Toen ik de eerste versie schreef over hoe je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier kunt verhogen, kwamen er wat comments. Positief, negatief, neutraal, van alles. Ik wist dat het een gevoelig onderwerp zou zijn en dat was te merken.
Bij dezen deel 2! Let wel; als dit je niet interesseert of je ‘gelooft’ niet in de natuurlijke wijze van je vruchtbaarheid verhogen, mag je natuurlijk dit artikel gewoon overslaan. No worries 😉 Voor iedereen die hier inspiratie en/of ideeën wil halen; ik hoop je vandaag een beetje te kunnen helpen!
Wees actief!
Actief zijn en sporten heeft een enorm positief effect op je gezondheid, inclusief je vruchtbaarheid (1). Sterker nog, als je een leefstijl hebt waar je veel zit dan is het risico op onvruchtbaarheid hoger (2). Uit ditzelfde onderzoek bleek dat elk uur dat er per week gesport werd geassocieerd werd met een 5% risico verlagend effect op onvruchtbaarheid (2).
Voor vrouwen met obesitas bleek dat sporten met een gemiddelde tot hoge intensiteit, samen met afvallen, een positief effect had op de vruchtbaarheid (1)(3). Let wel, alles met mate natuurlijk. Wanneer je te hard traint, kan het juist tegen je werken in sommige gevallen omdat het de energie balans in je lichaam kan veranderen en dit je vruchtbaarheid kan beïnvloeden (4).
Neem tijd om te relaxen
Hoe meer stress je ervaart, hoe lager de kans wordt op zwangerschap. Dit komt waarschijnlijk door de hormonale veranderingen die plaatsvinden wanneer je je enorm gestresst voelt (5). Het hebben van een stressvolle baan en lange uren maken kan ook allemaal bijdragen aan het moeizamer zwanger raken (6)(7)(8). Sterker nog, stress, angst en depressie zijn allemaal dingen die 30% van de vrouwen die bij een vruchtbaarheidskliniek zitten ervaren (9).
Het zoeken naar support (professioneel of juist niet, wat jij nodig hebt) is ontzettend behulpzaam in zulke tijden, het kan je stresslevels, evenals een eventuele depressie, verlagen en hierdoor de kans op zwangerschap verhogen (10).
Stop met cafeïne
Dit kan voor sommigen pijn doen in het hart, ik voel je. Echter is het het proberen waard, tezamen met de andere tips, om een omgeving te creëeren waar eventueel een kindje in kan groeien. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die meer dan 500mg cafeïne per dag binnen krijgen, gemiddeld zo’n 9,5 maand langer de tijd nodig hebben om zwanger te raken (11).
Een hoge cafeïne inname vlak voor de zwangerschap is ook gelinkt aan een hoger risico op een miskraam (12)(13).
Om het ‘veilig’ te spelen zou ik de cafeïne voorlopig even schrappen en overstappen op cafeïne vrije kruidenthee bijvoorbeeld. Even wennen natuurlijk, maar alle beetjes zouden kunnen helpen.
Om ook even geluid van de andere kant te laten horen; deze twee onderzoeken vonden echter géén link tussen cafeïne en onvruchtbaarheid (14)(15).
Een gezond gewicht
Vanzelfsprekend, maar ik moet het toch zeggen. Hoe gezonder je lichaam, hoe beter het in staat is om zwanger te worden. Gewicht is één van de grootste factoren die van invloed is op de vruchtbaarheid. Overgewicht of juist ondergewicht hebben zijn beide geassocieerd met een verhoogde onvruchtbaarheid (16)(17).
Uit onderzoek blijkt dat 12% van de ovulatoire onvruchtbaarheid in Amerika te wijden is aan ondergewicht ten opzichte van 25% dat te wijden is aan overgewicht (16). Dit komt omdat de hoeveelheid vet dat in je lichaam is opgeslagen je menstruale functie beïnvloedt. Vrouwen die onder- of overgewicht hebben, hebben vaak een langere cyclus waardoor het lastiger kan zijn om zwanger te raken (16).
Verhoog je IJzer inname
Genoeg ijzer binnen krijgen is belangrijk, vooral als je zwanger wilt worden. Het nemen van plantaardige, zogeheten “non-heemijzer” supplementen kan hierbij helpen. Uit dit onderzoek bleek dat het nemen van een ijzer supplementen bij 438 vrouwen dit hun kans op ovulatoire onvruchtbaarheid met 40% verlaagde (17). Heemzijer, de dierlijke variant, had geen effect op de vruchtbaarheid.
Er is meer onderzoek nodig om keiharde conclusies vast te stellen, vooral of het wel of niet verstandig is om ijzersupplementen te nemen wanneer je al een gezonde ijzerlevels hebt.
Let wel, het non-heemijzer is moeilijker voor je lichaam om op te nemen, dus het advies is om deze tegelijkertijd met eten/drinken te nemen met een hoge dosis aan vitamine C waardoor de absorptie ervan optimaal is.
Ga voor alcoholvrij
Sowieso tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer je probeert zwanger te worden. Alcohol consumptie kan een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid al is het nog onduidelijk waarom dat zo is.
Uit een groot onderzoek bleek dat het drinken van meer dan 8 glazen alcohol per week geassocieerd werd met een langere tijd die nodig was om zwanger te raken (18). Een ander onderzoek laat zien dat een hoge alcoholconsumptie gelinkt werd met meerdere onvruchtbaarheids-testjes bij artsen (oftewel, het duurde langer voor de vrouwen zwanger raakten en deden dus in de tussentijd allerlei onderzoeken om te achterhalen wat er gaande was) (19).
Wanneer je matig drinkt, wordt het weer een ander verhaal – ingewikkeld. Uit dit onderzoek bleek dat een matig alcohol gebruik geen effect had op de vruchtbaarheid, terwijl andere onderzoeken weer anders laten blijken (18)(20).
Vermijd soja dat niet is gefermenteerd
Uit verschillende bronnen blijkt dat niet gefermenteerde soja je hormonen in de war kan brengen. Verschillende onderzoeken met dieren vinden de link met soja en een lagere kwaliteit sperma in mannetjes ratten. Maar ook een verlaagde vruchtbaarheid bij vrouwtjes ratten (21)(22).
Uit één dieronderzoek bleek dat zelfs een klein beetje soja sexuele gedragsveranderingen veroorzaakte bij nakomelingen (23), heel gek – ik weet het, maar het was het noemen waard.
Er zijn echter maar weinig onderzoeken de hebben gekeken naar de link met soja bij mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Hier moet dus nog diep in gedoken worden.
Voor de zekerheid zou ik zeggen, vermijd soja dat niet is gefermenteerd. Soja dat wél is gefermenteerd is veilig.
Natuurlijke supplementen
Verschillende natuurlijke supplementen zijn gelinkt aan de vruchtbaarheid, ik zal ze hieronder opsommen;
- Maca: afkomstig van een plant in Peru. Uit enkele dieronderzoeken blijkt dat het de vruchtbaarheid kan verhogen. Onderzoeken met mensen hebben echter gemengde conclusies. Sommige concluderen dat het de spermakwaliteit verhoogd, anderen concluderen dat het geen effect heeft (24)(25)(26).
- Bijenpollen: bijenpollen zijn gelinkt aan een verbeterd immuunsysteem, vruchtbaarheid en over het algemeen een betere gezondheid. Uit het volgende dieronderzoek werden bijenpollen gelinkt aan een verbeterde sperma kwaliteit en algehele mannelijke vruchtbaarheid (27).
- Bijen propolis: “Bee propolis” blijkt uit het volgende onderzoek goed te werken bij vrouwen met endometriose (chronische ziekte waarbij het endometrium ofwel baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt). Ze bleken na het nemen van bijen propolis, twee keer per dag, 40% meer kans te hebben op zwangerschap na 9 maanden (28).
- Koninginnegelei: “Royal Jelly”, ook een product van bijen, zit bomvol aminozuren, lipiden, suikers, vitamines, vetzuren, ijzer en calcium. Uit dieronderzoeken (met ratten) bleek dat het hielp bij de ‘voortplantingsgezondheid’, netjes gezegd (29)(30).
Verder nog iets?
Hopelijk geeft dit artikel je een hoop handvaten waar je misschien niet eerder aan hebt gedacht. Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat een gezond lichaam vaak nog onderschat wordt – als je hier zoveel mogelijk aandacht aan besteedt, of je nu wel of niet zwanger wilt raken, dan zal dat goed voor je zijn.
Foto: kinfolk
10 comments
Sorry, maar je hebt echt geen idee waar je het over hebt… Wees voorzichtig met hoop geven..
Teni ik vind heel fijn dat je aandacht geeft aan vruchtbaarheid! Van ervaring weet ik dat veel vrouwen hiermee gebaat kunnen zijn. Dank voor je mooi bijdrage.
In het algemeen gaat om een gezond lichaam en je tips zijn van harte welkom!
Ha Teni, als stille lezer kan ik het niet nalaten om toch even een comment achter te laten. Het onderwerp vruchtbaarheid en je eigen invloed daarop kan erg gevoelig zijn. Het zou denk ik goed zijn om aan het begin van je artikel aandacht te besteden aan mannen en vrouwen die in een medisch traject zitten. Want hoewel ik zeker geloof dat jouw tips van invloed kunnen zijn, zijn ze praktisch waardeloos voor stellen die op het ziekenhuis zijn aangewezen. En juist voor hen kan een dergelijk artikel best gevoelig liggen.
Ik weet het, we hebben allemaal de vrijheid om wel of niet door te lezen 🙂 Maar omdat jij je wel profileert als iemand met enige kennis van zaken, zou deze disclaimer een hoop balans kunnen brengen.
Hoi Teni,
Ook ik ben al jaren een stille lezer. En ik vind het heel goed dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt. Stellen die al bij het ziekenhuis lopen zullen deze tips vast en zeker ook hebben geprobeerd en je geeft ook aan dat dit de vruchtbaarheid vergroot en niet dat dit de oplossing is. Elk onderwerp kan gevoelig liggen bij iemand zoals relatie tips, financiële zaken of zelfs afvallen/gezondheid. Als je het hebt over antioxidanten die kanker tegen kunnen gaan, is dat toch ook niet gevoelig voor iemand die dat heeft?
Zelf heb ik er 4 maanden overgedaan om zwanger te worden. Na 3 maanden ben ik teunisbloessemolie gaan slikken en minder cafeïne en alcohol gaan drinken. Ik weet niet of het daar mee te maken heeft gehad maar ik was die maand wel zwanger. Teunisbloessem mag je alleen slikken tot aan je eisprong omdat dit niet goed is voor het ongeboren vruchtje maar dus wel helpt bij zwanger worden.
Ik vind het goed van je dat je het hier over hebt en ik begrijp ook dat het gevoelig kan liggen bij mensen maar er zullen zeker mensen bij zijn die hier wat aan hebben. Ende mensen die het niet willen lezen, kunnen op het kruisje kliklen 😉
Ik bedoel natuurlijk die kanker kunnen voorkomen ipv tegengaan😊
Hoi Teni,
Je intenties zijn goed, daar twijfel ik niet aan. Het doet toch pijn om te lezen. Dat heeft met mijn eigen geschiedenis te maken, waarin kindjes niet in mij konden blijven.
Een artikel als dit voelt alsof je invloed hebt, en dus ook alsof het falen daarvan mijn eigen schuld is. Die trigger ligt natuurlijk bij mij. Toch vind ik het gevaarlijke ontwikkeling om te geloven dat we alles bepalen. Als het in dit leven voor mij niet bedoeld is om kindjes te krijgen, dan zal dat niet gebeuren.
Er zijn legio vrouwen die niet leven volgens jouw adviezen en toch zwanger raken en blijven. En er zijn vrouwen die heel gezond leven en toch geen kindje mogen krijgen.
Het is goed om onszelf te realiseren tot waar onze invloed reikt, en waar we ook maar een klein mensje zijn in een veel grotere wereld. De illusie van controle voelt fijn, maar is dat: een illusie. It’s not for us to decide.
Ik weet dat je hart zuiver is. Het is niet bedoeld als aanval. Ik vind het wel belangrijk om dit te kunnen zeggen.
Dankjewel voor je eerlijke comment met een pure intentie. Ik voel het door elk woord dat je typt.
Ik heb het artikel ook niet heel losjes zomaar even geschreven zoals het misschien wel overkomt voor sommigen.
Er zit een hoop achter, maar dat is met elk artikel wel zo.
Dankjewel voor je toevoeging, erg waardevol. <3
Volgens mij schrijf jij nooit een artikel losjes…
Voel jij ervoor om iets te delen van jouw achtergrond hierin? Wat maakt dat je het op deze manier ziet? Het hoeft natuurlijk niet, maar misschien helpt het anderen om je gedachtegang (beter) te kunnen volgen. En om er een open gesprek over te kunnen voeren met elkaar. Misschien in artikel deel III? 🙂
Ik zal er goed over nadenken 😉