Ze zeggen in het Engels “Beauty is in the eye of the beholder”, oftewel: schoonheid is subjectief, het is afhankelijk van de persoon die iets benoemt als schoonheid.
Maar gek genoeg groeien we allemaal op met een, vrijwel zelfde, schoonheidsideaal. Afhankelijk van de periode waarin je bent opgegroeid.
Als we naar de wetenschap kijken, dan wordt gezegd dat bepaalde symmetrie wordt gezien als schoonheid en dat we dit niet eens bewust hebben bepaald.
We worden constant geconfronteerd met dit schoonheidsideaal, met wat het hoort te zijn, met of we erbij horen of niet en wat dat betekent als dit niet zo is. Kan iedereen mooi zijn? En als iedereen mooi is, is er ooit iemand echt heel mooi? En waarom boeit het ons zo?
In eerste instantie is de vraag: bestaat schoonheid? Of zijn dingen mooi omdat we, gezamenlijk, zeggen dat het zo is? Laten we deze vraagstelling toepassen op de natuur. Er zijn plekken op aarde die adembenemend mooi zijn: Gebergtes, woestijnen, oceanen en meer. En wanneer we op zo’n plek zijn, zijn we overweldigd met het feit dat we geconfronteerd worden met zoiets prachtigs. Maar is het een natuurlijke sensatie of is de sensatie het product van de informatie die we hebben gekregen sinds onze geboorte: dat deze uitzichten prachtig horen te zijn en is onze reactie een geprogrammeerde reactie op wat ons van jongs af aan is verteld?
Is het een combinatie?
Ja, mierenneuken noemen ze dit. Maar in hoeverre vertalen we dit naar schoonheid bij mensen? Is het misschien een combinatie van wat we hebben geleerd en wat we oprecht ook vinden?
Wanneer ik er echt over nadenk, kan iemand dan echt niet mooi zijn? Vanuit een religieus perspectief is dit heel oncomfortabel om daar “ja” op te antwoorden. Omdat vanuit dat perspectief alle mensen zijn gemaakt naar het gelijkbeeld van God, dan is niemand niet mooi.
En hoewel ik ook zeg dat niemand niet mooi is, is dat tegelijkertijd hypocriet. Want ook ik ervaar dat ik sommige mensen minder aantrekkelijk vind dan anderen.
Het probleem zit hem denk ik in het zeggen dat schoonheid totaal niet afhankelijk is van wat de maatschappij ons heeft aangeleerd en dat er niemand is die er voor- of nadelen aan heeft ondervonden aan de hand van het uiterlijk.
De maatschappij heeft hier wel degelijk invloed op gehad en het gaat verder dan schoonheid, het is ook gekoppeld aan ras, economische status en nationaliteit.
Het is complex
Ik voel me totaal niet ongemakkelijk met het idee dat sommige mensen natuurlijker mooier zijn dan anderen, maar wel met het oordeel dat daaraan hangt wat we van de televisie, tijdschriften en reclame’s hebben geleerd.
Ik denk dat schoonheid vergelijking creëert. We kunnen praten over wat we mooi vinden, omdat we kunnen praten over wat we lelijk vinden. Het probleem met vergelijken is dat het competitie creëert en ik zeg dit als iemand die altijd het gevoel heeft gehad aan het strijden te zijn – met mijn lichaam, met mijn uiterlijk, met hoe ik mij kleedde en meer. Of je meedoet aan de competitie, wint of verslagen bent/voelt, er is altijd een prijs te betalen: emotioneel, mentaal, fysiek en soms letterlijk in geld.
Misschien is het goede aan schoonheid ook meteen het slechte, het zit vol met behulpzame en pijnlijke tegenstrijdigheden.
Het is complex en veelzijdig. We zien het echter vaak, onterecht, enkel als iets fysieks – dat wat we met onze ogen kunnen zien. Want:
“Beauty is in the eye of the beholder”
toch?
Maar ik ben ervan overtuigd dat we onszelf het mooist voelen als we zelfverzekerd zijn, als we gelukkig zijn, als we iets doen waar we gepassioneerd over zijn en als we liefhebben. Dingen die niet per se te maken hebben met het fysieke. Aan het einde van de dag, is het niemand zijn of haar verantwoordelijkheid om jou het gevoel te geven dat je mooi bent. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Ondanks de wetenschap, sociale constructies en mediabeelden, denk ik dat schoonheid neerkomt op het geloven dat het geheel mooier is dan delen ervan. Dat jij, in het geheel, mooier bent dan kleine imperfecties.
En dat is iets moois waar we allemaal aan kunnen werken.
Wat vind jij? Wat is schoonheid volgens jou?
5 comments
Mooi artikel weer. Thema met veel aspecten.
Het is maar wat je onder schoonheid verstaat. Zijn dat uiterlijke kenmerken? Slank zijn, mooie huid, mooie ogen (maar wat is mooi?) etc?
Je noemt in je artikel ook schoonheid en aantrekkelijk zijn in één zin. Is dat hetzelfde? En wat is aantrekkelijk? Iets wat voor mij aantrekkelijk is, hoeft het voor jou niet te zijn. En andersom.
Er wordt ook wel gezegd: ‘Echte schoonheid zit van binnen’, ofwel: in je karakter, in je houding, in je gedrag. Daar zit ook wat in.
Een vriend van mij zei eens: ‘Een gelukkige vrouw is een mooie vrouw’…. Dat is ook een mooi gezichtspunt.
Wat je zegt over dat religieuze perspectief: ook een goed punt. Voor mij heeft dat gemaakt zijn naar het gelijkbeeld van God ook te maken met ‘ok zijn zoals ik ben, geaccepteerd worden’.
Dus ja, schoonheid… Ik denk dat het door zoveel factoren bepaald wordt, niet in het minst door onze eigen standaarden. Des te meer de vraag of een ‘schoonheidsideaal’ wel zo universeel is en dus waard om na te streven…
Zomaar wat gedachten naar aanleiding van je artikel…
Dat doet me denken aan dit kunstproject van Julian Wolkenstein, waarbij hij fotoportretten perfect symmetrisch maakte (zowel linker- als rechterzijde): https://www.businessinsider.com/symmetrical-faces-2011-7?international=true&r=US&IR=T#real-portrait-left-side-symmetrical-right-side-symmetrical-12 . Het levert bijzondere, verwarrende plaatjes op. Tja, symmetrie speelt inderdaad een erg belangrijke rol in ‘aantrekkelijkheid’, omdat we het onbewust linken met betere genen voor voortplanting (symmetrie = minder dna-‘foutjes’ / beschadiging). Maar, dat wetende lijkt het me vooral érg belangrijk om het zoveel mogelijk te negeren. We zijn ondertussen zoveel meer dan dat: zelfverzekerheid, persoonlijkheid, beoordelingsvermogen, sociaal gedrag. Dat zie je niet terug in de symmetrie van iemands uiterlijk maar is van veel meer belang voor relaties op de werkvloer, in vriendenkringen, relaties, mogelijke partners etc.. Enne, met het overgrote deel van onze omgeving planten we ons überhaupt niet voort (áls we het al doen), dus die symmetrie kan wel wat minder belangrijk worden, naar mijn mening. De bizarre nadruk die er nog altijd op gelegd wordt in de media, tv, tijdschriften etc, doet me pijn. Tieners groeien nog altijd op met een onrealistisch schoonheidsideaal en daar kom je niet zomaar meer vanaf. Mooi stuk!
(Maar echt, om hier telkens weer te lezen over thema’s die op dit moment spelen in mijn leven, is echt te bizar gewoon. Waar ik in deze fase van mijn leven mee bezig ben dan wel waar ik doorheen ga of over nadenk, daar lees ik hier over terug.)
Van het weekend sprak ik dus met mijn vriend over schoonheid. We kregen het over ‘wat is nou knap zijn, wat is nou mooi zijn, wat vinden wij zelf mooi in/aan iemand’. Wat je omschreef hierboven in je laatste alinea, is zo’n beetje waar we allemaal bij uit kwamen. Dat… dat vinden wij nou schoonheid. En dat is wat bij ons binnenkomt als wij onder mensen/vrienden zijn. En dat neemt niet weg dat wij het uiterlijk niet zien. Dat zien we, daar kom je niet omheen en daar heb je dan iets mee en soms niet, maar dat is niet wat wij onder schoonheid schalen. En daarnaast is het dan de som van het geheel. Ik kan niet eens meer iemand niet mooi vinden fysiek gezien. Ik kan wel iemand niet mooi vinden als iemand van binnenuit dingen uitdraagt die ik niet vind passen bij schoonheid. Ja en ook dan telt de som van het geheel. Ik kan niet zomaar snel echt iemand niet mooi vinden. Ik kijk verder, ik kijk breed en probeer me een beeld te schetsen van waarom iemand dan zo doet en of dat expres is, aangeleerd is,… ik oordeel gewoon niet zomaar. Iemand en zeker als het vrienden, familie en naasten zijn, verdient die brede kijk. En dan nog besef ik me, het is maar mijn kijk met mijn referentiekader. En mijn kijk is mijn waarheid, maar niet de universele.
Waar we ook achter kwamen, is dat onze kijk op schoonheid met de jaren zo veranderd is. Dat nu we wat ouder zijn, we er compleet anders tegenaan kijken. Ons beeld bij schoonheid is niet meer wat het ooit was. Ik had je vraag twintig jaren geleden heel anders beantwoord.
Bedankt voor dit artikel. Zo mooi uiteen gezet en helder toegelicht wat er bij schoonheid en iemand zijn kijk erop kan komen kijken. Het is zo een veelomvattend begrip. Je verpakte dat weer knap en duidelijk in tekst voor een breed publiek. Ik blijf erbij, dat moet je maar kunnen.
Dus tja, nu je weet wat ik schoonheid vind, snap je mijn enthousiasme bij jou. ✌️😀
Dag jij schoonheid. 😘