Toen me werd gevraagd hoeveel ik wist van de Chinese keuken en of ik het aandurfde om Chinees te koken moest ik even nadenken. Dat klonk best spannend, al die smaken, kruiden, geuren en vooral de onbekende ingrediënten. Ik zal je in alle eerlijkheid vertellen dat ik me even geïntimideerd voelde door de Chinese keuken, maar de uitdaging zeker aan ging.
Gelukkig mocht ik eerst een workshop volgen van Lee Kum Kee om bekend te raken met de Chinese keuken, dat zou hopelijk de drempel wat verlagen. Eenmaal thuis ben ik één van mijn lievelingsmaaltijden gaan combineren met deze Chinese smaken, namelijk de pannenkoek! Zo moeilijk hoeft het dus helemaal niet te zijn, neem iets wat je al lekker vindt en geef het een Chinese infusion! Dit recept deel ik dan ook met liefde met jullie: De Vegan Chinese Groente Pannenkoek!
Wat heb je nodig voor 2 personen?
Voor de gewokte/gebakken groenten:
- 1/4 courgette, gehakt
- 1/4 rode paprika, gehakt
- handje taugé
- 1 theelepel Lee Kum Kee Chili Knoflooksaus
- 1 theelepel Lee Kum Kee Zwarte Bonen Knoflooksaus
- 1 theelepel olie om in te bakken, bijvoorbeeld Lee Kum Kee Sesamolie
Voor het beslag:
- 230 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels olie, bijvoorbeeld Lee Kum Kee Sesamolie
- 350 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld kokos, soja, amandel, haver
Ter garnering:
- kiemen
- lenteui, gehakt
- sesamzaadjes
Eventuele saus voor bovenop de pannenkoek:
- 2 theelepels Lee Kum Kee Pruimensaus
- 2 theelepels Lee Kum Kee Geroosterde Sesamdressing
- 1 theelepel Lee Kum Kee Zwarte Bonen Knoflooksaus
- 3-4 eetlepels water
1. Verhit wat olie samen met de Lee Kum Kee Chili Knoflooksaus en Zwarte Bonen Knoflooksaus in een pan. Bak hier vervolgens de courgette, paprika en taugé in tot alles lekker geurig begint te worden. 5-6 minuten is voldoende.
2. Doe de bloem en bakpoeder bij elkaar in een kom en meng dit met een vork of garde. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten van het beslag erbij en meng dit goed tot je een beslag krijgt.
3. Voeg de gebakken/gewokte groente bij het beslag en meng dit erdoor.
4. Nu is het tijd om je pannenkoeken te bakken! Je mag zelf weten hoe groot of klein je de pannenkoeken wilt. Verhit voor de eerste pannenkoek wat olie in een koekenpan en doe hier een deel van het beslag erbij. Draai de pannenkoek om als hij bubbeltjes aan de bovenkant krijgt en niet meer nattig is. 2-3 minuten per kant is meestal al voldoende. Herhaal dit tot het beslag op is en serveer de pannenkoeken met jouw gekozen toppings ter garnering.
5. Als je graag een lekker sausje voor bovenop je pannenkoek wilt dan kun je de ingrediënten van de saus mengen in een kom en dit eroverheen druppelen voor een extra smaakbeleving!
Enjoy!
Het resultaat is een kleurrijke pannenkoek met een bite door de gebakken groente erdoor. Het is bijzonder om een ‘gewone’ pannenkoek met Chinese smaken te ervaren; lichtzoet met een beetje pit, maar vooral de heerlijke knoflookgeur en smaak die erdoor komt maakt het een interessant recept dat zo simpel te maken is. Ik vraag me af welke andere saus-combinaties ik kan maken voor een volgende Chinese groente pannenkoek!
Wist je dat..
Zoals je ziet mocht ik in dit artikel samenwerken met het merk Lee Kum Kee, wat de uitvinder is van de oestersaus. Wisten jullie dat? De saus is eigenlijk per ongeluk ontstaan toen Mr. Lee oesters aan het koken was en door de drukte vergat dat zijn pan met oesters nog op het vuur stond. Toen hij ineens een heerlijk aroma rook en naar de pan liep om te kijken wat er was zag hij dat er een ingedikte oestersaus was ontstaan. Dit gebeurde in 1888, wanneer het merk Lee Kum Sheung door deze oestersaus dus ook is ontstaan. Jep, aan hem hebben we deze saus dus te danken! Dit betekent dat het merk al 131 jaar oud is en inmiddels flink heeft uitgebreid qua sauzen (meer dan 220 sauzen) en deze te koop zijn in meer dan 100 landen.
In dit recept heb ik, zoals je ook ziet, geen gebruik gemaakt van de Premium Oestersaus omdat ik het vegan wilde houden. Maar het is absoluut een lekkere tip om 1-2 theelepels toe te voegen aan de saus als je wilt!
Waar te koop?
Je kunt de sauzen vinden in de Jumbo, Albert Heijn en alle grote Chinese en Aziatische retailers in Nederland. Mijn favoriet is de Lee Kum Kee Pruimensaus – ontzettend zoet, maar zo lekker om een beetje door een dressing of saus te doen! Ook vind ik het een fijne afwisseling voor een ‘normale’ sweet chili saus die ik wel eens gebruik bij het roerbakken van groente.
Dit artikel bevat gesponsorde content van Lee Kum Kee. Wat betekent dat als je mijn site bezoekt? Dat betekent dat alles door mijzelf is geschreven, zoals ik dat wilde. De reden waarom dit zo kan, is omdat ik alleen samenwerkingen aanga met merken/bedrijven die ik zelf tof/leuk/lekker vind waardoor ik nooit onzin hoef te verkopen! Vragen mag je altijd achterlaten in de comments!
4 comments
Dit klinkt heel lekker!!
super lekker, ga ik zeker maken binnenkort, dankjewel!
ik heb gister je vegan bananenbrood gebakken die je niet zo lang terug hebt geplaats, maar dan met havermout en rijstmeel (ik had geen andere soorten meel thuis), zonder dadels en zonder maple syrup (dit had ik ook niet in huis), in plaats daar van gewoon wat suiker toegevoegd en hij is echt SUPER lekker! zeker voor herhaling vatbaar, dankjewel Teni!
Dit ziet er heel lekker uit en ik zou het heel graag willen proberen maar… wat moet er eigenlijk achter die 2 theelepels onder “Voor de gewokte/gebakken groenten” en “Eventuele saus voor bovenop de pannenkoek”?
Ziet er zo lekker uit! Gaat op mijn lijstje om te maken 🙂 Ben benieuwd!