Ik denk dat er een grote kans bestaat dat wanneer jij deze letters leest, wanneer jij mijn blog bezoekt; veel bezig bent met je gezondheid waarbij voeding een grote rol speelt. Ik denk ook dat grotendeels van de mensen die op mijn blog komen zichzelf niet zullen bestempelen als ‘intuïtieve eters’. Ik noem dit ook wel normale eters. Mensen die eten wanneer ze fysiek honger hebben en stoppen wanneer ze vol zitten.
Wist je dat dit niet in je DNA zit? Dat dit niet iets is dat de rest van je leven aan je geplakt blijft? Wist je dat dit te maken heeft met een wisselwerking van je gedachtes, (gebrek aan) zelfliefde, verlangens en vervolgens het tot uiting komt in eten?
Mensen die denken dat ze een hoge stofwisseling hebben
Klinkt wat zwaar. Maar er hangt zoveel meer achter voeding en eten dan alleen maar het stillen van fysieke honger. Zo schreef ik vorig jaar het artikel “Ik ben jaloers” waarin ik beschreef hoe ik soms jaloers kon zijn op mensen die intuïtief eten. Mijn moeder bijvoorbeeld. Zij heeft nooit een probleem gehad met overgewicht en in haar herinnering at ze altijd ontzettend veel, zegt ze. “Dus het zal wel aan mijn stofwisseling liggen”, was haar conclusie. Overigens niet alleen die van haar, maar de conclusie van meerdere mensen die voor hun gevoel veel eten en niet aankomen.
Later, toen we hier meerdere gesprekken over hebben gehad en ik onder andere mijn blog begon waar ze letterlijk kon lezen welke gedachtes er door mijn hoofd gingen omtrent eten (dit artikel is wat heftig bijvoorbeeld) begreep ze dat ze eigenlijk helemaal niet zoveel at als dat ze dacht. Er zijn blijkbaar mensen die de hele dag met eten bezig zijn en ook veel meer eten.
Een andere vriend van me, beweerde ook altijd dat hij zoveel zooi at: van pizza’s tot bakken ijs, en toch was hij vrij dun en kwam hij niks aan. Toen ik hem op een dag vroeg wat hij tot nu toe had gegeten moest hij nadenken..
“Ehm, vanochtend heb ik koffie gedronken.. Even denken, op het werk heb ik een banaan gegeten”
DAT WAS HET?! “Ja.” en wanneer hij thuis kwam in de avond at hij een hele pizza, dronk hij er een blikje cola bij en at hij een half bak Ben&Jerry’s. Waarna hij natuurlijk dacht: wat heb ik veel gegeten!!
Je kunt een ‘normale eter’ worden
Dit zijn dus duidelijk intuïtieve eters, de één wat extremer dan de ander. De één wat ‘gezonder’ dan de ander. Later schreef ik een artikel omtrent deze manier van eten: “Wat doen die ‘normale eters’ toch zo goed?” en vandaag wil ik je de basics meegeven zodat jij, als je dat wilt, ook deze richting uit kunt gaan. Klinkt onmogelijk? Dat is het niet. Ik heb wel eens eerder in een artikel gezegd dat ik vroeger, toen ik midden in mijn ‘afvalrace’ zat en kilo’s afviel wel vaker een rol beschuit met muisjes in één keer opat en vervolgens de hele dag niets meer tot ik een bakje kwark at in de avond omdat ik een beetje trek kreeg. Dat was het. De hele dag. En hoe ‘ouder’ ik word, hoe meer ik mezelf oké vind zoals ik ben, hoe minder ik me druk maak om wat ik wel en niet eet op een dag.
De basics
Laat ik het voor het gemak intuïtief eten noemen in dit artikel. Waar het op neer komt is dat je ‘simpelweg’ eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol zit. Deze simpele basis is enorm verstoord wanneer er ineens mensen gaan bemoeien met wat wel/niet gezond is voor je:
- Je mag je ontbijt niet overslaan
- Je moet om de 3 uur eten
- Je mag geen brood eten
etc. etc. etc. Hierdoor ga je niet meer eten naar behoefte van je lichaam, maar naar regels die daar compleet los van staan. Wat ik ook nog wil benoemen is dat er tegenwoordig zoveel opties zijn omtrent voeding dat alles wat steeds verder staat van zijn puurste vorm, natuurlijk flink bewerkt is en de nodige effecten met zich meebrengt binnen je lichaam (disbalans van hormonen etc.).
Het is belangrijk om het verschil bij jou te begrijpen wanneer er sprake is van fysieke honger vs. emotionele honger.
- Fysieke honger: een biologische drang naar voedsel omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft. Je kunt dit vaak fysiek voelen door een rommelende maag, een suf gevoel en soms zelfs geïrriteerd humeur. Wanneer je wat eet, trekt dit vervolgens weg.
- Emotionele honger: zoals de term zegt heeft dit te maken met je emoties. Ik houd zelf niet zo van deze term maar laten we het voor het gemak in dit artikel hanteren. Je eet in ieder geval niet omdat je honger hebt maar omdat je je verveelt, verdrietig bent, alleen voelt etc. Door te reageren op deze honger met eten, kan het leiden tot schuldgevoel en zelfhaat achteraf.
Oke, maar hoe komen we tot vrede met onszelf om alleen nog maar te reageren op fysieke honger? Allereerst wil ik je verwijzen naar de artikelen over eetbuien die ik heb geschreven, mocht dit de plek zijn waar jij start. Daarna wil ik je een aantal principes meegeven om over na te denken en misschien zelfs al toe te passen. Met kleine stapjes komen we er!
1. Vergeet het dieet
Om een ‘normale eter’ of een ‘intuïtieve eter’ te worden, kun je geen dieet volgen. Het staat voor alles waar een dieet niet voor staat. Het is het anti-dieet. Let wel, zodra je hierop over gaat kan het zijn dat je eerst een periode nodig hebt om tot balans te komen waardoor je meer ‘lekkers’ zult eten dan je voorheen toestond. Dit heeft allemaal te maken met de restricties die je je voorheen hebt opgelegd, voor meer diepgang hierover: “Waar heb je trek in, alles mag!“ en “Wat gebeurt er na ‘je mag alles eten’?” en “De voordelen van het ‘alles waar je trek in hebt mag’ principe“. Dit proces, wat ik zelf doormaakte op het moment dat ik het schreef kan je houvast geven.
2. Respecteer je honger
Honger is niet je vijand. Nu noem ik wel steeds de term ‘honger’, maar het is belangrijk te begrijpen wanneer je trek krijgt om te eten en hier ook op handelt. Echt honger hebben is natuurlijk ook geen balans wat er juist voor kan zorgen dat je teveel eet wanneer je dan eindelijk gaat eten.
Als honger hebben voor jou gelijk staat aan de angst om te eten, dan kan het misschien helpen om dit artikel te lezen “Voeding is niet je vijand“.
3. Er bestaat geen voedingspolitie
Er bestaat niet een voedingsmiddel dat alleen maar gezond of ongezond is. Omdat deze termen voor iedereen samen hangen met iets anders. Iemand die allergisch is voor appels kan een appel niet bestempelen als gezond voor hem/haar. Dus vergeet de labels met ‘goed’ / ‘fout’ / ‘gezond’ / ‘ongezond’.
EN jij wordt niet een beter of slechter mens door hetgeen dat je eet. Begrepen?
4. Respecteer je verzadigingsgevoel
Eten kan heel leuk zijn, eten kan heel lekker zijn, maar respecteer jezelf en je verzadigingsgevoel door te stoppen wanneer je voldoende hebt gehad. “Voldoende” is niet een regel die je van te voren hebt afgesproken, maar is een signaal dat je voelt. In het begin zul je dit totaal niet herkennen, maar om echt een intuïtieve eter te worden (geloof me, het is een verlossing) dien je door het proces te gaan om te achterhalen wanneer je voldoende hebt gegeten voor je lichaam.
5. Van welk voedsel word je mentaal gelukkig?
Dit is ook iets om mee te nemen in je leefstijl. Het maakt niet uit hoe ‘gezond’ of ‘ongezond’ anderen dit hebben bestempeld (want, jij doet dit niet meer, remember ;)), als jij er mentale voldoening uit haalt om af en toe een pizza, burger, ijs, taart of wat dan ook te eten: DAN IS DAT JE GOED RECHT! Ook dit dien je te respecteren en het jezelf te gunnen.
6. Respecteer je gevoelens, zonder voedsel
Je gevoelens zijn er niet om gevoed te worden met voedsel. Je gevoelens zijn er om je duidelijk te maken dat er iets niet klopt in je leven of dat er iets is gebeurd die dag. Respecteer ze en handel richting het oplossen hiervan:
- Wat is er gebeurd?
- Waar komt dit gevoel vandaan?
- Kreeg ik een rotopmerking op werk?
- Was die opmerking opbouwende kritiek? Kan ik iets verbeteren aan mezelf?
- Was die opmerking afkomstig van iemand die negatief en stom is? Dan ga ik nu een comedy opzetten en even lachen.
- Heb ik een slecht cijfer gehaald?
- Kwam dit doordat ik niet goed had voorbereid?
- Zijn er teveel afleidingen in mijn leven?
- Wanneer is de herkansing en hoe kan ik er tijd voor maken om een goed cijfer te halen?
- Kan ik nu al uitzoeken welke vragen ik fout had zodat ik weet waar ik moet verbeteren?
Door op deze manier te graven bij jezelf onderneem je daadwerkelijk actie richting je emoties. Door dit niet te doen en te gaan eten, negeer je je gevoel (geen respect) en voed je je gemakzucht met lekker eten waardoor je je heel even goed voelt: niet eens om de juiste redenen.
Uiteindelijk is het een kwestie van ‘de gewoonte veranderen’. De gewoonte om te eten bij verdriet/teleurstelling vervangen met een andere handeling/activiteit waarbij je je gevoelens respecteert en handelt naar een actieplan waarbij je je gevoelens onder de loep neemt.
Wetenschappelijke onderbouwing?
Er is zelfs wetenschappelijke onderbouwing om je een duwtje in de juiste richting te geven omtrent deze manier van eten. Wat zeg ik: deze manier van omgaan met jezelf. Respectvol en liefdevol.
Tot nu toe wordt intuïtief eten gelinkt aan gezonder psychologisch welzijn, lagere BMI en gebalanceerd gewicht (1), uit deze onderzoeken komt trouwens niet naar voren omtrent afvallen. Maar het psychologische welzijn is iets dat in elk onderzoek weer naar voren komt, deze mensen hebben een positiever zelfbeeld, zijn gelukkiger, voelen een hoge levenskwaliteit en hebben veel minder last van depressie en angst (2). En om het rijtje af te maken, intuïtieve eters hebben een veel kleinere kans op het krijgen van een eetstoornis (3).
Moet je dit doen?
Als je denkt dat dit iets voor jou kan zijn, dan is het misschien tijd om je door het proces te laten gaan: geen restricties, zelfliefde, respect tegenover je gevoelens etc. Dit is niet iets wat je in één dag doet, maar je besluit wel op één dag dat je je ogen gaat openen voor deze manier van leven en je open gaat stellen tot alle informatie die je hierover dient op te nemen. Dat kan zijn uit artikelen, boeken, televisie programma’s etc. Omdat het terug gaat naar de kern: waarom je geen intuïtieve eter meer bent.
Want zo worden we wel geboren: als intuïtieve eter.
Probeer ook sterk genoeg in je schoenen te staan door te bepalen dat dit misschien niet bij jou werkt. Dat je misschien wel bezig bent met afvallen en het eigenlijk allemaal prima gaat wanneer je je hoofd erbij hebt en let op wat en hoeveel je eet. Intuïtief eten is niet “het geheim” en “de ultieme weg”. Er is nooit iets “de ultieme weg” voor iedereen. Wat ik altijd wil meegeven is het volgende: hoe gelukkig voel je je met de gewoontes die je hebt op dit moment in je leven? En dan maakt het niet uit wat voor levensstijl je hanteert, als je gelukkig bent, is dat het waard en hoef je niets te veranderen en niets te verantwoorden richting anderen, naar mijn mening.
Nothing is worth it, if you are not happy.
9 comments
Ik heb onlangs het boek gelezen van de 2 onderzoeksters. En sindsdien ben ik ermee bezig en het is zo een verschil. Ik voel me vrij! Ik voel me goed! Ik kan gewoon zonder schuldgevoel eten. Het is het beste dat mij ooit overkomen is. Het boek is echt een aanrader om te lezen btw.
Hey Marla, welk boek is dit? x
Hoi. Ik heb het volgende boek gelezen: Intuitive eating, a revolutionary program that works. het is geschreven door: Evelyn Tribole en Elyse Resch. ze hebben ook een website: http://www.intuitiveeating.com. Hun boek is helaas alleen in het engels beschikbaar. Maar het was zo leerzaam! Echt een aanrader.
Ik ben inderdaad ook benieuwd naar het boek Marla! 😀
Teni, zie mijn bovenstaande reply. Ik denk dat het boek erg in jouw straatje past omdat ze het boek hebben geschreven na onderzoeken. Er zijn 10 principes die ze hebben opgesteld aan de hand van de onderzoeken; waaronder je honger respecteren, je volheid respecteren, leren je dieetgedachten los te laten en ook leren van je lichaam te houden. In het boek beschrijven ze uitvoerig over deze onderwerpen, en ze gaan ook in op de psyche van het dieetdenken. In de link kun je deze 10 principes vinden. Maar iets zegt mij dat je deze al kent, aan wat je hebt geschreven in je artikel. 🙂
hmm, lastig puntje. Ik ben zo’n iemand die heel veel kan eten (ik probeer natuurlijk wel alleen veel goede voeding te eten dus geen pizza’s en cola) en maar niet aankomt (is ook niet altijd even fijn), ik gooi dat dus ook op een snelle stofwisseling. Misschien moet ik toch maar eens verder kijken dan mijn neus lang is, het is natuurlijk ook gewoon fijn om iets op te gaan eten, niet omdat je honger hebt maar gewoon omdat het leuk/lekker is.
Zoooo waar, ben 63 jaar en al meer als de helft van mijn leven bezig met lijnen…afvallen…en weer aankomen. Altijd maar bezig met wel…wat…of niet eten. ..In de nacht vanwege slapeloosheid snoepen en eten. Overdag te weinig eten. Zo duidelijke en helder verwoord, dat het echt binnenkomt als een mokerslag…Nooit te laat om nog te beginnen.
Dankjewel v elke dag een nieuwe statement.
Liefs willeke.?
Zucht…dankjewel…
Morgen deel 2 intake eetkliniek.
Vorige week voelde als naar t ziekenhuis gaan voor n operatie; ze kunnen je beter maken, maar t zal eerst pijn doen…
Morgen voelt als solliciteren naar n baan die misschien te hoog gegrepen is…
Jouw artikel komt op precies het juiste moment.
Normaal eten is wél mogelijk. Ook voor mij.
Dankjewel, Teni
Dank voor dit fijne artikel! Ik probeer zelf uit een restrict/binge cycle te komen… Vooral het stoppen met diëten vind ik lastig, het gevoel dat ik moet afvallen blijft, onbewust.
Maar mijn vraag is, kan het zijn dat door eetbuien je gevoel van ‘vol zitten’ verstoord is? Dat je onverzadigbaar lijkt? Hoe ga je daarmee om en hoe lang duurt het voordat dat herstelt?
Dank je!