Jezelf motiveren om gezonder te eten, meer te sporten, misschien iets minder te eten met als resultaat af te vallen kan lastig genoeg zijn. Het was dan ook duidelijk dat jullie in de comments van het eerste deel van dit artikel vroegen om deel 2! Bij dezen; nog meer manieren om je te inspireren aan de slag te gaan.
Leer van je lichaam te houden
He? Waarom is dit een tip om je te motiveren richting het afvallen? Dat voelt heel gek, dat snap ik. Maar niets moois komt voort uit haat en walging. Als je niet van jezelf leert houden, wordt het heel lastig om gezonde en goede (liefdevolle) beslissingen te maken voor je lichaam om er beter voor te zorgen. Beter voor je lichaam zorgen staat niet gelijk aan afvallen, laten we dat ook voorop stellen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet van hun lichaam houden minder waarschijnlijk zullen afvallen (1)(2).
Stappen ondernemen om je lichaamsbeeld te verbeteren kunnen helpen bij het afvallen en op gewicht blijven. Ook al voelt het alsof je het proces richting het afvallen vertraagt omdat je niet direct de sportschool in duikt (kan wel, hoeft niet) maar eerder de boeken in duikt. Het is het waard, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mensen die een positiever lichaamsbeeld hebben waarschijnlijker een leefstijl aanhouden die ze vol kunnen houden qua gezondheid én vaker nieuwe activiteiten proberen die hen kan helpen richting hun doelen (3).
Mocht je geen idee hebben waar je zou moeten beginnen, de volgende activiteiten;
- Sporten
- Waarderen wat je lichaam kan doen, in plaats van hoe het eruit ziet
- Jezelf niet met anderen vergelijken, al helemaal niet met modellen die eruit zien zoals ze doen voor hun werk
- Kleding dragen die je leuk vindt en je goed past (qua stijl, vorm, fit, comfort)
- Zien wat je leuk vindt aan jezelf als je in de spiegel kijkt
Het voelt zo suf om deze dingen uit te schrijven en je zult vast wel denken ‘ja, hehe, duh’ – maar zo simpel is het wel. Het onderliggende is alleen ingewikkeld en voor iedereen een uniek proces.
Maak een afspraak met jezelf en de omgeving
Uit onderzoek blijkt dat de mensen die publiekelijk een afspraak (“commitment”) maakten om een bepaald doel te behalen, eerder geneigd waren door te zetten (4). Ik heb het gevoel dat dit twee kanten kent; enerzijds het gevoel dat je door wilt zetten omdat je niet terug wilt komen op je woorden, maar anderzijds kan het je juist van slag brengen als mensen je niet ondersteunen. Dat laatste is wat ik vaak terug zie komen als het over het onderwerp afvallen gaat. Ik vermoed dat dit komt doordat bijna iedereen wel een mening/gevoel heeft over dit onderwerp in zijn/haar eigen leven. Die mening beïnvloedt vaak de mogelijkheid om een ander te supporten, los van hun eigen gevoel over dat onderwerp.
Je kunt het natuurlijk wel via social media delen en daarmee hetzelfde gevoel creëeren zonder dat je de één op één meningen van de mensen om je heen hoeft te horen. Maak dus een afspraak met jezelf en als je wilt; maak het publiekelijk.
Vier je successen
Afvallen is een prestatie, maar echt. Elk klein succesje dat je boekt is het waard om te vieren – het proces moet leuk zijn, toch? Door je mini succesjes te vieren is de kans ook veel groter dat je gemotiveerd blijft.
Weet je wat ook een mooie uitdaging is door je succes te vieren? Door te zoeken naar manieren om een succes, wat voor één dan ook, te vieren zónder eten. Iets wat je misschien heel vreemd voelt, dat was bij mij in ieder geval zo. Hiermee zet je niet alleen één stap in het vieren van een succesje, je zet ook een andere stap om een patroon te doorbreken: iets vieren hoeft niet gepaard te gaan met (ongezond) eten. Maar het mag natuurlijk wel!
Het blijkt namelijk dat wanneer je je trots voelt op jezelf, dit je motivatie verhoogd (5).
Ik zal je een paar voorbeelden geven van wat ik zie als kleine succesjes die ik wil vieren en hoe ik het kan vieren.
Succesjes:
- HIIT trainingen op de loopband gaan zo goed dat ik de helling hoger kan zetten en nog steeds net zo hard kan rennen.
- HIIT trainingen op de loopband gaan zo goed dat ik 8 intervallen kan doen zonder kapot te gaan in plaats van 6 en helemaal kapot te gaan.
- Ik kan 10 push-ups doen zonder te leunen op mijn knieën!
- Mijn riem kan ineens een gaatje strakker om mijn middel (bij jurkjes bijvoorbeeld).
- Mijn onderbroek zit los (jep, really happend).
- Mijn legging zit niet meer strak en ik moet hem tijdens het rennen steeds omhoog trekken.
- 5-6 keer naar de sportschool geweest en elke keer goed naar mijn lichaam geluisterd: de ene keer keihard HIIT, de andere keer alleen maar rustig wandelen.
Vieren:
- Naar de film
- Een kookles volgen
- Nieuwe kleding kopen
- Een speciaal sieraad kopen
- Een massage boeken
- Mezelf trakteren op een avondje vrij van werk
- Een uur extra in bed blijven liggen en scrollen door inspirerende Tumblr pagina’s
Plan voor de moeilijke momenten
Die gaan komen, altijd. Een manier vinden om ermee om te gaan en er eventueel op voorbereid te zijn door te plannen kan enorm helpen.
Er zijn verjaardagen, feestdagen, feestjes en ga zo maar door. Maar ook gewoon momenten dat je het echt even niet zit zitten om je in te zetten richting je doel. Het is belangrijk om deze momenten niet spastisch uit de weg te gaan, dan ga je namelijk het leven zelf uit de weg. Denk na over hoe je bepaalde problemen en momenten het beste kunt tackelen, dit kan helpen om de draad sneller op te pakken en niet je motivatie kwijt te raken (6).
Veel mensen grijpen naar comfort food, wat op zichzelf niet een heel groot probleem is als je de volgende dag je gezonde routine maar weer oppakt. Maar wat vaak gebeurt is dat er allerlei gevoelens gepaard gaan met dat moment;
- Het gevoel dat je zwak bent
- Het gevoel dat je hebt gefaald
- Schuldgevoel
- Frustratie, je was net zo goed bezig
Waarna je misschien wel gaat proberen de volgende dag te compenseren. Mijn advies: compenseer niet. Dit creëert namelijk een gewoonte: een ‘minder moment’ hebben en dat vervolgens proberen te compenseren. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer het een patroon wordt.
Pak de draad dus gewoon op zoals je op een ‘normale dag’ zou doen. Geen compensatie. Geloof me, dit is veel zachtaardiger naar jezelf toe en werkt op lang termijn het beste om een gezonde relatie met jezelf en met eten aan te gaan.
Zet hem op!
Hopelijk heeft dit 2e deel van de reeks ‘jezelf motiveren’ geholpen om je een positievere blik te geven op dit proces. Ik denk dat ik binnenkort nog een 3e deel ga schrijven als jullie dat leuk vinden!
11 comments
Ja,graag een derde deel.
Ik vond vooral het niet compenseren wel heel herkenbaar. En dat je van jezelf baalt omdat je toch weer….aan de andere kant het trotse gevoel als je dan toch niet….
Ik denk dat ik niet helemaal begrijp wat je bedoelt Teha, maar een deel 3 gaat er zeker komen!
Ik bedoel dat je zo van jezelf kan balen als je toch weer iets genomen hebt wat je niet van plan was.
Maar dat je ook trots op jezelf kan zijn op die momenten dat alles gaat zoals je het gepland had en je niets extra’s hebt genomen.
Het is complex he? Ik baal wel eens als ik iets heb genomen wat ‘net niet’ was wat ik eigenlijk wilde. Dus daar heb ik van geleerd, als ik zin heb in iets lekkers dan neem ik ook precies dat en niet een aftreksel ervan. Dat doet me eigenlijk altijd wel goed (met mate natuurlijk).
Ja,precies dat!
Heel eerlijk? Ik vind dit een beetje informatie uit een boekje of een onderzoekje. Allemaal bekende info en open deuren. Waar ik veel meer benieuwd naar ben is hoe jij het aanpakt. Wat doe je extra en wat doe je juist niet omdat je naar een droomlichaam streeft? Op het gebied van mindset en gedrag? Wanneer luister je naar je hongerige lichaam en wanneer ben je hard voor jezelf?
Ook merk ik dat er best wat spelfoutjes in je teksten zitten. Misschien een tip om eerst spellingscontrole over je teksten te doen?
En ik snap dat advvertenties je inkomstenbron zijn, maar ik word echt knettergek van al die reclames die in mijn beeld ploppen, door de teksten heen. Is voor mij een reden om hier minder te komen. Sorry. Ben benieuwd naar je volgende video.
Hi Johanna,
Dit artikel gaat niet per se over mij, daar schrijf ik andere artikelen over én maak ik een video reeks van. Niet alles is direct een weerspiegeling van mijn leven, zo schrijf ik vaak over onderwerpen waar veel mensen vragen over hebben maar dit niet iets is wat in mijn leven voorkomt. Je kunt onder het kopje “persoonlijk” klikken als je persoonlijke artikelen wilt. Vervelend om te lezen dat je gefrustreerd raakt van de ads, de spelfouten en dan ook nog een artikel waar je niets aan lijkt te hebben.
Het is oké als je hier niet vaker wilt komen <3 Ik hoop wel dat je een fijne dag hebt ondanks dat je dit misschien allemaal als irritant ervaart.
Wat kan je goed schrijven en mooi uitleggen. Volgens mij gaat hier om wat je schrijft en welke boodschap je wilt door geven!
Ondanks ik niet met afvallen bezig ben vind ik dit artikel heel interssant! Ik ben benieuwd naar deel 3!
Wat lief zeg!!! ❤️
In mijn hoofd blijft het een gevecht tussen slank willen zijn en de obsessie rondom eten los willen laten.
Ik geloof in intuitief eten, maar vind het wel lastig dat ik daardoor aankom, ook al probeer ik bewust naar mijn lijf te luisteren.
Het liefst wil ik geen regels rondom eten, maar het gebrek aan houvast maakt dat ik mij ook verloren voel.
Eigenlijk weet ik niet meer zo goed wat ik nog moet doen.
Ik vind het knap en fijn dat jij wel die balans hebt kunnen vinden, al moet ik eerlijk bekennen dat ik in je artikelen nog wel een sterke drang naar slank zijn lees. Jij geeft daar op een gezonde manier vorm aan, maar ik denk dat de grens voor sommige vrouwen vaag is.