De dieetindustrie is groot. Enorm. Het is een miljarden industrie. Maar er blijkt geen bewijs te zijn dat mensen daadwerkelijk afvallen en slanker worden. Sterker nog, het omgekeerde lijkt waar te zijn.
Obesitas is op een punt waarbij we het een wereldwijde epidemie kunnen noemen. Ongeveer 13% van de volwassenen wereldwijd heeft obesitas en dit getal ligt op 35% in de Verenigde Staten alleen (1)(2), dat zijn bizarre cijfers, toch!?
Wat er wél is, is bewijs dat diëten die bedoeld zijn om af te vallen niet werken en ze op lang termijn juist leiden tot aankomen! Ik bespreek in dit artikel waarom + de wetenschappelijke onderbouwing.
Diëten en het lichaamsbeeld
Niet alleen mensen die obees zijn zijn bezig met afvallen. Het lijkt een prioriteit te zijn voor heel veel mensen, ook als ze geen obesitas of overgewicht hebben. Vooral onder vrouwen. Kijk maar naar mij en misschien ook naar jou, aangezien je mijn blog leest/volgt.
Onderzoekers denken dat dit komt omdat we een negatief lichaamsbeeld hebben, wat alleen maar wordt verslechterd door de media met slanke modellen, beroemde mensen etc. (3)(4). De wil om dunner te zijn begint vaak al op de basisschool, uit het volgende onderzoek bleek dat meer dan 50% van de meisjes die 6-8 jaar waren (zonder overgewicht) zeiden dat hun ideale gewicht lager was dan hun huidige gewicht. Het schokkende was dat ze helemaal geen overgewicht hadden maar wel hun ideale gewicht als lager dan het huidige benoemden (5).
De overtuigingen van meisjes over hun (ideale) gewicht wordt vaak geleerd van moeders.
Toen er onderzoek werd gedaan naar de moeders op school, bleek dat 90% van de moeders recentelijk nog op dieet was geweest. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 5 jarige dochters met een moeder die dieet, 2 keer zoveel kans heeft om al gedachtes over diëten te hebben, vergeleken met dochters van moeders die niet aan diëten deden (6).
Een miljarden industrie
Afvallen is business. In 2015 werd de WINST van de hele dieetindustrie met afval programma’s, producten en andere methoden geschat op meer dan 150 miljoen dollar in Amerika en Europa bij elkaar (7).
De schatting is dat het dit jaar tot 246 miljard dollar zal stijgen (8). Uit onderzoek bleek dat je per 5kg die je wilt afvallen zo’n 755 dollar kwijt bent aan Weight Watchers tot 2730 dollar voor medicatie zoals Orlistat (9).
En daar stopt het natuurlijk niet, veel mensen gaan meerdere keren in hun leven op dieet. Al deze pogingen worden bij elkaar opgeteld en voor je het weet ben je duizenden dollars of euro’s verder, zonder lang termijn resultaat.
Hoeveel mensen slagen wél met een dieet?
Als we kijken naar de slagingspercentages van diëten, dan is dat diep en diep teleurstellend. Het volgende onderzoek laat zien dat 3 jaar nadat een groep een dieet had afgerond, slechts 12% het gewicht er ook af hield en daarmee werd bedoeld: 75% van het gewicht dat ze afgevallen waren. 40% van de deelnemers was zwaarder dan vóór het dieet, auw (10).
Een ander onderzoek laat zien dat 5 jaar nadat een groep vrouwen een dieet van 6 maanden had afgerond, ze gemiddeld 3,6kg MEER wogen dan wanneer ze begonnen met diëten (11).
Hemeltjelief. Wil je aankomen? Ga dan op dieet zou ik zeggen.
Weer een ander onderzoek laat zien dat 19% van de mensen 5 jaar na het dieet slechts 10% van het gewicht eraf konden houden, de rest werd alleen maar zwaarder (12).
Maakt het nog uit welk dieet er werd gedaan?
In principe maakt het niet uit welk dieet er werd gedaan voor deze cijfers, maar als we gaan vergelijken dan komen we tot de volgende conclusies:
Het volgende onderzoek vergeleek 3 soorten diëten en het bleek dat de mensen die een dieet volgden met een hoog enkelvoudig-onverzadigd vetgehalte, minder in gewicht aankwamen dan de mensen die een dieet volgden met weinig vet (of dan de mensen in de controlegroep) (13).
Als diëtist is dit logische informatie voor mij, vet is namelijk niet allen nodig voor het goed functioneren van je lichaam (en hormonen), maar het houdt je ook nog langer vol en verzadigd. De enige reden waarom dat wordt geschrapt in diëten is omdat er wordt gedacht dat je er sneller door afvalt aangezien 1 gram vet 9 kcal heeft en 1 gram koolhydraat en eiwit slechts 4 kcal. Dus voor elke gram vet die je weglaat, ‘win’ je meer calorieën. Maar tegelijkertijd zit je minder lang vol, functioneren verschillende systemen in je lichaam slecht of minder goed en is het meer dan logisch dat het dieet niet vol te houden valt.
Een groep onderzoekers benoemde dat de hogere cijfers van mensen die na jaren diëten waren aangekomen waarschijnlijk nog hoger moet zijn dan we nu weten omdat deze cijfers vaak over de telefoon of via de mail door de mensen zelf wordt doorgegeven. Grote kans dat mensen niet 100% eerlijk vertellen hoeveel ze écht zijn aangekomen en het cijfer wat naar beneden afstellen (14). Goed punt, lijkt me ook heel begrijpelijk.
Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam? Waarom gaat het MIS?!
Er zijn een aantal factoren die ‘zorgen dat het mis gaat’ bij diëten en ik zou willen dat de hele wereld dit in hun oren zou knopen.
Allereerst: wanneer je lichaam signaleert dat het lichaamsvet en spiermassa verliest, zal het je honger hormonen een boost geven zodat je meer honger krijgt (15).
Dit is precies wat je niet wilt als je wilt afvallen en ‘lekker bezig bent’. Het is een mechanisme van je lichaam om ervoor te zorgen dat je niet uithongert, óók als je obees bent. Je lichaam kent dat als comfortzone en wil dat gewicht behouden. Dus ook als het beter is voor je gezondheid om wat af te vallen, zul je in eerste instantie te maken krijgen met meer honger signalen wanneer je vet en spiermassa begint te verliezen.
Ben je nu gedoemd? Nee. Het belangrijkste wat je in deze fase dient te doen is: je lichaam voeden.
Maar betekent dat dan niet dat je weer aankomt en alles voor niks is geweest?
Niet als je je lichaam voedt met de juiste voedingsmiddelen. Er zijn heel veel voedingsmiddelen waarmee je je verzadigingsgevoel (het volle gevoel) kunt aanwakkeren en stimuleren zónder overboord te gaan met calorieën.
Groente, fruit, vezelrijke voeding, eiwitrijke voeding, etc.
Wat er vaak gebeurt in deze fase is dat mensen hun dieet niet kunnen volhouden (omdat het vaak te laag zit met calorieën maar ook helemaal geen uitleg biedt over dit proces) en zich precies op dit moment vergrijpen aan minder gezonde en calorierijke snacks/producten.
Want wanneer je van je dieet afstapt (‘cheat’), waarom zou je dat dan doen met een appel? Toch? Maar wanneer je dit wél weet en het weet te signaleren, dan kun je je lichaam en jezelf een handje helpen door het iets voedzaams te bieden.
Resultaat: je lichaam denkt: “ah, er is helemaal geen hongersnood, er is voldoende voedsel, ik kan weer terug naar relaxt zijn” – de hongersignalen nemen af, de vetverbranding gaat weer door.
Lees ook dit artikel als je hier meer over wilt weten:
Je zult ook altijd wat spiermassa verliezen als je aan het afvallen bent, hoe je dit zo minimaal kunt houden is door krachttraining te blijven integreren tijdens het afvallen.
Maar er is meer..
Als je al deze signalen negeert – wat een dieet je vertelt te doen – zal ook je stofwisseling verlaagd worden. Als je lichaam het gevoel heeft dat er echt een hongersnood heerst, dan zal het alles doen om ervoor te zorgen dat het efficiënt met de energie omgaat en niet teveel calorieën verbrandt. Dit doet je lichaam omdat het je in leven wil houden. Dus je stofwisseling krijgt een deuk en je voelt je suf, vermoeid, slap. Wat ook nog betekent dat als je nog meer wilt afvallen je dus ook nóg minder moet eten.
En zo kom je tot de groep mensen (vaak vrouwen) die héél weinig eten en geen gram meer afvallen. Vertel hen maar dat ze meer moeten eten terwijl ze jarenlang slechts één ding willen: afvallen.
Daarom geloof ik in het delen van de informatie over wat er gebeurt in je lichaam – hoe je dit kunt opvangen – hoe je jezelf en je lichaam kunt ondersteunen en hoe je dus op een gezonde manier, met liefde voor jezelf en je lichaam richting je doelen kan gaan wat betreft afvallen en fitter worden.
Want zodra jij weet dat je lichaam méér hongersignalen gaat afgeven op het moment dat je net wat vet begint te verliezen, dan zul je ook veel beter en gezonder met je lichaam omgaan. Je zult niet voelen alsof je faalt. En zoals je eerst boos werd op jezelf, alles opgaf, ongezond ging eten, verdrietig werd en uiteindelijk moedeloos en radeloos omtrent afvallen en je gewicht. Nee, dit alles stopt omdat je in eerste instantie al niet valt.
Uit het volgende onderzoek bleek dat mannen met een normaal gewicht die aan een dieet begonnen met 50% van hun behoefte aan calorieën (dus gehalveerd) na 3 weken 255 kcal minder gingen verbranden per dag (16). En zo zijn er nog veel meer schokkende cijfers: diëten tussen je 10e en 19e wordt geassocieerd met een verhoogd risico op overgewicht, obesitas en een verstoorde relatie met eten in de toekomst (17). Het bleek ook dat tieners die diëten twee keer zoveel kans hebben om overgewicht te hebben dan niet-diëtende tieners, ongeacht wat hun startgewicht was (18).
Het risico op overgewicht wordt ook verhoogd hoe vaker je dieet, bij één keer diëten werd het risico op overgewicht volgens dit onderzoek verdubbeld (19).
Maar Teni, jij hebt toch ook een afvalprogramma?
Jazeker. Genaamd Body Boost. Maar wat is hier dan zo anders aan zul je je misschien afvragen?
De manier om dit zoveel mogelijk ‘sexy’ te maken en je aandacht te trekken is door het in te steken als afval programma en termen te gebruiken als Body en Boost. Ik doe dit werk online nu al meer dan 9 jaar en geloof me, niemand klikt op artikelen die super genuanceerd zijn. Dat heeft me altijd zó gefrustreerd.
Als je een titel hebt met ‘snel afvallen’, dan klikt iedereen.
Dus ik heb geleerd om hier gebruik van te maken. Je te ‘lokken’ met de termen en zodra je er bent, je te overladen met informatie over hoe je lichaam werkt, hoe balans eruit ziet, hoe zelfliefde eruit ziet en hoe je je mindset kunt trainen om om te gaan met alles omtrent afvallen.
Het hele Body Boost programma is bedoeld om je te dragen, van dag tot dag en je elke keer iets te leren waar je de rest van je (afval) leven baat bij gaat hebben. Ik probeer de fundering te leggen, zodat je daarna met gemak een geweldig afvalproces in kan gaan. Langzamer, maar wel duurzaam. Hier een aantal voorbeelden van hoe ik je vertel om te gaan met honger:
Dit komt uit het e-book zelf, waarin ik heel veel dingen bespreek die je zullen helpen om Body Boost op een fijne manier door te komen.
Elke dag beantwoord ik ook een vraag middels een post, hier de vraag die in huidige ronde van Body Boost werd gesteld over honger. (Normaal laat ik dit niet zien, dit is altijd alleen voor de Body Boosters bedoeld, maar voor dit artikel maak ik een uitzondering).
Elke dag komt er ook een video online om je te ondersteunen. Daar post ik story’s omheen om de video in te leiden. Hier zie je dat de video van dag 7 gaat over honger en de redenen om geen intense honger te tolereren.
Body Boost klinkt oppervlakkig, maar gaat één en al de diepgang in zodat je erna nooit meer op dieet hoeft omdat je alle emotionele, voedings- en leefstijl tools hebt om het afvallen voor jezelf aan te pakken. Tenminste, dat is de insteek van het gehele programma.
En nu ik dit zo uitgebreid heb beschreven heb ik ook besloten om het programma nog beschikbaar te laten houden in de webshop, dus je kunt nog meedoen als je wilt – Het enige wat je dan eventueel ‘live’ mist zijn de livesessies (19/1, 26/1 en 2/2 2022 zijn er livesessies), maar deze worden opgenomen en kun je terugkijken.
Conclusie?
We zijn er jarenlang ingeluisd. Dat is geen fijne realisatie, maar de cijfers die nu beschikbaar zijn rondom diëten helpen hopelijk om er niet meer aan deel te willen nemen en te focussen op hoe je op lang termijn veranderingen kunt aanbrengen. Hoe je van je lichaam kunt beginnen te houden voor alles wat het doet voor je. Hoe je ervoor kunt zorgen, fysiek en mentaal. Door te sporten, gezond te eten en ook te genieten van lekkers.
Ik hoop dat ik je met dit artikel een stap verder heb geholpen <3
3 comments
Teni… ik zit gewoon ontzettend van je te houden hier. You’re a gift to this world. ✨🤍🙏🏻 Dit artikel… op alle voorpagina’s, mee openen in het journaal en erna een hele talkshow over jou. Afsluitend met een film over (zelf)liefde. Ik voorzie dat iedereen die jou nog niet kent, anders opstaat morgen. ❤️
Mee eens Femke! ❤️
Wat een eyeopener! Geweldig!