Het in huis hebben van bananenbrood vind ik altijd zo’n fijne gedachte. Je maakt zo’n brood (of cake, hoe jij het wilt) binnen no time, snijd het in plakken en vriest het in – of eet de helft die dag nog op, schuldig! haha.
Altijd binnen handbereik als je lekkere trek hebt en ook makkelijk om mee te nemen in je tas als je de deur uit gaat en geen idee hebt hoe/wat/waar met eten.
Stiekem verwerk ik er een halve courgette in voor een extra dosis aan groente – heeft niemand door! Op naar het stiekeme recept 😉
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels chiazaad (eventueel aanvullen met lijnzaad als je niet genoeg hebt)
- 1/2 courgette (rond de 120 gram)
- 3-4 overrijpe bananen
- 1 theelepel vanille extract
- 280 gram boekweit meel / (volkoren) tarwemeel / (volkoren) speltmeel
- 4 eetlepels maple syrup (/honing als het niet vegan hoeft)
- 2 dadels, ontpit
- 1 theelepel kaneel
- Toppings naar keuze: kokos, noten, zaden.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe het chiazaad (en lijnzaad) in een kommetje, voeg hier 8 eetlepels water aan toe en zet het 10 minuten opzij. Roer het af en toe even goed door met een vorkje zodat het gelijkmatig kan ‘indikken’. Dit is je ei-vervanger.
Prak de rijpe bananen in een kom en rasp hier ook de courgette bij. Je kunt alles met een vork doen maar je kunt dit ook verplaatsen naar een keukenmachine om daar de overige ingrediënten bij te doen. Ik heb het allebei geprobeerd en het is in beide gevallen top!
Voeg de vanille, maple syrup, dadels, kaneel en meel toe en meng dit goed met elkaar tot je een beslag krijgt. Voeg als laatste het chia-mengsel toe dat lekker is ingedikt tot een soort ‘gel’. Meng dit er goed door en laat het nog even 10 minuten staan voor je het verplaatst naar een cakeblik. Je kunt de cakeblik invetten met wat kokosolie maar je kunt er ook een velletje bakpapier in doen zoals ik heb gedaan.
Zet het velletje bakpapier vast met een elastiekje en wanneer je het beslag erin hebt gegoten haal je het elastiekje er weer af (niet vergeten, anders smelt deze in de oven!). Bestrooi je bananenbrood met wat toppings en zet het geheel voor 40-45 minuten in de oven, afhankelijk van je oven. Let wel; toppings als rozijnen en goji bessen (zoals ik heb gedaan) zullen gauw verbranden, dus mijn tip is om deze liever in het beslag te doen dan erbovenop.
Laat je bananenbrood even afkoelen als het de oven uit komt voordat je hem aansnijdt. Zet een kop thee of koffie, pak een goed boek en geniet van je plak(ken) bananebrood! Buiten de vriezer kunnen ze 4-5 dagen mee, in de vriezer kunnen ze wat mij betreft wel 2-3 maanden mee. Enjoy!
10 comments
Hee Teni,
Ik zie regelmatig een keukenmachine langskomen in je recepten/postst. Heb je misschien nog tips welk merk of type slim is om te kopen? Of waar ik op moet letten? Liever niet al te duur..
Hoi Eline, goede vraag. Ik heb er vaak over geschreven, zie hieronder:
http://fitbeauty.nl/investeringen-die-het-waard-zijn-om-gezonder-te-leven-en-af-te-vallen/
http://fitbeauty.nl/cadeau-ideeen-voor-sinterklaas-en-kerst/
http://fitbeauty.nl/mijn-top-must-producten-voor-een-gezonde-keuken/
En ook in de huidige lopende winactie: http://fitbeauty.nl/ik-ben-jarig-en-ik-geef-weg-winactie/
Dit is absoluut mijn aanrader die ik qua prijs-kwaliteit verhouding nooit eerder voorbij heb zien komen. Niet al te duur betekent voor iedereen wat anders, hopelijk valt dit binnen jouw budget!
Liefs,
Teni
Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie! Ik ga er eens naar kijken 🙂
Ik ga hem waarschijnlijk voor mijn verjaardag vragen dus dan heb ik wat meer ruimte qua budget!
Liefs, Eline
hoeveel gram banaan ongeveer? of is het 4 kleine bananen of 3 grote? want soms heb je een banaan van maar een gram of 90 en soms zijn ze wel bijna 200 gram, dat vind ik nogal veel verschillen dus ik dacht, even vragen 😀
ik ga het binnnekort maken, klinkt super lekker, ook lekker met die courgette
Goede vraag Karin! Denk aan ongeveer 400-450 gram banaan. Het zijn dus idd 3 tot 4 kleine bananen en omdat ze zo rijp zijn, zijn ze nog kleiner geworden. Hoop dat dit helpt en dat het je net zo zal smaken als bij mij! X
Klinkt lekker, ik ga deze variant eens proberen 🙂
Ik zie alleen staan dat je chiazaad kunt aanvullen met lijnzaad, maar als ik het goed heb mag je lijnzaad niet verhitten toch..?
Hi Debbie, thanks voor je comment. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord dat je lijnzaad niet mag verhitten en verwerk het vaak in baksels. Heb je een bron voor deze info? Het is geheel nieuw voor mij.
Misschien bedoel je lijnzaadolie en het bakken daarin. Dat is idd geen goed idee, maar met lijnzaad zelf is het geen probleem 😉 anders konden we een hoop noten en zaden niet verhitten! De olie van noten en zaden is een ander verhaal – net zoals met walnootolie bijv.
Zou je dit ook met roggemeel kunnen maken? Natuurlijk kan ik het proberen maar ik dacht misschien heb je er ervaring mee 🙂
Haha goede manier van de vraag stellen inderdaad! Ik denk dat het wel kan, maar dat het wat ‘zwaarder’ wordt. Misschien dat je iets meer vocht nodig hebt, maar dat merk je bij het mixen!