Er komen vriendinnen eten, dan eten we zó ontzettend veel, dus ik heb net even wat cardio gedaan”
Ik hoor mezelf dit zeggen en ik denk: WAAROM IN GODSNAAM. Waarom zeg ik dit? Ik geloof hier helemaal niet in. Ik heb keihard gevochten en aan mezelf gewerkt om juist NIET om deze reden te sporten. Dit IS ook helemaal NIET de reden waarom ik net lekker een cardio sessie heb gedaan. WAAROM, WAAROM ZEG IK DIT?! Twee dagen ervoor betrapte ik mezelf ook al op zoiets geks, ik zei:
Ja ik heb dit jasje zo aan zodat je mijn buikje niet ziet! Anders moet ik hem steeds inhouden!
HUH?!
Het lijkt wel alsof ik in het dagelijkse leven toch minder moed heb om te zeggen dat ik mezelf leuk vind zoals ik ben, dat ik sport omdat ik me daar goed door voel en ik salades eet omdat ik ze oprecht lekker vind.
Het lijkt wel alsof ik denk alleen te kunnen bonden met een andere vrouw door zogenaamd onzeker te doen zodat zij denkt dat ze niet de enige is. Zodat zij voelt dat ik me kwetsbaar opstel en hierdoor ook haar onzekerheden durft te tonen. Zodat zij zich niet onzeker hoeft te voelen.
Stel nou he, stel..
Dat zij inderdaad zo onzeker is en ik (eerlijk) vertel dat ik heel content ben met mezelf: de vorm van mijn lichaam, mijn billen in de broek die ik draag, mijn kleine borsten in het t-shirt wat ik aan heb, maar ook dat ik smallere benen wil, maar er niet minder jurkjes of rokjes door draag en het dus op een positieve wijze heb geaccepteerd.
Maar, wat creëer ik hiermee? Iets heel fouts.
Met mijn “niet perfecte lichaam”
Ik houd datgene in stand, wat ik online juist probeer kapot te maken (op een positieve wijze):
- Vrouwen die zich constant verontschuldigen voor de dingen die ze willen zeggen of doen
- Vrouwen die zich onzeker voelen door hun uiterlijk
- Vrouwen die hun hele leven in het teken van diëten en afvallen zetten
- Vrouwen die andere vrouwen bekritiseren op hun uiterlijk: te dun, te dik, etc.
Ergens voel ik, met mijn ‘niet perfecte’ lichaam, dat ik in de offline wereld niet eerlijk kan of wil of durf te zeggen dat ik oké ben met mezelf. Mezelf er leuk uit vind zien. Mezelf grappig en lief vind. Mezelf het beste gun.
WAT?!
Alsof dát ineens een taboe is. Alsof ik de ander daarmee ongemakkelijk maak. Alsof ik dan ineens arrogant ben. Alsof de ander dan denkt
“YEAH RIGHT”
óf
“Oh.. ik ben dus de enige die zich zo onzeker voelt..”
óf
“Als zij zich zo content kan voelen met het niet perfecte lijf, kan ik dat dan ook?”
Als ik een een snelle rekensom maak, dan zie ik twee uit de drie gedachtes die negatief zijn. Grotere kans dat het één van die twee is. Dus ik geef me eraan toe en zeg allemaal dingen waar ik zogenaamd onzeker over ben. Ik ga express dingen noemen waar iemand anders misschien onzeker over zou zijn als die in mijn lichaam zou zitten.
Ik lieg, voor de ander zijn bestwil?
Ik lieg, voor de ander zijn bestwil. Terwijl ik niet eens weet wat de ander zijn bestwil is. Ik vul dat in. Ik maak de ander onzeker in mijn beleving. Ik houd dat belachelijke in stand wat ik online probeer door te breken.
Hoe messed up is dat?
Door te denken dat ik de ander daardoor een comfortabel gevoel geef, loop ik lekker negatief te doen over mezelf.
Toen ik me zó onzeker voelde..
Ik denk namelijk, dat als de ander zich ergens onzeker voelt, zo onzeker zoals ik me voelde enkele jaren geleden, zij het heel fijn zou vinden als ze merkt dat er anderen op deze aarde rondlopen die zich óók onzeker kunnen voelen over hun uiterlijk. Dat het de ander troost geeft, dat ze er dan over durft te praten en zich misschien wat beter voelt.
Ik weet het niet. Ik weet het oprecht niet. En enkel omdat ik haar niet eventueel eenzaam wil laten voelen in haar onzekerheden, doe ik alsof ik onzeker ben.
Wat resulteert in een gesprek over de dingen die we niet fijn vinden aan onszelf. What. The. F.
Wil ik aardig gevonden worden? En niet arrogant?
Of doe ik dit omdat ik denk dat ik leuker gevonden zal worden als ik me wat meer bescheiden opstel? Ik merk dat wanneer een paar vriendinnen over hun onzekerheden praten ik eigenlijk alleen maar denk:
Moet ik nu ook maar wat opnoemen om aan het gesprek deel te nemen? Terwijl ik toch echt content ben..”
Wat een omgekeerde, ingewikkelde wereld.
Nu wil ik niet doen overkomen dat ik zo ongelooflijk zeker ben van mezelf en nooit ergens van baal. Dat zijn andere emoties dan de onzekerheden die je tegen houden in het leven. Ik voel me op geen enkele manier tegen gehouden in het leven van mijn leven, dat wat ik vroeger wél had. Ik dacht nooit een vriendje te kunnen krijgen met mijn lijf, ik dacht dat niemand me zou aannemen met mijn lijf, ik dacht dat niemand me mooi zou vinden met mijn lijf en ga zo maar door. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben en doe alleen nog maar dingen waar ik plezier uit haal en waar ik gezonder door wordt. En ja, dat is inderdaad het eten van salades en het doen van workouts.
Deze keer kan ik geen mooi eind breien aan dit artikel, omdat ik er simpelweg niet uit ben. Ik heb jullie advies nodig, jullie feedback, jullie gedachtegangen. Jullie, samen met mij, zijn de vrouwen waar ik het over heb. Ik ben dus alleen bezig geweest met de gedachtegangen van andere vrouwen in te vullen zonder het echt te weten.
Hoe staan jullie hierin? Ben jij onzeker over dingen waar je graag over wilt praten met iemand die óók onzekerheden heeft? Of ben je content met jezelf en draag je dit ook uit aan de buitenwereld? Wat vind je van iemand die content is met zichzelf en dit benoemt richting jou? Waar zit de scheidingslijn? Wat voel je? Wat intimideert en wat maakt menselijk?
Laten wij, als vrouwen, dit soort dingen óók bespreekbaar maken zodat we onszelf niet ‘laag’ houden omdat dat bescheiden is en eerder ‘aardig gevonden’ wordt. Of zie ik dit verkeerd?
25 comments
Wat een eerlijk artikel! Ik denk, als je iemand tegen komt die onzeker of ontevreden is over haar uiterlijk, dat je die persoon kunt bevragen: hoezo dan? waar komt dat vandaan? Hoe ben je ermee bezig? en dan kun je delen dat je het herkent uit het verleden, en hoe het nu is.
Ik ben zelf gigantisch ontevreden met mezelf, en ik zit regelmatig jouw artikelen met een zekere jaloezie te lezen. Ik vind je zeker niet arrogant, maar eerlijk en transparant. Je zwijgt niet over je twijfels en moeiten die je tegenkomt, maar die liggen nu op een ander vlak dan je uiterlijk.
Misschien ben je ergens nog niet helemaal los van de maatschappelijke normen, en ben je bang om tegen de heersende opvattingen in te gaan. Bang dat je wordt afgewezen op jouw niet-standaard reactie, terwijl je graag verbinding wilt. Zou dat het (deels ook) kunnen zijn?
Je lef en eerlijkheid is trouwens weer prijzenswaardig. Daarmee geef je de wereld echt een cadeau, online én offline.
En misschien ben je ook een beetje veel bezig met wat andere mensen misschien zouden kunnen voelen, waardoor je jezelf wat verliest. Zo klinkt het eerste stuk ook wel. Omdat je de ander zo graag goed wil laten voelen, zelfs ten koste van wie jij bent. De intentie is lief! Maar zoals je zelf ook opmerkt: Het is niet echt jij. Je kunt ook op een andere manier onzekerheden bespreekbaar maken, en juist laten zien dat jij je eraan hebt kunnen ontworstelen. Hoe krachtig is dat! ?
Wat een eerlijke post, wow! Ik sluit me aan bij Marleen hierboven ^ Dat je inderdaad te veel denkt aan andere mensen. Ik denk dat je heel goed gewoon kunt zeggen dat je blij bent met je lichaam en tevreden bent met hoe je er uit ziet. Misschien is dat voor de ander die dit dan hoort, een soort verfrissende inspiratie van ‘zo kan het ook.’
Mooi stuk! En terecht dat je hiermee worstelt en er nog niet uit bent hoe hiermee om te gaan… Een paar dingen die in me opkomen:
“There’s no need to be perfect to inspire others. Let people get inspired by how you deal with your imperfections.”
Ook kun je proberen een gesprek minder op jezelf te betrekken, zo hoef je minder te kiezen voor de onzekere rol of de zelfverzekerde rol, maar meer voor de luisterende rol. Ik weet het, ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan allemaal, maar misschien inspireert het 🙂
Op dit moment zie ik het als de fase zoals op sociale media: iedereen moet laten zien hoe perfect alles is. Sportschool selfies (ook schuldig aan), gezond eten (schuldig aan geweest), wijn op hippe plekken, dure reisjes, blabla. Laatst was ik er zo klaar mee dat ik veel van die account heb ontvolgd. Ik was er klaar mee om dat als inspiratie en kijk op een goed lichaam (en leuk leven) te hebben. Want ondertussen ging het privé niet goed, maar volgens mijn foto’s heb ik het perfecte lichaam, eet ik gezond en lach ik het leven door. Okee, ik doe dat alle drie nog steeds maar hoef het niet meer zo nodig aan de buitenwereld te laten weten. Want met dat laatste doen wij vrouwen graag mee. Elkaar laten weten hoe goed we willen zijn, waarin? In onszelf? Met graag de bevestiging van vriend, vriendinnen en sociale media. Ik ben ermee gestopt dat alles perfect moet zijn. Daardoor voel ik me niet onzeker over hoe ik het doe. En er is altijd ruimte voor verbetering, elke dag weer. Maar ik zeg tegen alle vrouwen: je hebt je eigen zekerheid in de hand. Stop met vergelijken, werk je kont eraf voor wat je wel wilt en wees trots op jezelf.
Groetjes
Ik snap je volledig. Ik ben (het overgrote deel van de tijd) gewoon happy in mijn lijf. Net zoals jij heb ik na jaren zoeken mijn weg gevonden waarbij ik én actief bezig ben én gezond eet, maar het ook niet aanvoel als een last, en ben ik gewoon blij met hoe ik eruit zie. En toch merk ik net zoals jij dat ik, afhankelijk van de persoon met wie ik spreek, mezelf kleineer. Als ik spreek met mensen die zelf heel body-positive bezig zijn, zal ik mezelf echt niet afkraken maar doe ik gewoon mee, want jahoor, ik zie mijn lichaam graag en draag er zorg voor. Als ik spreek met mensen die hun lijf als een last zien… merk ik helaas dat ik ook vaak “meepraat”, net zoals jij, omdat ik niet wil dat zij denken dat ze de enige zijn. Dan zal ik of zeggen dat ik gewoon een flatterend kleedje aan heb maar dat mijn billen echt niet zo geweldig zijn hoor. Of dat ik ook heus wel cellulitis heb (klopt, maar het stoort me niet, maar dan zal ik het zeggen alsof het me wel stoort).
Ik denk dat het voor mij ook tweeledig is afhankelijk van de situatie. Of ik zeg het omdat ik niet wil dat ze denken dat zij niet goed genoeg zijn omdat zij klachten hebben en ik niet, of ik doe het omdat ik niet arrogant wil overkomen.
Maar nu je het zo stelt vraag ik me inderdaad af of ik er wel goed aan doe. Als mensen op mij reageren van “wat heb jij te klagen, jou lijf is perfect!” waarom moet ik dan toch ook klagen of doen alsof ik mezelf kapot werk om er goed uit te zien (terwijl dat voor mij niet zo aanvoelt).
Wat zijn we toch ingewikkelde en gekke wezens he? Ik kan je ook niet echt adviseren hierin. Ik neem me nu wel voor om het vanaf nu te proberen anders aan te pakken, door hen bv te complimenteren op iets anders dan datgene waar ze over klagen of door gewoon over iets anders te praten. Maar is altijd makkelijker (online) gezegd dan (offline) gedaan.
Herkenbaar!
Wat een openhartig artikel lieve Teni!
Je hebt een enorme ”eager to please”, dat kwam ook al terug in je boek…je wilde graag aardig gevonden worden en daar ging je heel ver in.
Je hebt er veel voor over om een ander zich goed te laten voelen, of dingen te laten herkennen zodat diegene zich niet de enige voelt inzake bepaalde onzekerheden. Maar zo te lezen gaat dat dus ten koste van jezelf, en dat is zonde. Ik denk dat je eager to please en jezelf blijven prima hand in hand kunnen gaan. Er is niks mis met jezelf oké vinden en tevreden zijn met de situatie zoals ie nu is. Waarom zou je dat ”verbergen” uit angst dat je niet met een andere vrouw zou kunnen bonden?
Juist die tevredenheid en (nog belangrijker!) de weg die je ervoor hebt moeten afleggen om daar te komen, kun je delen met anderen die misschien al op de goede weg zitten maar er nog niet zijn. Zoals Louella hierboven zegt: juist dát kan een inspiratiebron zijn voor die ander en een ommekeer in haar denkwijze teweegbrengen.
Jouw openheid en eerlijkheid zijn wat heel veel mensen die je ”live” ontmoet en lezers aanspreekt, dan zou het toch wel heel gek zijn als je ineens dingen in een gesprek niet vermeldt, of anders benoemt, of jezelf afzijdig houdt, alleen maar om de gesprekspartner(s) te ”sparen”, of om te vermijden dat diegene zich onzeker gaat voelen. Op je blog doe je dat ook niet. En ik durf te wedden dat er heel veel lezeressen zijn die momenteel kampen met bepaalde onzekerheden, en die zich juist opgepept voelen na het lezen van een fijn artikel. Dat zou in real life niet anders hoeven zijn.
Onthou dat alle veranderingen die je in je leven toepast, alle beslissingen die je maakt op gebied van sporten, voeding, kleding, whatever…die maak je omdat je van jezelf HOUDT, en niet omdat je jezelf lelijk of niet mooi vindt.
Ik ben niet dun met mijn grote maat en ik koop kleding in de grote maten winkels. Ergens ben ik het zat om mezelf weg te cijferen alleen omdat ik niet dunner ben. Soms ben ik heel zelfverzekerd maar dat kan ook weer snel omslaan. Ik praat er niet over omdat ik liever positieve dingen zeg. Bovendien wil ik anderen niet opzadelen met mijn gevoelens erover. Ergens vind ik het ook naar omdat je jezelf dan open stelt voor meningen van anderen. Ik heb namelijk ervaren dat mensen zich dan ook gaan bemoeien met alles zoals wat ik eet en drink en daar (negatieve) opmerkingen over gaan maken. Alleen tegen mijn vriend wel omdat hij van mij houd zoals ik ben en mij kan opbeuren.
Ik snap je helemaal! Maar is het niet zo dat juist als je ervoor uitkomt dat je jezelf accepteert en blij bent met jezelf dat anderen hier kracht uit halen?! Ik word er namelijk tien keer onzekerder door als mensen niet tevreden zijn met zichzelf dan wanneer iemand wel tevreden is. Want als iemand anders onzeker is, dan is mijn onzekerheid toch zeker ook terecht?!
En tevens lijkt het tegenwoordig wel een taboe om tevreden te zijn met wie je bent, want dan is arrogant. Ikzelf ben wel eens bang om mijn tevredenheid uit te spreken, omdat ik dan denk ‘ wat als anderen niet begrijpen dat ik tevreden ben?’ ‘Wat als anders niet begrijpen dat ik nu goed ben zoals ik ben?’ ‘Wat als anderen me niet goed genoeg vinden zoals ik ben?’
Maar ook dan ben je zo bezig wat anderen vinden, in plaats van wat jezelf vindt. Maar ben niet bang om anderen te kwetsen of onzekerder te maken. Want either way, je doet het nooit goed voor iedereen, dus laten we allemaal lekker doen wat goed is voor onszelf! Want uiteindelijke, is dat toch het belangrijkst? (Zolang je natuurlijk wel rekening met anderen blijft houden tot een bepaalde hoogte natuurlijk)
Wederom, top artikel!!
Heel herkenbaar Teni! Ik ben ook gauw geneigd over onzekerheden te gaan praten als een vriendin haar onzekerheden uit. Eerlijk gezegd ben ik juist heel blij met jouw verhalen en vlogs. Heerlijk om iemand te zien die juist tevreden is met zichzelf en dat maakt dat ik leer om zelf ook op een positieve en vooral eerlijke manier naar mezelf te kijken. Dus… als je denkt dat het helpt om jouw onzekerheden te tonen terwijl je dat liever niet doet om aansluiting te houden bij de ander: STOP! Niet nodig. Juist door te laten zien dat je tevreden kunt zijn help je de ander. En… waarschijnlijk zit het in ons systeem. Dus geef jezelf niet zoveel kritiek als het soms wel gebeurd 🙂
Herkenbaar!
Dit boek is mijn tip: https://youtu.be/TjwEJRUvbCA
En ook zeker dit boek:
F*ck die onzekerheid van Vreneli Stadelmaier
Heel herkenbaar en nuttig!
Ik ben (mede dankzij jou, echt waar) content met mezelf. Vind mijn grote ronde billen mooi en mijn stevige dijen. En toch doe ik precies hetzelfde als jij.
Laatst nog, ik was op een verjaardag toen iemand uit onze groep aangaf dat ze niet begreep dat een aantal meiden daar kon leven met “zo een lichaam”. Ze hadden – ik citeer – geen grote ronde billen, geen stevige dijen en deden overduidelijk niet aan sport. Ik knikte maar om het te beamen en ben mezelf vervolgens volledig gaan afkraken. Ik voelde zo een plaatsvervangende schaamte dat een vrouw dat over een andere vrouw durfde te zeggen, dat ik het nodig vond mezelf door het slijk te halen om zo de aandacht van de andere vrouwen af te halen. En nee, ik durfde niets van de opmerking te zeggen.. 🙁 Daar baal ik misschien nog wel het meeste van.
Ik ben zo compleet in de war door deze “tijden” hier op deze wereld. Wat we van een ander verwachten, van onszelf. Hoe we niet meer lijken te leven naar onze eigen standaard maar naar die van een ander. En hoe we dus, constant denken aan een ander en hoe die te pleasen. En dan spreek ik echt voor mezelf, maar misschien ook wel voor anderen die zich hierin herkennen.
Teni, ik vind dit artikel echt super geschreven. Ik waardeer je eerlijkheid en openheid enorm en kan niet anders dan je opnieuw bedanken voor deze eerlijke woorden. Het creëert bij mij weer wat meer bewustzijn, dankjewel.
Liefs van je virtuele buurvrouw
Ik snap dit wel, ik kan je gedachten best goed volgen. Zelf ben ik hier eigenlijk helemaal niet mee bezig. Als iemand mij arrogant of gek of onaardig wil vinden, prima, dan laat ik ze dat lekker denken (tenzij het terecht is omdat ik iets heb gedaan wat inderdaad onnodig kwetsend is, dan wil ik dat graag horen in de hoop het in de toekomst niet meer te doen). Ik hoef helemaal niet door de hele wereld geweldig gevonden te worden, dat lijkt me zo saai en vreemd. Ik ken mensen die iedereen altijd willen pleasen en dat is heel vermoeiend want ze zijn vaak niet eerlijk en daar lopen ze uiteindelijk tegenaan, want liegen wordt niet zo gewaardeerd. Op veel punten conformeer ik me niet onder groepsdruk en ook niet op dit punt. Als mensen willen klagen dan mag dat, daar hebben ze alle recht toe, maar ik zou echt niet weten waarom ik dat dan ook zou moeten doen. Ik luister naar mijn vrienden die dat doen, probeer ze te helpen en begrip te tonen want dat is belangrijk, maar ik zou nóóit tegen ze gaan liegen of iets verzinnen waar ik niet achter sta want dan voelt het alsof ik mezelf maar ook hen verraad. Ik blijf gewoon lekker mezelf en als dat niet werkt, tja, dan zijn het misschien niet de mensen waarmee ik om zou moeten gaan. Zo zie ik het: als jij vrienden hebt of contacten of wat dan ook die jou niet accepteren zoals je bent, namelijk als een zelfverzekerde jonge vrouw; nou, dan niet! Zonder wederzijdse acceptatie is een relatie toch niet veel waard. Er zijn bijna 8 miljard mensen op de wereld, waarom dan met die paar blijven omgaan die jou doen voelen alsof je je moet gedragen als een onzeker meisje? Als ze van je houden zoals je bent, is dat helemaal niet nodig en voel je waarschijnlijk ook niet te druk om je wèl te conformeren. Dan ben je bij die mensen gewoon lekker jezelf, zoals het hoort.
Snap ik maar ik denk dat het afhangt van je motivatie waarom je het doet. Als je het doet omdat je bang bent dat je ze arrogant vinden: helemaal mee eens met je houding! (ook al heb ik hierboven aangegeven dat ik het in realiteit toch niet doe, lekker dubbel) Maar ik denk niet dat het noodzakelijk is omdat je bang bent dat je de vriendschap gaat verliezen of omdat de ander je gek zal aankijken, soms is het vanuit een “twisted” gevoel dat je de ander op die manier beter doet voelen of minder eenzaam of wat dan ook. Ik weet dat dat bv bij mij ook vaak een reden is. Dat ik niet wil dat de ander het gevoel heeft dat ze de enige is ter wereld die zich slecht voelt. Ik weet dat het op niet veel slaat dat zo te doen, maar het is een gedachte die minder snel weggaat met te denken “vind je me arrogant? nou dan ben je gwn m’n vriendin niet als je me niet kan aanvaarden”. het zit ergens anders dus bon 😛 snap me niet verkeerd, ik begrijp je uitleg volledig en je hebt gelijk, maar ergens is het ook (soms) complexer dan dat. Of misschien maak ik het voor mezelf te complex, wie weet 😛
Ja sowieso, het is ook niet mogelijk het altijd perfect te doen en dat hoeft ook helemaal niet. Hier een daar arrogant, hypocriet, onzeker, verdrietig, in de war of wat dan ook zijn is alleen maar menselijk en helemaal prima. En rekening houden met de gevoelens van vrienden ook! 🙂
Lieve Teni,
Dit is de eerste keer dat ik post terwijl ik je al meer dan een jaar volg, sinds ik zelf begonnen met het veranderen van mijn eetpatroon. Als ik ergens aan begin wil ik er alles over lezen en alles van proberen te snappen. Jou site heeft me daar enorm bij geholpen, grote dank!
Ik heb gemerkt dat bij afvallen de focus veelal (onbewust) negatief is, mensen beginnen er met een negatieve mind-set aan. (“Ik moet/mag niet/doe het fout”) & mensen reageren op jou als afvaller met een negatieve bril (goed bedoeld en onbewust). (“Wanneer ga je weer ‘normaal’ eten dan?” “Je bent nu wel genoeg afgevallen, je kunt nu wel stoppen!” “Jeeeetje jij ziet er nu goed uit”) en een grote focus op kilo’s ipv je goed voelen. Dit terwijl ik afvallen daarvoor altijd als soort paradijselijk iets in mijn fantasieën had, waarbij alles positief zou zijn 🙂
Dit vond ik in het begin wat pijnlijk, vooral omdat ik zelf nog zoekende was in mijn proces (waarbij ik veel steun had aan jou Posts, nogmaals dank Teni!) maar later heb ik vooral lief gelachen en ben veranderd van onderwerp en niet veel gedachtes meer aan verspild. Mensen die er écht met me over wilden praten, daar heb ik veel aan gehad.
Dat ik nu reageer, op deze specifieke post, is omdat ik jou gun dat het jou ook gaat lukken om jou gedachtes hierover uit te dagen en om te buigen. Ik gun je dat je goed voelt bij wat jij zelf belangrijk en fijn vindt (wat je al ervaart ) maar vooral (stap 2) dat hier geen schuldgevoelens over voelt tegenover jezelf of anderen. Kost zoveel energie 😉 Zoals je het zelf zo mooi zegt;
Ik lieg, voor de ander zijn bestwil. Terwijl ik niet eens weet wat de ander zijn bestwil is. Ik vul dat in.
Stop met invullen, probeer je gedachten (als je voor een ander denkt & daar je gedrag op aanpast) op jezelf te richten. Er is niet één antwoord op de vragen die je stelt (wel heel goed en belangrijk dát je ze zo open stelt!) Wat voor anderen goed kan voelen (wel of niet meepraten over onzekerheden, wel of niet open zijn over jou goede gevoel over jezelf) hoeft voor jou niet te gelden.
Succes daarmee Teni! Ik besef me dat ik nu heel psychologig klink, maar ok ik zal toegeven dat ik dat ook ben. Een mooi boek is ‘voluit leven’ gebaseerd op mindfulness. Super praktisch en leest vlot.
Als ik je tegen zou komen in real life en ik zou jouw verhaal horen, met de struggles die je had en hebt, zou ik dat veel meer waarderen dan een verhaal waarin je verteld ook onzeker te zijn. Jouw verhaal geeft namelijk hoop. Hoop dat iemand die zich onzeker voelt over zijn of haar lichaam zich ooit ook zeker kan voelen. En dat motiveert en inspireert, zoals je online ook altijd doet. Hoe fijn is het om te weten dat er mensen zijn die de negatieve spiraal van onzekerheid over zichzelf hebben doorbroken? Dat betekent dat het voor al die mensen die dachten nooit van hun benen/buik/billen/borsten te kunnen houden misschien toch mogelijk is om van zichzelf te houden. Dat jij daaraan bij kan dragen, omdat jij al zo ver bent.. Dat is alleen maar super. Dus ik zeg: eerlijk je verhaal vertellen 🙂
Ik vind het ontzettend fijn en motiverend om te lezen dat je toch echt kunt leren om content te zijn met jezelf! Als we allemaal nou echt eerlijk zijn over hoe we ons voelen en hoe we over onszelf denken, dan kunnen elkaar toch juist helpen?!
Poeh wat een lastige wereld lijkt het! Terwijl we dit onszelf toch echt aanleren om zo te denken, voor elkaar te denken. En waarom?! Lekker laten wapperen, als jij blij bent met jezelf straal je energie uit en die energie geeft anderen weer een opkikker. Misschien zelfs de moed, kracht en energie om zelf ook te zorgen dat je lekker in je vel zit. Dus ik zou zeggen: no worries en leef lekker je leven. Kan jou het schelen. Anderen kunnen toch ook denken: Wauw, wat tof, en het je gunnen? Als ik deze reacties zo eens lees… 🙂 Super eerlijk en goed stuk trouwens hoor, sensitive!
Op een moment dat ik onzeker ben over mijn uiterlijk, vind ik het juist fijn om te zien als anderen wel lekker in hun vel zitten en daar trots op zijn. Dat motiveert me meer om mezelf te accepteren, dan wanneer er rekening gehouden zou worden met mogelijke onzekerheden.
Ik herken jouw stukje en het is zo makkelijk en menselijk om met anderen mee te praten. Wie doet het niet?
Waar ik de laatste tijd vaker aan denkt is dat elk persoon een eigen leven leidt en ook elk persoon het leven met zijn eigen perspectieven ziet.
Wij mensen verzamelen alle kleine beetjes informatie en data bijeen en de rest vullen we zelf in met onze eigen gedachtegang.
Als wij iemand ontevreden horen praten over zichzelf dan vullen we zelf in dat die persoon wel onzeker zou zijn en daardoor graag bevestiging wil dat een ander dat ook is of juist een tegenovergestelde positieve reactie wilt horen van de ander waardoor die persoon minder onzeker zou worden.
Maar, wil deze persoon dat of vullen wij dat de ontbrekende informatie zelf
met onze eigen gedachtegang en manier van denken?
‘Ze zal wel willen horen dat er anderen mensen ook onzeker zijn want dan gaat ze zich misschien beter voelen’.
Maar dat is een invulling van de manier waarop wij denken.
Niemand kan in andermans hoofd kijken dus hoe logisch is het dat wij alles maar invullen voor een ander.
Ik denk dat het goed is om niet met mensen mee te praten maar om jouw eigen gedachtegang te uiten omdat het invullen voor een ander, wat automatisch gebeurd op jouw manier, want jij denkt zoals je denkt en je weet ook niet hoe de gedachtegang van een ander verloopt.
Je noemt nu 3 gedachten waarvan er 2 negatief zijn maar in principe kunnen er ook 100 anderen gedachtes opspelen zowel positief als negatief, maar daar ga je niet achterkomen.
Dus je weet niet wat de ander denkt en wat de ander wilt horen. Je denkt alleen dat ze dat wil horen, daarom zeg je het.
Maar is het wel zo?
Houdt mij ook bezig en heb er ook geen antwoord op maar maakt het wel makkelijker om eerlijk te zijn door niks voor een ander in te vullen.