De afgelopen dagen heb ik met vlagen een zwaar hart, zonder dat het door één specifiek ding komt herinner ik me elke keer weer dat het door de opstapeling komt van wat er in de wereld gaande is omtrent racisme. Hoe de wereld in opstand aan het komen is, hoe daarop gereageerd wordt en alle verhalen die nu naar boven komen.
Een zwaar hart. Een machteloos gevoel en tegelijkertijd een vlam die door woede is omgezet tot daadkracht om iets, wat het ook is, te kunnen doen of betekenen.
Dat ‘iets’ ga ik je vandaag uitleggen, want ook al heb ik niet alle antwoorden en heb ik al helemaal niet alle informatie, ik kan leren, ontwikkelen en kennis vergaren zodat ik het naar de buitenwereld kan uitdragen en situaties kan herkennen waarin ik moet opspreken.
Dit wordt een serie aan artikelen. Deze serie is bedoeld om samen het proces aan te gaan van leren, ontwikkelen en vooral niet vergeten nadat de hype voorbij is.
Vergeef me als ik niet altijd de juiste woorden of terminologie gebruik, vertel het me alsjeblieft als een woord verkeerd of kwetsend is in dit artikel!
Ik realiseer me dat de mate waarin ik te maken heb gehad met discriminatie vanwege mijn uiterlijk slechts een fractie is van wat verschillende rassen meemaken. Echt, een fractie.
Let nu op het volgende wat ik zeg:
“Ik kom vaak nog weg met de gedachte dat ik Mexicaans, Italiaans of Spaans ofzo ben” – vooral omdat de religieuze achtergrond vergelijkbaar is met die van Nederland. Het feit dat ik zeg “ik kom vaak nog weg met..” verklaart al dat er veel fout is in mijn taalgebruik en in hoe ik eigenlijk ook voel dat er bepaalde groepen gediscrimineerd worden – en ik vervolgens opgelucht ben als mijn uiterlijk eerder vraagtekens oproept bij mensen dan wanneer ik binnen die bevooroordeelde groepen val.
Bij welke zou dit negatief uitpakken voor me? Bij mensen die zouden oordelen als ze wisten dat ik wél in Iran ben geboren of mensen die denken dat ik misschien Turks of Marokkaans ben, omdat vooral ook die groepen in Nederland al jaren keihard te maken hebben met discriminatie (ook andere groepen, maar ik benoem even waar ik eventueel op zou lijken qua uiterlijk). Waarom zou ik ermee weg moeten komen om daar niet binnen te vallen? Waarom kan ik niet gewoon een buiten-Europese-buitenlander zijn – of wat het woord er ook voor is zonder oordeel. Armeens of Iraans.
Die zin betekent alleen maar dat ook ik weet dat er iets fouts aan de hand is en het verworven zit in zoveel meer dan we dachten.
Gesprekken met Boy
Ik moet het even benoemen voor iedereen die niet weet wie Boy is. Boy is wit, heteroseksueel en een man.
Ik heb een hele hoop gesprekken met Boy hierover, ik vind hem zo puur als maar kan als in: hij voelt gewoon geen verschil als hij met een ander ras of geslacht praat of eventueel wilt aannemen of dient te helpen. Zijn veronderstelling is dat de rest van de wereld ook zo is.
Tijdens onze inmiddels (bijna) 4 jaar durende relatie heb ik hem hier en daar wat moeten bijbrengen over dat bij lange na niet iedereen zo denkt, zoals hij. En dat hij als witte, heteroseksuele, man (jep, we benoemen het nogmaals), een hele hoop niet voelt. Dat wil absoluut niet zeggen dat witte mensen geen problemen hebben (gekend), geen pijn hebben (gekend) of moeilijke tijden hebben (gekend).
En dan praat ik alleen nog maar vanuit mijn eigen perspectief, als Armeense / Iraanse met een christelijke achtergrond in Nederland. Want mijn broer, moeder en ik zijn altijd al héél bewust geweest van ons voorkomen en hebben ingespeeld op wat nodig bleek te zijn om een eerlijke kans te krijgen in Nederland. Zoal met de volgende dingen:
Wanneer ik een huis wilde bezichtigen, ging mijn moeder met haar Nederlandse vriend mee. Hij MOEST mee, omdat het voor ons beter en betrouwbaarder overkwam als er een Nederlander bij was.
Wanneer ik bij de douane in Amerika stond te wachten voor de paspoort controle, oefende ik alvast de standaard antwoorden zodat deze zonder twijfel uit mijn mond rolden: “Ik kom hier op vakantie, ik ben hier 2 weken, ik ga terug op de zoveelste van de maand” en ik zorgde ervoor dat álles met de meest vriendelijke lach beantwoord werd. Niet moeilijk doen, meewerken en vriendelijk lachen.
Ik ben vaak zat door- en doorgevraagd toen ik Amerika binnen wilde gaan. Ik ben ook vaak apart genomen voor een verhoor. Toen ik samen met Boy naar Amerika vloog (dat is nu drie keer het geval geweest) zeg ik altijd dat ik blij ben dat hij aan mijn zijde staat: een witte, heteroseksuele man is mijn alibi van dat ik geen kwade bedoeling heb. Bizar toch?
Toen we vorig jaar in Seattle landden en in de rij stonden voor de paspoort controle kwam een man alvast wat random checks doen in de rij. Waaronder ook bij ons. Hij controleerde eerst Boy zijn paspoort en daarna die van mij. Bij Boy gaf hij hem terug zonder vragen. Bij mij vroeg hij letterlijk:
“Ben je van plan om hier een nieuw leven op te bouwen?”
Boy moest een beetje lachen, ik ook wel omdat ik zelfs lachend zei “Nee hoor, ik heb het geweldig in Europa” en eigenlijk wilde ik roepen: HEB JE OOIT GEHOORD VAN DE LEVENSKWALITEIT IN EUROPA? EN WAAROM VRAAG JE DIT ALLEEN AAN MIJ, NIET AAN BOY?
Als mijn moeder en ik op een warme dag in de auto zaten met de ramen open durfden we nooit een ‘buitenlands’ nummer op te zetten (we vonden een Marokkaans nummer – Mon Bled– heel gaaf, maar dit werd alleen opgezet als de ramen dicht waren), dus zetten we keihard Marco Borsato op om te tonen dat we geïntegreerd waren en niemand ons hoefde te discrimineren.
We deden veel harder dan de rest mee aan het versieren van ons huis met oranje vlaggetjes tijdens koninginnendag of tijdens voetbal wanneer het Nederlands elftal speelde. Laten zien dat je meedoet was het motto. Dat deden we overigens niet uit angst, we vonden het heerlijk en leuk en wat we ervoor terug kregen van de Nederlandse mensen was ook weer een warm gevoel en interesse naar onze afkomst en cultuur. Het is een mooie wisselwerking en dat moet ook benoemd worden.
Binnen mijn werk als blogger/vlogger/influencer speelt er bij een Nederlands merk altijd in mijn achterhoofd dat ze mij niet vinden passen als gezicht van hun merk. Dat ze liever voor mijn Nederlandse collega’s willen gaan, ook al zou ik het product PERFECT kunnen promoten omdat ik er zo gek op ben.
Sommige dingen zijn enkel een gevoel. Andere dingen op basis van vervelende situaties uit het verleden. Zoals bijvoorbeeld de vrouw uit Den Haag die me aan de telefoon een huisje had beloofd en toen ik langs kwam met alle papieren ik ineens werd afgewezen. Na meerdere keren bellen kreeg ik een collega van haar aan de lijn die me het verlossende woord gaf “ze zette geen buitenlanders in haar huizen”. Ik schreef er dit artikel over en bijzonder genoeg kreeg ik in die tijd een Facebook berichtje van iemand die meteen wist over welke vrouw het ging:
Maar ook toen ik voor het eerst me via mijn blog ging laten horen over politieke standpunten kreeg ik juist weer van ‘mede buitenlanders’ de wind van voren. Toen ik schreef over dat Trump aan de macht kwam en hoe ik dit voelde als iemand met een geboorteplaats in Iran kwam de boosheid van een Marokkaans meisje die zich al heel lang ongehoord voelde.
Ik zal niet eens laten zien wat ze hierna allemaal naar mijn hoofd heeft geslingerd toen ik haar probeerde te vertellen dat we ‘aan dezelfde kant staan en niet tegen elkaar moeten vechten‘.
Dit uit 2017 heeft ervoor gezorgd dat ik me nooit meer wilde uitlaten over politieke kwesties of andere wereldproblemen. Ik zwoor het gewoon af omdat, wat je ook zou schrijven er altijd iemand zou zijn die boos zou worden en kut naar me zou doen, ik haatte het.
Het tegenovergestelde effect is wat ze bij mij teweegbracht, ze wilde waarschijnlijk dat ik mijn ogen opende voor anderen in deze soortgelijke situatie, begrip dat anderen dit al jaren op een andere wijze in Nederland ervoeren. Maar de woede, woorden als hypocriet en ‘dat siert je niet’ helpen een ander niet tot verandering of inzicht. Beschuldigen is NOOIT de manier tot compassie en medeleven.
Ik was dan maar even haar boksbal van alle pijn die ze voorheen had ervaren over het zijn van een Marokkaan in Nederland die gediscrimineerd werd, tot aan de politiek toe. Ik was niet klaar voor de kritiek die ik kreeg, ik besloot mijn bek te houden.
Maar gelukkig zit ik nu op een fijnere plek. Je zou kunnen zeggen dat er inmiddels zóveel kritiek en haat over me heen is gegooid terwijl mijn leven er nog steeds prachtig uit ziet dat ik ben gaan realiseren; het maakt niet zoveel uit wat voor boosheid er gericht wordt op mij, als ik maar mijn intentie weet. Dus ik houd me niet meer stil en er komen boze berichten, that’s life.
Mijn intentie met deze artikelen reeks en posts komt uit een pure plek. Een positieve plek van hoop. En ik zal niet meer mijn bek houden, online niet en offline ook niet.
BTW: ik heb deze zin in de avond nog snel willen toevoegen voor het artikel online kwam omdat deze persoon in kwestie en ik uiteindelijk een mooi gesprek hebben gehad na deze screenshots die je ziet.
Maar waar beginnen we nou?
We staan allemaal op een ander punt en we voelen allemaal heus niet hetzelfde. Een aantal uitspraken met mijn gedachtes erbij:
“All lives matter” & “Ik heb ook pijn!!!!”
Er is één uitspraak geweest die dit perfect weergeeft. “Elk huis doet ertoe, maar als één huis in de fik staat, dan helpen we dat huis. We gaan niet eerst alle andere huizen af omdat alle huizen ertoe doen”.
We hebben allemaal pijn in ons leven gekend. Pijn en moeilijkheden.
Sommige mensen zitten niet op een plek om hun eigen pijn even aan de kant te kunnen zetten om de pijn van een ander te herkennen en te helpen. Want ze voelen dat hun eigen pijn nog nooit is erkend of gehoord. Ik begrijp dat. Het vergt een hele hoop van je als mens om je eigen pijn heel even te ‘pauzeren’ om een ander te helpen.
Met pauzeren bedoel ik niet dat het er niet mag zijn, het mag er zijn terwijl je een ander helpt. Wat ik hoop over te brengen is dat je niet kunt verwachten dat jij eerst de volledige heling moet krijgen voor je ogen geopend worden voor de rest van de wereld die ook pijn heeft.
Deze pijn, waar we het nu over hebben, is zo onterecht als maar kan en we hebben momentum, dit is een waanzinnige kans om het aan alle kanten aan te grijpen en te helpen.
“Ik ben geen racist, waarom is dat niet genoeg?”
Ik hoor veel mensen deze uitspraak doen en in alle eerlijkheid; ik had hier niets op terug te zeggen een aantal maanden geleden. Want inderdaad, als meer mensen zouden zijn zoals jij: geen racist, dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien.
Maar je onderschat hierdoor enorm je eigen kracht. Want zeg nou in alle eerlijkheid, jij als geen-racist die gewoon je leven aan het leiden was en niets verkeerds deed, zou jij:
- De lerares vragen waarom ze een beige potlood beschrijft als huidskleurig?
- Zou jij bij een zakelijke meeting met een drogisterij merk vragen waarom we pleisters verkopen die onzichtbaar zouden moeten zijn op de huid van alleen witte mensen?
- Zou jij je tante aanspreken op waarom ze denkt dat het percentage zwarte mensen in de gevangenissen van Amerika hoger ligt dan witte mensen? Met de eventuele uitleg hoe het systeem gebouwd is om dit zo te creëeren?
- Zou jij bewust verschillende kleuren poppen kopen voor je kind om mee te spelen als representatie van de echte wereld om ons heen?
- Zou jij een kinderboek cadeau doen aan een wit gezin waar een zwart meisje op de voorkant van staat?
- Zou jij een subtiele opmerking/grap die ook echt grappig IS naar iemand met een gekleurde huidskleur een tweede keer door je brein laten gaan vanuit de perspectief van de ander?
Nee, nee, nee en nog eens nee. Of heel misschien.
Toch?
Omdat jij niet zo denkt. Omdat jij geen racist bent en iemand met een andere huidskleur niet anders behandelt. En je oprecht denkt dat de ander in dezelfde wereld leeft. Terwijl jij jouw soort ziet op televisie, in tijdschriften, in barbies, poppen, kinderboeken, pleisters en ‘huidskleurige’ potloden.
Het is wat om het van iemand met een gekleurde huid te horen, keer op keer. Maar het gaat pas verschil maken als we allemaal inzien dat we onze stemmen hierover moeten laten horen. Zie in hoe invloedrijk je bent. Onderschat het niet.
Hoe meer je je inleest, kijkt, luistert en tot je neemt, hoe meer je je gaat realiseren hoe bizar het is dat we de kleur beige benoemen als huidskleur en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Wat je daarna gaat zien, gaat je doen bewegen van binnen. Bewegen om anderen hier ook bewust van te maken.
Op je werk, tijdens verjaardagen, familie uitjes, random gesprekken bij de drogist en ga zo maar door.
Onderschat. Je. Invloed. Niet.
“Ik ben moe van dit gesprek”
Ik heb me de afgelopen dagen via Instagram laten horen over de situatie en wat ik vooral krijg zijn DM’s van witte meiden die moe zijn hiervan. Die zeggen te begrijpen hoe belangrijk dit is, maar dat er ook nog iets gaande is als corona, oorlogen en ga zo maar door.
Ik las vervolgens bij @Zeikschrift op Instagram dat ze zei dat je als wit persoon jezelf gewoon even kunt afsluiten hiervan. Je kunt naar het park, even Netflixen, even een drankje doen op het terras en compleet weg zijn van dit onderwerp en gesprek. Dat is best wel een groot cadeau wat je huidskleur je heeft gegeven zonder dat je er iets voor hoefde te doen, toch? Ik vond dat een heel sterk punt.
Als je moe bent van dit gesprek, vraag je dan af hoe moe de mensen zijn die eronder lijden. Opgegroeid te zijn met de verhalen van hun ouders, opa’s en oma’s en nog meer generaties terug. Hoe moe denk je dat zij zijn? Zij leven dit hun hele leven en generaties ervoor. Wij bespreken dit nu alleen “even”.
Je hoeft er niet aan mee te doen, maar laat de wereld strijden om waar het voor wil strijden zonder jouw vermoeide energie erdoor te gooien. Zonder je af, ga de natuur in, kijk wat Netflix. Niemand dwingt je mee te doen.
Spaar je vermoeide energie door je niet te mengen in gesprekken met de woorden dat je vermoeid bent.
“Dit is geen Amerika”
Geloof het of niet, maar de wereld wordt steeds meer één. Iets wat in Amerika gebeurt, heeft via verschillende wegen weer invloed op ons leven. Daarnaast mis je volledig het punt als je deze uitspraak doet omdat het hier gaat om racisme – iets wat overal op aarde gebeurt. Dat er in Amerika nu een aanleiding is geweest om dit gesprek wereldwijd te voeren is dan maar zo, vermijd het onderwerp niet omdat Amerika enkel de aanleiding is geweest. Gebruik het om er meer over te leren en te herkennen in je omgeving zodat je kunt opspreken en het verschil kunt maken.
Waar te beginnen?
Ik weet het ook niet, eerlijk gezegd. Maar ik ben overladen met tips en adviezen en ik heb ze allemaal opgeslagen. Ik merk dat dit onderwerp in steeds meer series en films voorbij komt zonder dat het hoofdonderwerp gaat over racisme. Het laat zien hoe het door zoveel alledaagse dingen verworven is. Zoals de Netflix serie Hollywood (verder niet een hele goede serie naar mijn mening).
Boy en ik keken laatst via Apple Tv+ de film “The Banker” – een makkelijke instapper voor iedereen die nog niet klaar is voor keiharde documentaires maar gewoon een film wil kijken en iets wilt leren over hoe zwarte mensen in Amerika vroeger geen land mochten bezitten. Het gaat over een superslimme (zwarte) man die in de vastgoed wereld wilt zitten maar zijn huidskleur hem op zoveel vlakken tegenwerkt. Hij leidt een witte man op om het gezicht te worden van zijn bedrijf zodat hij wel stappen kan maken.
Vanavond staat 13th op Netflix bij ons op de planning.
Ik ben niet iemand die dingen gaat adviseren waar ze zelf geen ervaring mee heeft. Dus als ik iets nog niet hebt gezien, zal ik het ook niet noemen – ik speel dus geen tips en adviezen door via mijn blog.
In een volgend artikel zal ik alles delen wat ik in de tussentijd heb gelezen, gezien en geleerd. Dit artikel was om de basis te leggen en volgens mij is dat nu wel gebeurd. Laat me weten of je kijk- lees- en luistertips hebt die jou wat hebben geleerd! Ik ben heel benieuwd!
Eerste foto door Alaïa Fonk
19 comments
Dit is mooi!
Mooi artikel met een aantal goede punten. Zelf sta ik nog steeds achter de uitspraak; All lives matter en vind ik de vergelijking met een in brand staand huis maar gek. Want we hebben het over 1 persoon op dit moment dus zijn leven deed/doet ertoe. Dat huis dient dan geblust te worden. Het is ook niet zo dat we dan alle huizen met een schoorsteen gaan bewateren (symbool voor de donkere gemeenschap), de andere niet (symbool voor bijv. Vluchtelingen maar ook “minderheden” in Nederland zoals woonwagenbewoners). Door deze beweging wordt naar mijn mening juist een groep apart gezet, terwijl dat niet realistisch is voor rasicme in het algemeen, enkel voor deze vreselijke gebeurtenis die nooit had mogen gebeuren. Neemt niet weg dat elke vorm van aandacht voor het maken van onderscheid meegenomen is natuurlijk. We zijn allemaal 1, allemaal hetzelfde en hoe meer mensen dit zien, hoe fijner en beter.
De allereerste keer toen ik de uitspraak “Black lives matter” hoorde dacht ik, “huh, maar alle levens doen er toch toe?” – pas toen ik me ging verdiepen in alle informatie realiseerde ik me dat er ECHT iets aan de hand is omtrent onrecht en zwarte mensen, in Amerika maar ook wereldwijd. Dus dat de aandacht wel degelijk even op zwarte mensen gericht dient te worden. Als je voor all lives matter bent, dan ben je dus ook voor black lives matter, maar waarschijnlijk heb je geen idee van de grootheid van alles wat gaande is – waarschijnlijk omdat je wit bent 😉 Dat bedoel ik niet vervelend trouwens.
Ik vermoed dat je dus niet bewust bent van hoe diep dit zit in alle delen van de wereld, dat vermoeden wordt bevestigd omdat je zegt “dit gaat over 1 persoon” – dat laat alleen blijken dat je niet alle informatie hebt, of gewoon niet veel informatie hebt. Deze ene man was de druppel, er zijn in 12 maanden zóveel zwarte mensen onterecht vermoord door politie in Amerika. Er zitten mensen in de gevangenis door een heel systeem dat gebouwd is om geld te verdienen van mensen in de gevangenis (en ze hebben de instructie gegeven om zwarte mensen erin te gooien), er bestonden dingen als mensen-dierentuinen nog geen 60 jaar geleden waar zwarte mensen in gegooid werden.
Het gaat niet om 1 persoon. Maar als je dat denkt, snap ik inderdaad je reactie. We zijn allemaal 1 en hetzelfde, daar ben ik het helemaal mee eens en omdat ik nu inzie hoe de zwarte mensen niet als onszelf zijn behandeld, vecht ik daar nu voor. ZODAT we allemaal 1 en hetzelfde worden behandeld door de maatschappij, niet alleen door jou en mij die dat vinden.
Liefs <3
Ik snap je punt zeker. En ik snap dat het groter is dan 1 persoon maar m.i. niet alleen op dit gebied, in deze casus en in deze groep mensen. Dat vind ik jammer aan de discussie/beweging. Terwijl we Juist willen benadrukken dat het om gelijkheid moet draaien, doen we dat nu niet, indirect. Maar nogmaals; aandacht doet groeien dus heel fijn dat je jouw platform daarvoor gebruikt. En wat fijn dat we in 60 jaar tijd zo verandert zijn, ook in Amerika (denk alleen al aan Obama). Dat is niet meer te vergelijken, het heden doet ertoe en het heden maakt dat verandering nodig is. Voor de donkere gemeenschap en voor zovelen. Ik denk dat velen met jou bewust zijn dat het “gevecht” moet worden aangegaan en het is goed dat mensen dat nu beseffen. Jammer dat dit excessen De aanleiding moest zijn. Ik stond er al zo in omdat ik juist denk al langer bewust te zijn, niet omdat ik wit ben. Liefs
Dankjewel voor je toelichting, ik vind dat je het heel mooi verwoord Melanie.
Prachtig artikel, komt echt uit je hart!
Bewustwording, zó belangrijk. Meningen veranderen, dat zie je aan de Zwarte Pieten kwestie. Ik realiseer me zelf ook meer hoe kwetsend dit kan zijn terwijl ik een paar jaar geleden dacht dat onze traditie heilig was. Luisteren naar de ander en begrip tonen, hoe belangrijk!
Heftig artikel. Wat subtiel allemaal…. Pijnlijk om te lezen; bij sommige dingen voel ik me plaatsvervangend schuldig, hoewel ik me denk ik (hoop ik) niet aan discriminatie schuldig maak.
Ik moet opeens denken aan een jochie van een jaar of 10 in Perú (waar ik een aantal jaren gewoond en gewerkt heb). Hij zei tegen me: ‘U bent blank, dat is beter he?’ Ik was geschokt! Dit bedenkt een kind niet zelf!
En zo werd ik vaak op een voetstuk gezet alleen al omdat ik blank ben en uit NL kom. Pffffffffffffffff. Wat erg. Want dat is ‘onze’ schuld, dat zij zo denken!
Mooi artikel Teni! We hebben nog een lange weg te gaan… Ik denk dat ik al op de goede weg was, door o.a. mijn dochtertje van 4 de diversiteit in onze samenleving mee te geven (je wil niet weten hoe vaak anderen daar commentaar op hebben, want dat is voor veel ouders heel raar…), maar er is nog zo veel te leren! En de afgelopen weken heb ik ook wel elke dag iets geleerd ❤
Hi Teni, wat fijn dat je hierover begint en dat het even duurde om te laten landen.
Ik kerken dat. Ik ben wit, heel wit 😉 en getrouwd met een Koerd die als vluchteling NL binnen kwam.
Hij had ‘vluchteling’ tegen hem staan. Nu vertellen we het mensen niet meer om dat los te kunnen laten. Maar het is zonde. Hij heeft in 3 jaar tijd Vloeiend NLs geleerd, HBO afgerond en nu in 5 jaar tijd een van de meest snelst groeiende ondernemingen neer gezet in zijn branche. Niet omdat hij vluchteling was. Omdat dat zijn karakter is en er ook voor gezorgd heeft om die keuze te kunnen maken om uit zijn geliefde land te gaan..
Maar goed. Hij blijft getint met zwart haar.. wat wij hebben mee gemaakt; auto leasen ik ga mee, huis kopen ik ga mee, paspoort aanvragen ik ga mee, rechtszaak voeren binnenkort ik ga mee
Aanvraag voor NT2 ( cursus Nederlandse taal): doe maar niet. Wij verwachten dat je in een fabriek gaat werken dan heb je de taal niet nodig. Reactie; ik ga HBO doen—> uitgelachen
Werk; volop gesolliciteerd; macdonalds, kledingwinkels, kippen pikker. Van alles om maar wat geld te kunnen verdienen naast HBO opleiding. Alleen bij de shoarmatenten’ kon hij aan de slag. Nu de best lopende tenten van Nederland 😉
Vragen aan buschauffeur voor directe—> eerst Nederlands leren. Hij was net 1 jaar Nederlands. Sprak dit verstaanbaar maar niet vloeiend. Engels vloeiend
Anyways. Heel veel voorbeelden waar ik me over verbaasde destijds dat dit bestaat
Maar nu mijn vraag. Wij hebben 2 prachtige meiden met zijn achternaam. Bewust voor gekozen. Ik blijkbaar heel naïef: ze moeten er mee leren dealen ( dat doet mijn man toch ook)
Maar hoe leer je hun dat? Hoe weet ik dat nou als witte? Nooit gedacht dat mijn kinderen toch niet de vrije keuze gaan krijgen in wat ze willen.. maar dat we ze moeten stimuleren in ondernemers zijn.. ondanks dat ze ‘t geluk hebben’ iets van Nederlander weg te hebben maar wel getint zijn
O nog een vb. Onze oudste gaat naar basisschool. Wij zijn ‘genoodzaakt’ om een erg hoog genoten opleiding te benoemen zodat dit ‘gecompenseerd’ kan worden tov hun achternaam. Absurd toch. Dat ik daar überhaupt over na moet denken
Dat mijn ouders naïef zijn dat discriminatie niet zo is als in Amerika. Zelf echt wel racistisch zijn maar niet benoemen ( schandalig als je racist bent). Niet in de gaten hebben dat hun kleinkinderen hier tegen aan gaan lopen.
Racisme zit diep in de Nederlandse maatschappij verborgen . Niet iets om uit te spreken. Laat staan te herkennen van je zelf. Met een boog om een Marokkaan heen lopen omdat jij bang bent voor een Marokkaan. Niet van hem. Want Nederlanders weten nog geen eens of het een Marokkaan is.
Of een getinte persoon die de winkel binnen loopt. Tot het moment dat hij naar buiten
Loopt word hij in de gaten gehouden
Het zit zo diep. Voor ons een reden om weer te kijken naar emigratie..
voor beide partijen wil je niet dat je kinderen zo moeten opgroeien
Lang verhaal. Maar bedankt voor het lezen.. en succes met je verhalen
Ps; voor werk heb ik mijn meisjesnaam aangehouden. Zodat ik makkelijker werk kan vinden.
Wat betreft het gedeelte over de achternaam van je dochters, wellicht is dit nog een hoopgevende optie: https://d66.nl/kind-dubbele-achternaam/
Mijn dochter heeft ook een buitenlandse achternaam en wij hebben de mogelijkheid om voor haar een dubbele achternaam aan te vragen, maar het moet ook bij de wet mogelijk worden! Die wet zal momenteel wel op een laag pitje staan, maar komt hopelijk alsnog snel, fingers crossed!
Overigens, als een Koerdische achternaam normaal ook bestaat uit de naam van vader – moeder, dan kan dat in NL ook toegepast worden. Je zou dan een Koerdisch paspoort aan moeten vragen en daarmee de achternaam aanpassen bij de nl wet. Naamswijziging kost wel 900 a 1000 euro pp. De exacte voorwaarden zijn op te zoeken, linkje heb ik zo even niet, maar daar waren wij wel mee bezig tot deze motie aangenomen werd. Wij wachten dus nu op de wet hierover.
Een zwaar onderwerp, en toch in staat zijn om dit zo duidelijk en heel mooi te verwoorden.
Uitstekend artikel! Deze ga ik delen op de groeps-app op het werk.
Hoi hoi. Goed artikel. Ik denk dat we inderdaad allemaal goed bij onszelf moeten nagaan hoe we in de wereld staan, hoe we tegen dingen aankijken, wat we als vanzelfsprekend zien, of we ongelijkheid zien en hoe/waar. En ook vooral meer leren over waar we vandaan komen. Onze geschiedenis. Ik ook, als gekleurd persoon. Deze dagen ben ik mij er nog meer bewust van dat ik mijzelf moet onderwijzen. Vervolgens kunnen we gezamenlijk het gesprek aan.
Paar dingen die mij opvallen in je artikel. Er zijn niet verschillende rassen. Er is 1 ras, the human race. Daar vallen we dus allemaal onder.
‘Wanneer ik een huis wilde bezichtigen, ging mijn moeder met haar Nederlandse vriend mee. Hij MOEST mee, omdat het voor ons beter en betrouwbaarder overkwam als er een Nederlander bij was.’
We zijn allemaal Nederlander. Ook jij en je moeder. Dus ik zou het dan eerder beschrijven als ‘als er een witte Nederlander bij was’. Want het ging om de kleur lijkt mij.
Hier is trouwens een link naar artikel waarin het duidelijk wordt uitgelegd, waarom het niet oke is om te praten over verschillende rassen als het om mensen gaat…https://dekennisvannu.nl/site/artikel/-Waarom-de-mensheid-niet-uit-verschillende-rassen-bestaat/8758
Prachtig stuk Teni. Zojuist ging ik naar de Albert Heijn, daar zat een man buiten tegen een muur, ik observeer hem terwijl ik de Albert Heijn binnen liep om een zak potgrond te kopen met de gedachte hem aan te spreken als ik weer naar buiten zou komen. Wanneer ik buiten kom, zie ik dat hij naar een vrouw toe loopt die zojuist boodschappen heeft gedaan, en zie vanaf een afstand al dat ze aangeeft dat ze niks heeft en hij loopt terug. Ik spreek hem aan: are you ok? Dan vertelt hij een verhaal dat hij hier is om te werken en dat de man die hem werk en onderdak zou bieden niet bereikbaar is waardoor hij nu om geld en eten moet vragen. Ik geef aan dat ik geen losgeld heb maar wel boodschappen voor hem kan doen, ik koop wat broodjes, kaas, bananen en water en als ik hem dit geef bedankt hij mij verrast.
Ik adviseer hem om de volgende dag naar een uitzendbureau in de stad te gaan en ik hoop dat hij onderdak vind voor vanavond. Terwijl ik terug naar huis fietst denk ik, heb ik voldoende gedaan, ik heb niet eens gevraagd waar hij vandaan komt of wat hij voor werk kan doen, moet ik terug? Wat kan ik nog meer doen? De man kwam sowieso ergens uit Europa, dit leidde ik af door zijn huidskleur en zijn Engelse woordenschat. Nu ik jouw stuk lees bedenk ik me weer, wat nou als hij niet goed Engels zou spreken of Nederlands, wat als hij een andere huidskleur zou hebben, zou iemand hem dan überhaupt eten, geld, onderdak of werk geven?
En iemand daar bedoel ik ook mezelf mee.. Ik weet het niet.. als ik erover nadenk was het voornamelijk zijn vibe, ik voelde dat als ik alleen aan hem had gevraagd, hoe het gaat hij niet boos zou zijn geworden.
Maar toch, it makes you think
Ik heb een kijk- en luistertip: Jane Elliott
(Blue/brown eyes experiment)
Dankjewel hiervoor Teni.. ik ben blij dat je je bek niet meer houdt! Ik als kind van een witte moeder en zwarte vader ook niet meer. Hoopvol nben ik. Er is iets aan het veranderen, maar alleen samen lukt het ons om écht verandering teweeg te brengen. Je artikel en woorden brengen me herkenning: teveel zinnen heb ik gehighlight en gekopieerd haha. Doe je telkens weer zó goed. Laten we dit vooral niet vergeten nadat de hype voorbij is inderdaad 🤎 THANK YOU!
Dit gesprek over racisme was voor mij persoonlijk een enorme eye opener: https://youtu.be/sJf0tb4QeLQ