Ik vroeg jullie op Instagram om de meest onmogelijke vraag te stellen wat betreft afvallen. De vraag die door je hoofd spookt, waar je mee zit maar misschien een beetje voor schaamt om hem te stellen. We hebben dit allemaal vast wel eens gehad en de vragen die onder die post gesteld werden, vond ik héél kwetsbaar en oprecht.
De komende weken ga ik eens peer week zo’n vraag beantwoorden tot ik weer een nieuwe oproep plaats om je onmogelijke vraag te stellen. Vandaag behandel ik de vraag met de meeste likes en het is er één die denk ik herkenbaar is voor velen..
Ik geloof dat wanneer we zoveel over één onderwerp nadenken waardoor het onze dagelijks leven beïnvloedt op een negatieve wijze, dat er sprake is van angst dat dieper zit.
Het naar bed gaan en wakker worden met de gedachte over eten kan iets plezierigs zijn, iets om naar uit te kijken. Maar wanneer je merkt dat het eerder belemmerend is dan leuk, is er een probleem.
Het probleem wordt niet opgelost door aan het oppervlak te bijven en aan het oppervlak iets te willen fixen. Wat bedoel ik met het oppervlak? Afvallen en mindsetwerk. Hetgeen wat iedereen tegenwoordig roept: “Werk aan je mindset en je kunt balans creëeren in je leven!”.
Bullsh*t.
Soms is er iets veel dieper gaande en kun je wel constant vechten aan de bovenkant (het oppervlak) maar blijft het probleem zich herhalen en herhalen en herhalen tot het je.. opbreekt. En je wel MOET focussen op de diepere laag.
Ik zeg niet dat dit nu per se het geval is bij de persoon die de vraag stelt. Ik deel mijn visie op hoe ik de vraag interpreteer en vaker terug heb zien komen bij héél veel mensen. Wanneer je jezelf oprechte vragen gaat stellen en gaat herleiden wat er zou gebeuren als.. – kun je héél veel inzicht krijgen in je angsten. Ik zal dit schetsen met een illustratie die in mijn hoofd zat, hopelijk komt dit over:
Het oppervlak vs. de diepgang
Wanneer een bepaald doel of een bepaalde wens/droom doorslaat in een negatief dagelijks gevoel, dan dien je jezelf af te vragen waarom je wilt wat je wilt. Het is een hele enge vraag om jezelf te stellen en eerlijk te beantwoorden want er zullen misschien dingen uitkomen als:
“Ik wil mijn ex terug”
“Ik wil dat ik ergens beter in ben dan mijn zus”
“Ik wil dat mijn moeder van me houdt”
“Ik wil liefde, ik wil een relatie”
“Ik wil niet meer gedumpt worden”
“Ik wil niet meer dat mijn relatie vreemdgaat”
“Ik wil erkenning van iedereen die me vroeger heeft gepest”
“Ik wil iedereen die aan me twijfelt het tegendeel bewijzen”
Allemaal legitieme redenen om een droom, wens of doel te hebben. Veel mensen zullen dit niet zomaar toegeven want ze weten ook wel dat als ze het hardop uitspreken het belachelijk klinkt, maar dit is wel gaande bij veel mensen.
En ook bij mij. Ik was ervan overtuigd dat als ik een ‘kans op succes’ wilde in het leven, dat ik slank moest zijn. Maar ook dat ik pas een vriendje zou kunnen krijgen als ik slank zou zijn. Tot ik realiseerde dat met elke lichaamsvorm je een vriend kunt krijgen, je alleen kunt zijn, je gedumpt kan worden, je niet geliefd kan worden door je ouders, je ex niet terug wilt bij je, je geen succes kunt hebben, je gepest kan worden etc.
WELKE LICHAAMSVORM JE OOK HEBT, al deze angsten kunnen bestaan in je.
[embedyt]https://youtu.be/bkcy3kxLu9w[/embedyt]
We leven alleen niet graag in onzekerheid en willen graag oplossingen voor onze angsten. Maar wat we helaas doen, is het koppelen aan iets wat er niet per se mee te maken heeft, als de oplossing van onze angst(en).
Het is de “Als.. Dan” uitspraak.
- “Als ik slank ben, dan zal mijn vader van mij houden”
- “Als ik slank ben, dan wil mijn ex sowieso bij mij terug”
- “Als ik veel geld heb, dan kan ik iedereen uitlachen die mij heeft gepest vroeger”
En hoewel je als mens verschillende drijfveren kunt hebben is het altijd verstandig om bepaalde gedachtes en angsten onder ogen te komen. Het is oké om dit soort drijfveren te hebben, als ze maar gecombineerd zijn met andere drijfveren die voor jezelf zijn. Daar kom ik zo op terug.
Op het moment dat ik een vraag lees van iemand waaruit ik opmaak dat iemand iets wilt bereiken, maar eigenlijk elke dag heel ongelukkig is met het gecreëerde proces maar wil weten hoe hij/zij toch dat doel kan bereiken, heb ik het vermoeden dat de drijfveer ongezond is. Dat alle tips van de wereld over portiecontrole, afvallen, sporten etc. nooit gaan helpen totdat je aandacht besteedt aan de onderlaag. De diepere laag.
Dus mijn vraag aan jou is: Wat zou er gebeuren als je niet zou afvallen? Wat zou er gebeuren als je buitenshuis honger krijgt en een Snickers eet? Wat zou er gebeuren als je aan zou komen?
Wat zou er gebeuren in het ergste geval?
Vaak komt het neer op een paar dingen: angst om verlaten te worden, angst om niet geliefd te worden, angst om alleen achter te blijven, angst om onaardig gevonden te worden, angst om geen kans te krijgen, angst om niet waardig genoeg gevonden te worden.
Wat zou er gebeuren als je teveel zou eten? Wat zou er gebeuren als je naar bed ging zonder te denken over eten? Wat zou er gebeuren als je de deur uit zou gaan zonder te eten? Wat zou er gebeuren als je honger krijgt en niet thuis bent?
En dan wat?
En wat gebeurt er daarna?
Waar je aan dient te werken is het onder ogen komen van de angsten en al deze angsten niet te koppelen aan externe factoren en mensen, maar te koppelen aan jezelf. Zodat jij zelf op een punt komt dat je bepaalt dat je waardig bent, liefde verdient, een kans verdient en jezelf een gelukkig leven geeft. Pas wanneer de meeste drijfveren gekoppeld worden aan intrinsieke factoren, kom je op een mentaal gezond punt om je doelen – welke dit ook zijn – achterna te gaan en het proces niet te haten maar juist leuk te vinden.
“Heb je tips?” is oppervlak-werk
Misschien drijf ik wel ver af van het onderwerp, maar dit is hoe ik het oprecht zie en tegen zo ontzettend veel meisjes wil zeggen die mij DM’s en berichtjes sturen. De simpele vraag voor ‘tips’ in dit geval is precies wat duidelijk maakt dat iemand alleen aan het oppervlak zit.
Het kan eng zijn om dat oppervlak los te laten en dieper te graven omdat je eigenlijk, met alles wat je doet, vooruitgang wilt richting je doel. Dus om nu dieper te gaan graven betekent dat je doel vertraagd kan worden en misschien zelfs uitgesteld wordt. Maar blijf vaak genoeg tegen hetzelfde opbotsen en je zult óf ermee moeten leven, óf dieper moeten gaan voor de oplossing.
En onthoud: Het is aan niemand om te bepalen of je wel of niet mag willen afvallen (tenzij het vanuit een medische hoek komt), zolang je er zelf achter komt waarom je dit wilt.
Ik hoop dat deze blik misschien kon helpen. Pak eruit wat voor jou nodig is en waar je je door aangesproken voelt. Laat de rest lekker links liggen 😉
5 comments
Ontzettend leuk om te lezen! Ik ben 19 jaar en 22 kg afgevallen. Ik heb precies hetzelfde probleem! Ik ben dus constant met eten bezig omdat ik bang ben om weer aan te komen. Ik ben blij dat je over onderwerpen schrijft die mij laten inzien dat ik niet de enige ben. Leuke en inspirerende blog heb je!😊
Hoi! Ik had dit probleem ook heel erg. Twee jaar lang ben ik bezig met gezondheid en afvallen. Daarnaast heb ik IBS en last van depressie en ben ik heel gevoelig. Nooit ben ik echt afgevallen. Op het begin sportte ik veel, at ik geen suiker en viel veel af. Uiteindelijk leidde het tot binge circels en kwam ik meer aan dan ik was afgevallen. Ik raakte constant in een all or nothing mentaliteit waardoor het het ene moment heel goed ging en het andere moment heel slecht. Jij bent de eerste persoon die me echt mijn ogen heeft geopend. Zoveel mensen die ik op social media zie afvallen zijn zo extreem, ze eten geen lekkers meer, sporten elke dag 2 uur in de gym. Dat is voor mij niet te doen en ook niet wie ik wil zijn. Jij hebt me laten zien dat je ook gezond kan zijn en kan afvallen terwijl je afentoe iets lekkers eet. Ik merk dat ik een probleem had met overeten en nog steeds vaak last had van die all or nothing mentaliteit. Nu is mijn hele mindset veranderd. Ik sport omdat ik me goed voel, en als het 1x in de week niet gaat dan is dat oke. En één koekje is prima. Ik hoef niet een heel pak opteeten om te genieten ervan. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor iemand zoals jou in deze community. Dankjewel!
Wauw Marieke! Dit is het grootste compliment dat ik kan krijgen! Dankjewel voor het delen van je eerlijke verhaal, ik denk dat heel veel mensen zich hierin zullen herkennen en dat het hen hoop gaat geven om van een ander te lezen dat het beter kan worden. Dankjewel daarvoor. Dikke kus ❤️
Dit is echt weer zo’n eye-opener! Ik ben op dit moment aan het afkicken van binge eating en probeer de negatieve gedachten die ik steeds heb te verbuigen naar positieve gedachten. Het is juist zo belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Waarom zou je het jezelf in hemelsnaam zo moeilijk moeten maken?
Doordat ik nu weet wat de oorzaken van mijn eetbuien zijn gaat het ook steeds beter. Ik waardeer ook echt dat je in jouw video’s en blogs zo eerlijk bent. Dat geeft mij motivatie om door te gaan. Het is ook oké als het even niet gaat zoals je in gedachten had. Dank voor alle motivatie en informatie Teni!
Bij deze nog een late reactie. Voor mij is (was) het ook heel herkenbaar (tijdens mijn eetstoornis), maar op dit moment merk dat ik veel rust vind in intermittent fasting. Het tijdsframe (van 8 tot 6 uur meestal) kan ik mij bezighouden met eten en daarna probeer ik los te laten, ik kan dan immers niet eten. In de periode van vasten focus ik op mijn werk, klusjes, hobby’s et cetera. Uiteraard ben ik niet streng voor mijzelf om te voorkomen dat ik eetbuien krijg of juist steeds minder mag/wil eten. Echt de moeite waard om het eens te proberen 🙂