Een ingewikkelde relatie met eten, dat hebben veel mensen. Vrouwen én mannen. In alle eerlijkheid: voedsel kan ook héél veel doeleinden hebben, niet slechts dienen als brandstof. Ik ben een voorstander van eten niet enkel zien als brandstof maar ook iets om van te genieten, iets te hebben om mensen te verbinden en een vorm van gezelligheid.
Dit wordt een probleem als eten uiteindelijk alleen maar andere doeleinden krijgt dan brandstof. Wanneer het een vorm van liefde wordt of wanneer eten een gevoelsmatige leegte moet gaan vullen of wanneer je er afhankelijk van wordt ongeacht of je fysieke behoeftes vervuld zijn (je sterft niet van de honger, je bent verzadigd, maar je blijft eten).
In dit artikel hoop ik je een ander perspectief te kunnen geven op voeding, mocht je dat nodig hebben. En door het lezen van dit artikel, kom je er snel genoeg achter of je het kunt gebruiken in je leven: Of het nodig is.
Kun je van je lichaam houden én van lekker eten houden?
Ik ben gek op eten, ik kijk uit naar elk eetmoment van de dag en wil daar van genieten. Vroeger had ik wel eens gewild dat ik niet zo van eten hield, omdat ik overgewicht had. Ik dacht dat mijn ‘gewichtsprobleem’ opgelost zou worden als ik niet zo van lekker eten hield.
Ik had misschien wel overgewicht, maar ik had een lichaamsbeeld-probleem. Na jaren van vallen en opstaan, leren begrijpen wat mijn behoeftes zijn qua voeding maar ook op mentaal vlak (ik hoef niet elke dag een ijsje, maar af en toe geeft me een goed gevoel) kan ik met zekerheid een artikel zoals dit artikel schrijven.
De eerste vraag die velen hebben is hoe deze twee werelden te combineren zijn zonder overgewicht te hebben: houden van je lichaam maar ook houden van lekker eten. Wat zou je kunnen eten dat net zo lekker is maar óók goed is voor je lichaam? En moet je wel elke keer deze keuze maken? De eerste vraag die ik dan stel is:
Waarom eet je?
Heb je honger? Waarom grijp je naar voedsel? Welk voedsel? Dit zijn de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen welke relatie jij hebt met voedsel. De voeding die je binnenkrijgt zegt ALLES. Werkelijk alles.
Van hoe je je voelt, je energielevel, je humeur, je huid tot je persoonlijkheid (jep, die suikerdipjes kunnen je heel chagrijnig maken als persoon). Natuurlijk, andere factoren hebben ook invloed, maar laten we het nu enkel bij voeding houden.
De voeding die het beste bij jou past hoeft niet hetzelfde te zijn als de voeding die het beste bij je vriendin past of bij je moeder of wie dan ook. Dit kan allemaal heel uniek zijn. Nee, sterker nog: het ís uniek. Ik ga je in dit artikel wat basisprincipes geven die hopelijk praktisch genoeg zijn waardoor je meteen na het lezen hiervan al dingen kunt aanpassen/toepassen. Geen vaag gedoe. Let’s go:
Welke voedingsstoffen moet ik dagelijks echt binnen krijgen?
Probeer bij je hoofdmaaltijden in ieder geval iets van vezels, een gezonde bron van vet en eiwit binnen te krijgen. Vezels kun je krijgen door lekker wat groente te eten maar ook door volkoren granen. Eiwitten krijg je binnen door vlees/zuivel, maar ook eieren, noten, zaden en peulvruchten. Vlees en andere dierlijke producten zijn niet noodzakelijk om aan je behoeftes te komen. Gezonde vetten kun je gemakkelijk halen uit avocado, olijfolie, kokosolie, noten en zaden.
Onthoud: Groente, groente en nog eens groente. Altijd een goed idee! Fruit toevoegen aan je hoofdmaaltijden is ook prima, maar fruit dient ook perfect als tussendoortje gecombineerd met eiwitten en/of vetten voor een langer verzadigd gevoel.
Denk aan fruit met noten of een appel met pindakaas.
Hoeveel water moet ik echt elke dag drinken?
Grofweg gezegd zijn 8 glazen water per dag een gemiddelde waar je je aan kunt houden. Let wel, als je koffie, zwarte thee of alcohol drinkt: mag je meer glazen drinken (een extra glas water voor elk van deze drankjes). Maar ook wanneer je sport of op warme dagen, mag je extra glazen water drinken.
Meer is altijd goed, dorst hebben is nét te laat. Met meer bedoel ik niet 5 liter water per dag, probeer ook je gezonde verstand erbij te houden.
Heb ik meer calorieën nodig op de dagen dat ik sport?
Dit is afhankelijk van hoe intensief je workout is. Ik zou je adviseren om af te gaan op de signalen van je lichaam: heb je honger? Hoe is je energielevel? Een rammelende maag is absoluut een teken dat je dient te eten.
Heb ik meer eiwitten nodig op de dagen dat ik sport?
Ook dit is afhankelijk van welke sport je uitoefent en welke doelen je hebt qua sport/gezondheid. Als je body-buildende doelen hebt en veel krachttraining doet, dan is het verstandig om meer eiwitten te eten. Als je deze doelen niet hebt en je wilt je gezondheid op peil houden, dan hoef je niet per se meer eiwitten te eten.
Wil je wel spieren opbouwen maar geen bodybuilder worden? Dan kun je wat extra eiwitten toevoegen aan één of twee maaltijden of eiwitrijke snacks eten. Zoals je ziet heb ik een luchtige benadering, want alles valt of staat op basis van hoe je je voelt bij de beslissingen die je maakt.
Als je beslissingen omtrent voedsel je stress geven, dan maakt dat je ongelukkiger en ongezonder dan een luchtigere aanpak. Niet alles hoeft elke dag exact uitgerekend te worden. Tenzij je een specifiek doel hebt (zoals een fysieke wedstrijd), een topsporter bent of het onderdeel is van je werk (model, etc.).
Mag ik echt meer koolhydraten eten na cardio?
JE MAG ALTIJD KOOLHYDRATEN ETEN. Koolhydraten zijn niet de duivel en je hoeft ze niet te verdienen door eerst te sporten (vooral cardio, is wat er vroeger vaak gezegd werd).
De kwaliteit van je voeding is het belangrijkste; voed je je lichaam met het eten dat je eet? Zo ja, dan zijn koolhydraten in de vorm van volkoren granen en pasta’s, zilvervlies rijst, havermout en peulvruchten hartstikke oké!
Is er ook ruimte voor wat lekkers?
En ja, er is absoluut ruimte voor de ‘minder gezonde’ koolhydraten zoals koekjes, snoep, chocolade en ijs. Eten dient luchtig te zijn, zoals ik zei. Genieten van voedsel hoeft niet streng te zijn.
Er zit zoveel moois in het loslaten van ‘verboden voedingsmiddelen’ en jezelf toestaan om alles te eten waar je zin in hebt. De sleutel tot ‘succes’ is in mijn ogen het onderzoeken van waar je zin in hebt, op dat moment. Hoe meer we luisteren naar ons lichaam en begrijpen hoe we het beste functioneren, hoe beter onze voedingskeuzes worden. De keuzes worden dan namelijk gebaseerd op het hebben van meer energie, een vitaal gevoel en het voeden van je lijf. En af en toe komt er een enorme trek naar ijs, in mijn geval. Dat weet ik, dat herken ik en daar geef ik me met liefde aan over!
Let op hoe je je voelt. Je zou misschien wat moeten experimenteren met het aanvoelen van sufheid, vermoeidheid maar ook extra energie door de voeding die je eet. Een vast voedingsschema die je ergens hebt gedownload gaat jou niet de wijsheid brengen die luisteren naar je lichaam wél brengt. Luisteren naar je lichaam is moeilijk, kost tijd en focus. Maar het is het waard voor een leven in balans en een luchtige blik op voeding.
3 comments
Een vast voedingsschema die je ergens hebt gedownload gaat jou niet de wijsheid brengen die luisteren naar je lichaam wél brengt.
Preach!
Keep up the good work Teni!
Maar het blijft moeilijk vind ik!
Hoe geraakt je af van het beeld dat koolhydraten dikmakers zijn en je ze wel degelijk nodig hebt in een goed eetpatroon