Vandaag deel ik een voorbeeld eetdagboek voor een glutenvrij dieet. Met als bonus een recept voor glutenvrije muffins! Dit om vooral wat meer aandacht te geven aan mensen met daadwerkelijk een gluten intolerantie, coeliakie. Dit is vooral geen post waarin ik letterlijk vertel wat ik op een dag eet, maar waar ik een eetdagboek heb samengesteld om een beeld te krijgen hoe je glutenvrij, gevarieerd en gezond kunt eten. Hopelijk bevalt het!
Ontbijt
Ontbijten met glutenvrije crackers van Schär (waar ik eens eerder over schreef) belegd met pindakaas, een mok thee en wat fruit met kaneel.
Tussendoor
Als tussendoortje een schaaltje yoghurt met fruit, bijvoorbeeld bosbessen en frambozen.
Lunch
Voor de lunch een lekkere groente frittata!
Tussendoor
Zo rond 15:00 – 16:00 komt vaak de lekkere trek, een perfect moment voor een zelfgebakken gebakje met een kop thee! Deze gebakjes zijn perfect voor de seizoenswisseling naar de herfst! Geheel glutenvrij, met kaneel en speculaas, ja ook de speculaasjes zijn glutenvrij 🙂
Wat heb je nodig voor zo’n 10 kleine gebakjes?
- 200 gram glutenvrije meel / ik heb rijstemeel gebruikt
- 70 ml olie / ik heb zonnebloemolie gebruikt
- 50 gram suiker / honing / agave
- 1 ei
- 100 ml melk / ik heb sojamelk gebruikt
- 1 – 2 eetlepel(s) kaneel
- 4 glutenvrije speculaasjes van Schär
- Muffin bakplaat en muffin vormpjes (papier of siliconen)
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
De natte ingrediënten meng je apart in een kom: het ei, de suiker, de olie en de melk.
In een andere kom meng je de rijstebloem (of andere glutenvrije meel) met de kaneel.
Vervolgens meng je de natte ingrediënten met de droge, ik gebruik gewoon een vork. Als het goed gemengd is kun je 4 speculaasjes verkruimelen (niet te klein, je wilt nog wel wat grotere stukken hebben!) en deze door het beslag vouwen.
In een muffin bakplaat bedekt met muffin vormpjes schep je delen van het mengsel. Het is leuk als de gebakjes wat pieken krijgen, deze worden net wat bruiner dan de rest en dat geeft een mooi effect. Plaats dit voor 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Je huis zal werkelijk naar de herfst ruiken als je gebakjes klaar zijn!
Van binnen zie je de stukjes waar de speculaas zit, héérlijk!
Je kunt natuurlijk ook een aantal speculaasjes nemen als tussendoortje!
Avondmaaltijd
En natuurlijk komt dan de avondmaaltijd. Je kunt hier gaan voor spitskool wraps (zie foto) of een maaltijd met aardappelen, vlees (niet gepaneerd) en groente.
Hopelijk geeft dit wat extra inspiratie als je op zoek bent naar een voorbeeld glutenvrij eetdagboek! Kijk voor meer inspiratie hier!
2 comments
Super leuk dit.
Ik heb zelf altijd koekjes of speculaaskruiden in huis dus daarmee maak ik speculaascakejes.
Moet wel zeggen dat het behoorlijk we wennen is om alles glutenvrij of een laag aantal gluten te moeten eten.
Jaaa die kruiden zijn heel handig idd! 🙂