BMI.. niet echt.

Hopelijk weet je dit inmiddels; BMI is niet altijd een nauwkeurige manier om erachter te komen hoe gezond je bent. Het geeft letterlijk enkel weer hoeveel massa je aan je oppervlak ‘mag’ hebben en gaat ervan uit dat een bepaalde hoeveelheid massa met jouw lengte is toegestaan. Wat dan die massa is, maakt bij het berekenen van je BMI niet uit.

Naar mijn mening absoluut geen goede maatstaf voor gezondheid. Je kan wat mij betreft veel beter ‘meer massa’ hebben (of dat nou spier of vet is) terwijl je puur eet dan ‘perfecte hoeveelheid massa’ terwijl je alleen maar bewerkt voedsel en junkfood eet. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 22% van de mannen en 8% van de vrouwen die volgens BMI binnen een gezond gewicht vallen veel te veel visceraal vet hebben (6) – en dus het risico lopen tot de bijbehorende ziektes/aandoeningen.

Het omgekeerde kan trouwens ook waar zijn, uit hetzelfde onderzoek bleek dat 22% van de mannen en 10% van de vrouwen die volgens het BMI in de categorie ‘obees’ terecht kwamen een ‘normale hoeveelheid’ visceraal vet hadden. Zo zie je maar weer, het uiterlijk zegt niets over wat er van binnen wel of niet gezond is! Nog een reden om niet enkel op die weegschaal te vertrouwen voor je gezondheid en eigenwaarde.

Je leefstijl

Hier komt het altijd op neer. Altijd. Je lichaam alleen heeft niet de enige hand in het bepalen waar je vet opslaat, je leefstijl is ook wel degelijk van invloed. Enkele leefstijl gewoontes op een rijtje voor je:

  • Het eten van teveel junk food: Deze voedingsmiddelen worden snel in je bloedbaan opgenomen omdat ze vaak wit, geraffineerd en zonder vezels zijn (ze worden vaak ook nog eens gefrituurd). Hierdoor wordt je insuline getriggerd – dit kan voor veel vetopslag zorgen.
  • Veel zitten: Hoe langer je zit hoe groter de kans is dat je middel toeneemt in grootte (7).
  • Stress de baas laten zijn in je leven: Een beetje stress hier en daar is prima en goed voor de focus. Maar wanneer die stress niet afneemt heb je te maken met chronische stress dat je lichaam veel ellende kan aandoen. Waaronder ook het opslaan van visceraal vet. De grootste hoeveelheid receptoren van cortisol (stress hormoon) wordt gevonden in visceraal vet – dus daar heb je het. Stress doet een hoop kwaad als je het niet weet te managen (lees hier en hier hoe je zonder bullshit van stress af kunt komen)

Manieren om voor gezond vet te gaan

Het is hoop ik duidelijk dat het belangrijk is om visceraal vet zoveel mogelijk uit de weg te gaan en het hebben van een beetje onderhuids vet niets ernstigs is. Maar hoe kun je daar nou het beste uit halen? Dit zijn wat tips om je op weg te helpen:

  • Ga zoveel mogelijk voor complexe koolhydraten en eiwitten (volkoren producten en pure eiwitbronnen, niet bewerkt): dit zorgt voor een stabielere suikerspiegel gedurende de dag.
  • Eet gezonde vetten (waarom?). Denk aan o.a. walnoten, avocado’s, zalm en lijnzaad.
  • Beweeg 30 minuten per dag en verhoog af en toe de intensiteit. HIIT trainingen kunnen heel goed werken om je visceraal vet aan te pakken (8)
  • Houd je stress onder controle. Je lichaam constant te overladen met cortisol is de manier om steeds meer visceraal vet te creëeren, probeer manieren te vinden die voor jou prettig zijn om stress tegen te gaan (gebruik de zoekbalk rechtsboven op mijn site voor wetenschappelijk onderbouwde artikelen om stress tegen te gaan).
  • Slaap 6-9 uur per nacht, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Uit het volgende onderzoek blijkt dat onvoldoende slaap gelinkt is aan het creëeren van meer visceraal vet (9)
  • Drink alcohol met mate. Teveel ‘lege calorieën’ die gemakkelijk als visceraal vet opgeslagen kunnen worden, maar het gaat voornamelijk om binge-drinken (4 of meer drankjes per 2 uur), probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. 

Ik weet het, deze tips zijn om kriegelig van te worden zo algemeen en standaard. Het goede nieuws is dat je niet alle tips tegelijk hoeft aan te nemen en dat voor elke tip ik minstens 2 tot wel 10 artikelen heb geschreven op mijn site om je erdoor te helpen. Kies dus een tip waar jij aan wilt werken en gebruik die zoekbalk rechtsboven om er meer informatie over te vinden. Dit artikel dient zich er niet voor om elke tip uitgebreid weer te geven maar het is belangrijk dat ik je achterlaat met wat handvaten om ermee aan de slag te gaan.

Voor mij (en ik denk voor velen) is stress iets waar ik vooral aan werk en ik moet zeggen, het gaat stééds beter. Vervolgens heeft dat invloed op mijn slaap (ik slaap dan beter) en als ik beter slaap ben ik ook eerder geneigd om te sporten en gezond te eten. Zo zie je maar dat alles aan elkaar gelinkt is en als we gezonder willen leven, we meerdere aspecten van ons leven onder de loep dienen te nemen.

Waar werk jij aan?

Gelukkig hoeft het dus niet allemaal tegelijk. Wat is voor jou een leefstijl factor waar je aan dient te werken? En welke factor heb je al aardig op de rit?