
Wat goed zeg, dat er meer bewustzijn komt hierover bij je! En mega herkenbaar hoor (denk ik voor velen), ik heb zo ook mn cola zero fase gehad met calorieën als eerste gedachte wetende dat het niet helemaal goed voor me was, maar dat dan even negeren. Kleine stapjes, minderen en af en toe bewustzijn erover is denk ik altijd goed!
En stevia dan? Ik zie dat er een artikel is, maar is is uit 2014, wellicht is er wat veranderd?
Niet veranderd! Stevia komt van een plantje, de zoetstoffen in dit artikel komen uit scheikundige verbindingen en zijn per toeval in labs ontdekt. Dus stevia zou ik zien als veilig en natuurlijk!
Hoe denk je over erythritol, gebruik dit nu als zoetstof.
Dit komt uit een eerder geschreven artikel:
Ongeveer 90% van erythritol wordt in je bloedbaan opgenomen en slaat je darmen over. De laatste 10% gaat onverteerd door je darmen. Deze zoetstof blijkt resistent te zijn voor de fermentatie door je darmbacteriën, in tegenstelling tot alle andere zoetstoffen die hier niet resistent voor zijn (1).
Erythritol lijkt over het algemeen veilig te zijn in kleine hoeveelheden: tot 1 gram per kilogram lichaamsgewicht (2)(3), blijkt veilig te zijn. Behalve uit het volgende onderzoek waaruit bleek dat het nemen van 50 gram erythritol in één maaltijd, misselijkheid en buikpijn veroorzaakte (4). Sommige mensen zullen extra gevoelig zijn voor deze zoetstof, maar wanneer je het bij kleine hoeveelheden per keer houdt, is er niet iets ernstigs aan de hand.
Je kunt het hier teruglezen (waar ik ook mijn mening nog over dit stukje deel): http://fitbeauty.nl/wat-zit-in-melkunie-protein-producten-is-het-gezond/
Sowieso kun je altijd een zoekwoord in de zoekbalk op mn site gooien en kijken wat eruit komt! <3