Tips om geld te besparen, minder afval te produceren én lekker te kunnen blijven eten? Ik zou zeggen: kom maar door met de tips!
Als je mijn leven een beetje volgt in de Foto Dagboeken en de vlogs weet je dat Boy en ik aan het nadenken zijn over samenwonen en dat we zelfs een weekje ‘proef samenwonen’ hebben uitgeprobeerd. Hierdoor zijn we naar onze spullen en benodigdheden gaan kijken, wat bij mij grotendeels in de keuken aanwezig is. Zo kwamen we uit op mijn vriezer en begon ik na te denken waarom ik hem nodig had en of we daar eventueel ruimte voor konden vrijmaken.
Zo kwam ik met allemaal argumenten waarom ik deze graag wilde behouden en nouja, dat resulteerde in dit artikel! Ik hoop dat je net zoveel hebt aan de argumenten/tips als ik! De vriezer blijft dus gewoon 😉
1. Doe je avocado’s in de vriezer
WAT? Een avocado in de vriezer?
JAZEKER!
Word jij ook niet gek van die miniscule ruimte tussen een keiharde avocado en een verrote avocado waartussen hij precies goed is? Hoe lang is dat, 20 minuten ofzo?
En heb je dan net zin in avocado of heb je een gerecht waar het bij kan? Of eet je het maar op omdat hij dan nét rijp is? Precies. Gedoe.
Ik probeerde een paar maanden geleden een perfect rijpe avocado die nog niet op was in de vriezer te doen en later eruit te halen met de hoop dat het zou werken en ik was positief verrast! Zo hoef je al het geld dat je uitgeeft aan deze heerlijke vettige bommen niet weg te gooien als je die ene dag mist dat hij perfect rijp is.
Je kunt de avocado in stukjes snijden en dit in een schaaltje bewaren zodat je niet de hele avocado elke keer hoeft in te vriezen en eruit te halen als je maar een deel ervan nodig hebt. Zorg dat ze niet allemaal op elkaar liggen zodat je er eventueel nog met een mes makkelijk doorheen kan om wat ‘los te maken’ wanneer het ingevroren is en je wat nodig hebt.
Probeer ze eens in een smoothie – zo romig, vooral als ze ingevroren zijn geweest (even 10 minuten ontdooien).
Ik realiseerde me later dat je ook diepvries avocado kan kopen bij de Albert Heijn dus zo innoverend ben ik niet..
2. Bewaar je restjes
Restjes overleven het bij mij sowieso nooit langer dan twee dagen omdat ik van eten houd en graag mijn restjes verwerk in andere maaltijden. Maar mocht je niet zo zijn (Boy, ik heb het over jou) – dan is de vriezer een perfecte uitkomst om geen voedsel te verspillen en je geld in de prullenbak te zien verdwijnen.
Salades zou ik niet invriezen omdat ze alleen maar drapperig worden (teveel vocht) wanneer je ze laat ontdooien. Maar denk eerder aan spaghetti, groente uit de oven, curry en soepen. Over soepen gesproken..
3. Maak je eigen bouillon
Wat een game changer is dit. Als je groente of vlees over hebt kun je het natuurlijk invriezen, maar je kunt er ook een bouillon van maken en dát invriezen. Weet je hoe lekker een bouillon is dat even heeft kunnen trekken en daarna ‘vers’ is ingevroren? Heerlijk! Je kunt de bouillon, afhankelijk van hoe sterk deze is, ook in een ijsblokjesvorm bewaren.
4. Brood! Tortilla’s! Pita’s!
Heb je dat ook wel eens met pitabrood of tortilla’s – je hebt er maar 2-3 nodig en de rest van de verpakking blijft dan half open in de kast liggen. Na een week zit er al schimmel op. Zo zonde! Gooi het in de vriezer! Je moet ze toch al opwarmen voor je ze gaat eten, dus dan kunnen ze prima uit de vriezer opgewarmd worden.
Hetzelfde met brood – soms eet ik op een dag 3-4 sneetjes en ben ik er de rest van de week klaar mee. Brood gaat standaard mijn vriezer in en elke keer pak ik een paar sneetjes die ik even in het broodrooster/onder de grill doe. Easy!
5. Koop diepvriesgroente en fruit
Dit is maar net handig of je iemand bent die hier gebruik van zou maken. Ik haal élke dag wel iets uit de vriezer – of het nu mijn aardbeien zijn voor mijn pannenkoeken (even opwarmen in een pannetje met een klein laagje water) of de diepvriesbloemkool voor mijn smoothies of bloemkoolrijst (in de keukenmachine pulsen tot er ‘rijst’korrels ontstaan) of doperwten, broccoli en pompoen voor mijn maaltijd die avond.
Het is een stuk goedkoper, je hoeft niets weg te gooien omdat je alleen uit de vriezer haalt wat je nodig hebt én veelal bevatten diepvriesgroenten en fruit grotendeels van hun vitamines en mineralen doordat ze ingevroren worden.
Ben je niet vaak thuis maar wil je wel gezond eten áls je thuis bent (bijvoorbeeld als je veel reist voor je werk)? Dan is diepvries groente ideaal, haal het uit de vriezer – doe het op een bakplaat met wat olie, peper, zout, knoflookpoeder, paprikapoeder en misschien van chili vlokken. Zet het in de voorverwarmde oven van 220 graden Celsius en na 25-30 minuten is je groente klaar! Misschien dat je nog een stuk tempeh of vlees uit de vriezer haalt en opbakt, of ook in de oven doet of een blik kikkererwten open trekt. Allemaal manieren om zo min mogelijk voedsel te verspillen en gezond te eten naar jouw situatie. De diepvries is echt een redding als je hem goed leert inzetten!
6. Houd je vriezer vol!
Wist je dat een volle vriezer energie efficiënter is dan een lege vriezer? Elke keer als je de vriezer opent, heeft het energie nodig om zich weer te koelen. Wanneer je vriezer vol is, is er minder ruimte voor de warme lucht uit de kamer om de vriezer in te gaan en helpen de producten in je vriezer om hem koel te houden. De conclusie van dit hele verhaal?
Houd je vriezer vol, dan bespaar je niet alleen op de boodschappen maar ook nog eens op je energierekening 😉
Heb jij een vriezer hack?
Wat is jouw ultieme vriezer hack of gebruik jij de vriezer voor iets wat handig is om anderen ook op te tippen? Laat het weten in de comments! Been heel erg benieuwd!
11 comments
Wat grappig, wij hebben juist besloten om de vriezer uit te zetten!
Wij gebruiken hem alleen voor brood, en vond dat zo zonde van de energie (en geld) dat we deze optie kiezen. Gelukkig zijn wij goed in het doen van boodschappen en hebben we zelden restjes die we niet op tijd op krijgen dus dan is dit ook een oplossing 🙂
Ha! Zo zie je maar, net wat er per huishouden werkt 😉
Ik vind brood uit de vriezer niet lekker, het wordt zo droog. Ook ingevroren pasta vind ik niet lekker. Ik vries wel de saus in en maak dan verse pasta, veel lekkerder.
Heb je wel eens brood vers ingevroren? Dat is heel anders dan brood dat al een paar dagen oud is. En dan direct in een broodrooster – jum!
Maar ieder zn ding natuurlijk!
Restjes pesto, curry pasta, tomatenpuree doe ik in ijsblok vormpjes in de vriezer. Heel handig! Wel briefje op kleven met wat het is en datum. 😉
Thanks voor de tips! SUPER!
Haha, vriezer = leven. Leuke post! Wij vriezen ons brood ook vers in en halen er per keer uit wat we nodig hebben. Gek om te bedenken dat ik jaren geleden dat niet deed, ik weet nog dat ik dat droge brood op termijn altijd zo zat werd. Verder ligt er bij ons grote hoeveelheden plantaardige eiwitbronnen van Vivera, De Vegetarische Slager en Albert Heijn in, als er een 1+1 gratis (o.i.d) actie is geweest. En goede tip van de volle vriezer, daar had ik niet eerder bij stil gestaan.
Paprika, ui, champions etc over…in stukjes snijden dan in diepvries, makkelijk als je eens wat minder tijd hebt om te koken.
Ik vries mijn hummus altijd in, wel zeker een paar uur van tevoren uithalen. Óf in de magnetron/oven opwarmen, superlekker op een koude dag. Let wel dat je de hummus dan in een oven -of magnetronbestendig bakje doet.
Ooeehh wat een goede tips! Zowieso een paar die ik kan gebruiken zoals de tortilla en avocado. Ik ben zelf super blij met de diepvries zak Edamamme van Bonduelle. Je kunt s ‘morgens zoveel ontdooien als je wilt door ze in een schaaltje in de koelkast te leggen. Super handig en voordelig! Ik maak er vaak een thaise salade mee met quinoa, wortel, edamame en pistache nootjes.