Is dit een fabeltje? Iets voor zweverige types? Of zit er echt iets achter: de volle maan en slecht slapen?
Ik zocht het voor je (en mijzelf) uit!
Ligt het aan mij of hebben we allemaal wel verhalen gehoord over de ‘enge en vreemde’ dingen die gebeuren tijdens de volle maan. Nee nee, ik heb het niet over films, boeken en series, maar over de dingen in het echte leven.
Wist je dat er tijdens de volle maan een verhoogd aantal psychiatrische ziekenhuisopnames zijn (1) maar ook een hoger risico om gebeten te worden door een dier (2). Hoe weird is dat? Mét de wetenschappelijke onderbouwing er nog bij ook!
Uit een super recent onderzoek (27 januari 2021) (3), werd gesuggereerd dat de maancyclus invloed heeft op hoe je slaapt. Onderzoekers keken naar groepen die allemaal in verschillende mate toegang hadden tot kunstlicht. Met behulp van polsmonitors volgden de onderzoekers de slaappatronen van 98 mensen die in drie inheemse gemeenschappen in Argentinië woonden.
- Eén gemeenschap had geen elektriciteit;
- Een andere gemeenschap had beperkte toegang tot elektriciteit (een enkele bron van kunstlicht);
- En de laatste gemeenschap woonde in een stedelijke omgeving met volledige toegang tot elektriciteit.
De onderzoekers verzamelden slaapgegevens voor één tot twee maancycli (zeg ik dat goed?). Wat bleek?
Al deze drie gemeenschappen hadden hetzelfde slaappatroon veranderingen tijdens het veranderen van de maancyclus.
Wacht heel even, hoe bizar is dit op zichzelf? Lees de zin nog even een keer en realiseer je hoeveel er toch gaande is op deze aarde (en daar buiten) wat langzamerhand wetenschappelijk wordt onderbouwd waar we eerst bij dachten dat het voor zweverige hippies was.
Gemiddeld gezien gingen mensen het laatst naar bed en sliepen het minst 3 tot 5 dagen voor een volle maan.
Hierna onderzochten de onderzoekers slaap-data van 464 studenten in Seattle – dus even geen inheemse gemeenschappen in Argentinië. Wat bleek? Dezelfde resultaten!
Gedachtes van de onderzoekers hierover:
De onderzoekers hadden verwacht dat de slaap tijdens de maanverlichte nachten zou worden geremd, maar waar ze vooral verrast door waren, waren de volgende twee bevindingen:
- De nachtelijke activiteit nam toe en de slaap was het kortst een paar nachten voor en de nacht tijdens de volle maan;
- De onderzoekers dachten dat dit kwam doordat er meer maanlicht was tijdens de eerste helft van de nacht in die periode.
- Ze ontdekten dat het effect, hoewel kleiner, aanwezig was ongeacht de toegang tot elektriciteit en dus ook bij de studenten in Seattle.
Onduidelijkheden
Er zijn nog wel wat onduidelijkheden over de link tussen je slaap en de volle maan. Experts zeggen dat je minder melatonine aanmaakt omdat er meer licht is in de avond en nacht tijdens de volle maan. Maar als je stil staat bij hoeveel licht we onszelf toedienen door middel van schermen, straatverlichting etc. is het dan niet apart dat er met volle maan zo’n duidelijk verschil te merken is volgens de onderzoeken?
Er valt in ieder geval genoeg te zeggen over hoe gevoelig wij mensen zijn voor licht. Maar daarnaast is er een bepaalde magnetische kracht vanuit de maan die nog niet goed begrepen wordt en dus (nog) moeilijk onderzocht kan worden op dit moment.
Het effect van slecht slapen en de volle maan wordt op dit moment dus volledig gegooid op blootstelling van licht, maar er is genoeg onderliggends dat klaar staat om onderzocht te worden de komende jaren!
Ervaar jij dit?
Heb jij dit wel eens opgemerkt bij jezelf? Geloof jij in andere krachten of energieën tijdens de volle maan? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart!
3 comments
ik merk er niks van, maar heb er ook nooit echt op gelet, eerlijk gezegd.
Ik kan me goed voorstellen dat er wel verbanden zijn. Als je kijkt naar alle natuurkrachten en natuurelementen, ook het fenomeen van eb en vloed, wat ook met dit soort dingen te maken heeft, zou het niet vreemd zijn als ook mensen invloed merken. Velen merken dit ook echt.
Misschien heeft het ‘bewijs’ meer te maken met de moeite van het onderzoeken, dan met het al dan niet bestaan.
Ik ervaar dit zeker. Ik slaap meestal slecht wanneer het volle maan is, dan lig ik lang wakker, val ik moeilijk in slaap en slaap ik ook veel lichter, waardoor ik continu wakker word. Ik let niet bewust op de stand van de maan, want dan kan het ook tussen je oren zitten, maar concludeer meestal pas de volgende dag dat het waarschijnlijk kwam door de volle maan. En als de maan inderdaad al invloed uit kan oefenen op de zee, dan kan de maan dat ook op de mens. Ja, dat geloof ik wel. Ik geloof verder dan weer niet zo in astrologie en dat de stand van de sterren op invloed heeft op de mens, maar dat kan ook komen omdat ik me daar nog nooit in verdiept heb. Ik weet net welk sterrenbeeld ikzelf ben, daar houd het wel op.
Nou echt hè, dit is nu echt iets wat ik vaak hoorde en dan dacht ik, wat mega interessant, ik ga erover lezen, maar dat had ik tot vandaag nog niet gedaan. En nu schreef jij er een artikel over! En wat voor een. Zo interessant en net zo helder als de maan uitgelegd. Wat bizar zeg wat de onderzoeken tot nu opleveren. En dan is er echt nog veel meer te onderzoeken. Ik vind het mega interessant. De maan…. Afgezien van wat ze aan invloed kan hebben, vind ik haar zo mooi. Ik kijk altijd naar de maan en ook naar de sterren. Een heldere hemel bij nacht, trekt altijd mijn aandacht. Zo magisch. Laats had ik nog een wonderlijke ervaring. Ik heb het ‘treintje van Elon Musk’ gezien. Dat las ik achteraf thuis, maar toen ik nog niet wist wat ik gezien had, was ik totaal overdonderd. Een lange rij bewegende lichtjes achter elkaar… Uiteindelijk bleken het dus satellieten te zijn. Ik ondervind zelf geen dingen door de maan, denk ik. Maar ik geloof absoluut dat dit wel kan. Ik zou precies hetzelfde als Petra geschreven kunnen hebben eigenlijk. Zij verwoordt wel ongeveer hoe ik erover denk. Ik heb een vriendinnetje dat erg spiritueel is aangelegd en zij merkt het aan haar slaap en gemoedstoestand als de maan vol is. Ik zou er zelf echt op moeten gaan letten of het bij mij ook het geval is, maar ik ben er nog niet dusdanig mee bezig geweest. Dat licht veel invloed heeft merk ik wel. Meer licht is meer leven. Letterlijk en figuurlijk. Dus ik vind me in die conclusies. En ook slaap ik beter sinds ik na acht uur de schermen op nightshift heb staan. Dan is het blauwe licht dat melatonine aanmaak vermindert eruit gefilterd. Zo benieuwd naar verdere onderzoeken naar dat onderliggende. Al is dat inderdaad best lastig. Natuurwetten…. Wauw… magisch en ongrijpbaar vaak. Bedankt voor dit artikel. Het maakte veel los zoals je las en ik heb er echt van genoten Teni.
🌜💫🌛