Vetten zijn een van de belangrijkste macronutriënten! En dan bedoel ik voornamelijk de essentiele vetten. Wanneer je lichaam hier niet genoeg van binnen krijgt dan het nodig heeft, zal het hongersignalen afgeven tot het krijgt wat het nodig heeft. Slim is je lichaam he? Net een zeurend kind.
Oke, maar hoe helpt vet eten eigenlijk bij het verliezen van vet dan? Behalve dat het die specifieke hongersignalen niet uitstuurt?
Vet vertraagt de vertering
Jep. Vet is lastig te verteren en daarom duurt het dus langer voor het door het hele verteringsproces is gegaan. Waarom is dit nuttig? Wanneer we koolhydraten eten, worden deze afgebroken tot glucose (suiker) en komt dit in je bloed. Dat zorgt voor de stijging van je suikerspiegel/bloedsuiker. Wanneer dit gebeurt, komt het hormoon insuline om de hoek kijken. Insuline brengt de suiker in je bloed naar je cellen voor energie.
Teveel suiker in je bloed? -> Meer insuline -> Suiker wordt sneller omgezet in vet.
Komt erbij dat vetzuren niet vrij kunnen komen wanneer er veel insuline in je lichaam zit. Waarom wil je dat vetzuren vrijkomen? Omdat vet de vertering vertraagt en ervoor zorgt dat de suikers die je eet in kleine hoeveelheden in je bloedbaan terecht komen, zorgt het er dus ook voor dat insuline beetje bij beetje vrijkomt. Zo worden de suikers nuttig gebruikt (energie) en niet opgeslagen als vet omdat er “teveel suiker tegelijk aanwezig is”.
Je lichaam vindt vet kostbaar
Voor veel mensen blijft het een vreemde gedachte: Vet eten om vet te verliezen. Maar eigenlijk is het ergens ook logisch; als je je lichaam het idee geeft dat er voldoende voedsel is, en dus ook vet, zal het gemakkelijker zijn eigen vet afbreken.
Vergeet niet dat onze lichamen nog steeds reageren zoals in de oertijd (qua eten dan, lol). En het allerlaatste wat je lichaam wilt; is vet kwijtraken. Want dat is het enige dat je kans op overleving verhoogd wanneer er geen voedsel is. Dus vet is kostbaar voor je lijf! Geef je je lijf het gevoel dat er geen vet te eten valt, dan zal het zich vastklammen aan het vet dat al in je lichaam zit. En sterker nog, het zal eerder geneigd zijn om suikers ook om te zetten in vet. Help! Dat is dus precies wat je niet wilt als je wilt afvallen, toch?!
Vet bevat 9 calorieën per gram, (koolhydraten en eiwitten 4 calorieën per gram). Dus het is een perfecte bron voor veel energie in mindere hoeveelheid grammen, dus dit is heel kostbaar voor je lijf. Het nadeel? Vet bevat 9 calorieën per gram. En de regel minder calorieën eten dan verbranden blijft waar wat betreft afvallen. Oftewel; je kunt gemakkelijker boven je benodigde calorie inname komen door teveel vet te eten. Je hebt het nodig, maar niet teveel. Eigenlijk zoals met alles.
Vet is gezond. Vet is goed. Wees niet bang om vet te eten. Wees wel alert op niet teveel calorieën eten.
16 comments
Leuk artikel weer!
Fijne kerst Teni!! 🙂
xxx
Dankjewel Anneke! 🙂
Ik hoop dat jij ook een fijne kerst hebt gehad!
xxx Liefs
Leuke site met handige weetjes heb je Teni!
Wat is het meest efficient om lichaamsvet te verbranden? Vooral gebruik maken van:
– zonnebloemolie (vooral meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6))?
– olijfolie (vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren)?
– lijnzaadolie (vooral Linoleenzuur (omega 3))
Als het kan je antwoord met bronvermelding.
Verder heb ik een bron gevonden waarin staat dat omega 3 vetzuren door het lichaam niet in vet kan worden opgeslagen, de omega 3 moet verbrand worden (omgezet in energie). (klopt dit?)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa-linoleenzuur
Hier heb ik nog een artikel over enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren, maar het wordt vergeleken tegen over verzadigde vetzuren en niet appart. (wel interessant maar geen antwoord op mijn vraag)
http://www.ergogenics.org/vetzucht95.html
Gr.
Mark
Dankjewel Mark!
Helaas kan ik geen antwoord geven op je vraag welk soort vet het meest efficient is om lichaamsvet te verbranden. Als ik het wist, of wist dat ik het ergens had gelezen had ik het graag voor je opgezocht, maar het is me niet bekend.
Bedoel je misschien dit stukje tekst:
“Linoleenzuurdeficiëntie komt echter nauwelijks voor, omdat de voeding voldoende linoleenzuur en langketen-n-3-vetzuren bevat.[bron?] Wat het lichaam aan linoleenzuur niet nodig heeft wordt verbrand en niet opgeslagen in vetweefsel.”
Als ik dit scheikundig benader, dan kan elk soort vet opgeslagen worden in vetweefsel. Simpelweg omdat alles uit C’s, H’, O’s, etc. bestaat en door deze atomen los te koppelen uiteindelijk zuurstof, water, koolstofdioxide, vet of spier gemaakt kan worden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat wanneer er een voedingstekort is bij iemand en deze persoon flink ondervoedt is en toevallig meer linoleenzuur binnen krijgt, dat dit overtollige linoleenzuur wordt verbrandt. Helaas staat er ook geen bron bij vermeld, ik weet ook niet alles (haha), maar ik betwijfel of dit klopt, dat zou namelijk betekenen dat je linoleenzuur in bizare hoeveelheden zou kunnen innemen (hogere calorie inname dan verbranding) en nooit zou aankomen, even simpel gezegd. Lijkt me vrij onmogelijk. Ik ken geen enkel ander nutriënt die dit effect heeft.
Wat denk jij?
Groetjes,
Teni
Ja, ik bedoel inderdaad het stukje tekst “Wat het lichaam aan linoleenzuur niet nodig heeft wordt verbrand en niet opgeslagen in vetweefsel. Dit in tegenstelling tot linolzuur dat wel wordt opgeslagen in vetweefsel.”
Maar als ik deze twee zinnen achter elkaar lees, dan lijkt het net of linolzuur altijd wordt opgeslagen. (klopt dit wel, of geldt hier weer hetzelfde als je vorige antwoord?)
Als jij geen enkel nutrient kent die alleen verbrand kan worden en niet opgeslagen, dan moet je antwoord kloppen (klinkt ook logisch). Ik ken bijvoorbeeld wel zoetstoffen die onveranderd het lichaam verlaten bij innamen (dus geen calorien bezitten voor het lichaam). Maar dit is natuurlijk wat anders.
Verder dacht ik mischien dat er enzymen waren die omega 3 dus niet konden omzetten in lichaamsvet, enkel in energie. (omdat er heel veel omzettingen in je lichaam gebeuren met verschillende enzymen), maar dat is dus ook niet zo. (ik vind het eigenlijk altijd interessant om het mechanisme te weten van hoe het lichaam iets omzet en hoe het eigenlijk denkt, maar als je op internet kijkt zie je eigenlijk altijd het gevolg (bijv. dik worden) en niet het mechanisme )
Dan heb ik nog een andere vraag, ik doe zelf aan fitness/krachttraining en ik wil meer droogtrainen (lager vetpercentage met behouden van spieren). Dit kan je bereiken door hoger in je eiwitten innamen te gaan zitten en lager in koolhydraten en vetten. (dit klopt hè?)
Maar ik vind dit nog steeds een beetje raar dat je met vetinnamen vet gaat verbranden (omdat vet ruim 2x zoveel calorien bezit als koolhydraten en eiwitten) (dat moet dan puur zijn omdat je lichaam het binnen krijgt, en dan denkt van ik hoef het niet op te slaan)
Hoe werkt eigenlijk het mechanisme bij eiwitinnamen, kan dat ook in energie worden omgezet? Stel je hebt 2 uur intensief gefietst (cardiotraining), dan schreewd je lichaam daarna om koolhydraten. Als je dan alleen maar eiwitten eet, gaat je lichaam dan lichaamsvet omzetten in koolhydraten om die in je spieren aan te vullen? Of wordt er ook eiwit verbrand voor koolhydraten?
En wat gebeurd er na 2 uur krachttrainen als je alleen eiwitten inneemt? Want dan schreeuwd je lichaam om (denk ik) meer eiwitten dan koolhydraten en vetten?
Groetjes,
Mark
Hoi Mark,
Dat stukje over linolzuur; het wordt pas opgeslagen als je meer calorieën binnen krijgt dan verbrandt. Dus niet altijd.
Zoetstoffen behoren ook niet tot “eetbare” voedingsmiddelen. Het zijn stoffen waarbij er per toeval hun zoete smaak is ontdekt en vervolgens is toegevoegd aan voedingsmiddelen. We kunnen het helemaal niet verteren (Geen bouwestenen C’s, H’s en O’s etc.), daarom maak ik me er zo’n zorgen over en probeer ik ze altijd te vermijden.
Omega 3 vetten bevatten net zoals elke andere vet gewoon dezelfde bouwstenen maar dan in andere volgorde of andere vorm, dus kunnen gewoon verteerd worden 🙂
Leuk dat je zo bezig bent met sporten, dat droogtrainen is inderdaad minderen in koolhydraatrijke voeding (rijst, pasta, aardappelen vooral!) en je eiwitinname verhogen, je vettiname mag ook verhoogd worden. Uiteindelijk komt het neer op “calories in vs. calories out”, en het beste scenario voor droogtrainen is meer calorieën uit vet binnen krijgen dan uit koolhydraten, dat betekent dat je qua grammen de helft aan “voedsel gewicht” binnen krijgt.
Dus bijv: 10 gram noten = 50 calorieën en 10 gram rijst = 25 calorieën. (cijfers kloppen niet hoor, maar als voorbeed hoe je het kunt zien)
Dan zou je qua grammen minder mogen eten als je noten eet dan als je rijst eet. Oftewel: kwaliteit (vet in dit geval) boven kwantiteit (“veel” bijv: rijst).
Liever noten eten, maar dan dus minder grammen. Komt erbij dat vet erg traag verteerd wordt en je dus ook langer een vol en verzadigd gevoel geeft, dus is het niet eens erg om minder grammen te eten.
Eiwitten kunnen ook omgezet worden in energie, maar dat doet je lichaam liever niet. Bij teveel aan eiwitten is je lichaam meer geneigd dit door je nieren af te laten voeren naar je urine. Hoe meer je teveel “onnodige” eiwitten eet, hoe harder je nieren moeten werken om ze weer uit te scheiden.
Na het sporten is het zeker belangrijk om koolhydraten te eten, dat is voor het grootste gedeelte voor je glycogeen (“reserve potje koolhydraten” in je lever) voorraad. Je moet sowieso koolhydraten binnen krijgen, je kunt niet zonder koolhydraten uit je voeding normaal functioneren. Bij het droogtrainen is het dus belangrijk om na te denken over de tijdstippen dat je je koolhydraten gaat eten, na het sporten is dan een uitstekende keuze. Maar de rest van de dag netjes laag qua koolhydraten zitten.
Als je nauwelijks tot geen (of in ieder geval; onvoldoende) koolhydraten binnen krijgt door je voeding kunnen je hersenen niet meer goed functioneren, je zult je duf voelen en niet goed kunnen focussen. Als eerste zullen je spieren afgebroken worden om je te voorzien van koolhydraten (glucose), dat zou zonde zijn! Pas als aller laatste optie gaat je lichaam lichaamsvet verbranden om gelucose in je bloed te krijgen voor je hersenen (ketogenese).
Of je nu krachttraining hebt gedaan of spinning, je lichaam moet eerst de glycogeen voorraad bijvullen, en dit kan alleen met koolhydraten. Pas wanneer het herstelproces begint, is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Het herstelproces is lang (soms wel 48 uur), waarbij ook voldoende slaap bij nodig is.
Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!
Groetjes,
Teni
Sorry maar dit doet pijn aan mijn ogen: schreeuwd moet zijn schreeuwt. (Tegenwoordige tijd dus stam +t, als je dezelfde zin maakt maar dan met het werkwoord ‘lopen’, is het vaak makkelijker.)
Hey Teni,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ga het op jouw manier een paar weken uitproberen en kijken hoe het uitwerkt op mijn lichaam.
Verder is het niet mogelijk om koolhydraatloos te eten, want als je bijv. melk, kwark, pindakaas (bevatten relatief veel eiwitten) etc. eet zitter er eigenlijk altijd wel een beetje koolhydraten in (of je moet alleen maar eiwitshakes nemen, maar dat lijkt mij ongezond).
Gr.
Mark
Heey Teni! (ik hou maar niet op met vragen stellen :P)
Geldt het geheugen van vetcellen ook voor spiercellen? Daar bedoel ik mee, of spiercellen ook altijd blijven bestaan nadat ze zijn aangemaakt door het lichaam, of kunnen ze ook verdwijnen? Vetcellen kunnen alleen krimpen, maar als dat ook voor spiercellen geldt, kan je het dan even toelichten? En wat gebeurd er dan op celniveau bij vetcellen en spiercellen? Zijn er nog meer lichaamscellen die een geheugen hebben?
Gr.
Mark
Heeey Mark!
Haha, geen probleem hoor 😉 Spiercellen is denk ik niet helemaal het juiste woord aangezien spieren gemaakt worden van eiwitten (aminozuren) en niet op zich cellen zijn met een “geheugen” zoals vetcellen.
Eerlijk gezegd weet ik daar het nodige niet van! Zou ik even op onderzoek uit moeten 😉
Sorry dat ik je vraag niet helemaal kan beantwoorden!
Groetjes,
Teni
Heey Teni,
Spieren bestaan wel degelijk uit cellen, kijk maar op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spier_%28anatomie%29 en http://nl.wikipedia.org/wiki/Spiercel
Je hele lichaam bestaat uit verschillende cellen, spiercellen, zenuwcellen, bloedcellen, botcellen etc. kijk maar op: http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/3720-alles-over-weefsels.html
Ik heb al een antwoord gevonden op mijn vraag over geheugen van spiercellen, zie link: http://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/570/Muscle+memory%3A+spieren+hebben+een+geheugen
Gr.
Mark
TOP Mark! Bedankt voor je toevoeging! 😀
Zo blijven we allemaal van elkaar leren 🙂
Groetjes,
Hi,
Ik heb net je blog ontdekt en ben nu uren verder met je artikeltjes lezen. Je schrijft op een leuke en prettige leesbare, positieve manier. I like!
Ik had je uitleg van Marc gelezen en naar aanleiding daarvan had ik enkele vragen.
Mijn doel is om af te vallen. (10 om precies te zijn)
Ik doe zowel cardio als kracht. (eerst cardio 20-50 minuten en daarna kracht (benen, armen en billen) is dit goed, of liever andersom? ik las ergens dat kracht verstandig is om te doen en daarna cardio. Op internet lees ik tegenstrijdige info! Ik wil afvallen maar m’n subtiele armspieren, die nog gekweekt moeten worden haha, wil ik wel behouden! wat is het beste?)
Wat raad je me aan om te eten voor de trainen? Ik eet nu 1 banaan voor het sporten. Langzame koolhydraten is het beste toch? Na het sporten race ik naar huis om iets met eiwit in te nemen. Maar ik heb het gevoel dat als ik wil afvallen beter iets lichts moet eten, (rijstwafel met kipfilet bijv.) ipv eiwitshakes, proteïne pancakes, gekookte eieren, etc. Want ik verlies liever snel vet dan dat ik mn spieren voedt en langzamer afval. Moet ik tevens opletten op welke tijdstip ik wat eet?
Nog een vraagje! Val ik af als ik elke dag een handje noten eet een 1 avocado? Ik ben gek op beide! Maar ze bevatten zo veel (gezonde) vetten. Ik weet dat het goed is voor je gezondheid, maar bereik ik hiermee mijn doel als ik ze dagelijks inneem?
Hoe zit het met zoete aardappel? In de bodybuilders wereld wordt zoete aardappel in de hemel geprezen. Ze zijn volgens mij rijk aan eiwitten dus heeft het baat als je een fanatieke krachttrainer bent. Maar het heeft toch ook veel vetten of koolhydraten? (Minder dan normale aardappel thought) dus val ik hiermee niet af toch..? Ik heb me echt rot gezocht op het internet! En ik vind zooo veel tegenstrijdige informatie. Dat het gezond is weten we allemaal. Maar om de zoete aardappel 5x per week op je menu te zetten? (samen met kipfilet en groeten) is dit verstandig voor mijn doel?
Kan ik de voedingschema of lifestyle van een bodybuilder overnemen voor mijn doel? Er valt gewoon zo veel over te vinden op t internet dus lijkt het mij makkelijk om dat als leidraad te gebruiken (kipfilet, zoete aardappel, kwark, proteïne shakes, proteïne pannenkoek, tonijn, zalm, eieren, broccoli etc.)
Ik hoop heel erg dat je me kan verlossen van mijn vragen. I really need help! haha.
Heel erg bedankt in ieder geval!
Liefs,
Mylinh
VERHOOGT moet met een T !!! Het is geen voltooid deelwoord hier.
Dat vragen we hier niet!
Over het algemeen ga je door vet en eiwitten minder eten. Je eetlust wordt gestopt. Dus eet je minder. Na 2 weken van de suiker af is meestal ook geen trek in suiker. Weer meer winst. Na 4 weken heb je geen trek in je stukje chocolade,chips of snoep.