Voeding.
Het kan verwarrend zijn. Het kan vreselijk frustrerend zijn.
Als je dit herkent en ermee worstelt, probeer dan eens de volgende oefening:
Probeer eens voor de komende dagen alles op te schrijven wat je eet en drinkt. Suf he? Maar nu komt het:
SCHRIJF ALLES OP. ALLES! Hoe klein het ook is.
Alle snacks, alle drankjes, tot aan de pepermuntjes en smintjes, alles. Als het in je mond gaat, gaat het op je lijstje. Je hoeft je even niet druk te maken om calorieën, macro’s of andere ‘details’. Schrijf op wat je eet en hoeveel ervan als je dat ongeveer weet te verwoorden (je hoeft het niet af te wegen). Dus bijvoorbeeld: een hand noten of een halve reep of een grote kop koffie etc.
Wat is het doel hiervan?
Dit laat je zien waar je misschien niet bewust van was. Er is áltijd een reden waarom iets niet lukt zoals je wilt, vooral wat betreft voeding en afvallen. Als je het gevoel hebt in cirkels te blijven gaan en niet vooruit lijkt te komen, is het tijd om écht even inzicht te krijgen in wat je doet. Geloof me, zelfs ik ben soms weer verbaasd wanneer ik alles opschrijf en opmerk dat bepaalde dingen even tussendoor mijn mond in worden ‘geschoven’ of zie ik een bepaald patroon terugkomen wat ik helemaal niet wil en niet uit gezonde redenen ontstaat.
Hoe dan ook, het kan nooit kwaad om een paar dagen alles op te schrijven en ik geloof dat het je ontzettend veel inzicht gaat geven.
Wat het niet zou moeten doen
Deze oefening zou geen schuldgevoel, oordeel of schaamte moeten oproepen. Maak met jezelf de afspraak dat deze oefening een vrije en veilige oefening is waar geen ruimte is voor negatieve gevoelens omdat het is bedoeld voor een positieve uitkomst. Je kunt geen positieve uitkomst verwachten met een negatieve actie.
Wat te doen met de informatie
Met die informatie kun je heel veel. Je zou een diëtist kunnen inschakelen voor advies, maar dat is bij lange na niet altijd nodig of gewenst. Ik zal je verklappen wat ik als diëtist ben opgeleid te doen met jouw voedingsdagboek:
Voorstellen waar er kleine veranderingen aangebracht dienen te worden die minder calorieën hebben maar niet bewerkt of minder puur zijn. Dat kan een portie vermindering zijn of een gezonder alternatief voorstellen.
Met deze kennis, zou je kunnen kijken naar je eigen voedingsdagboek en jezelf afvragen welke kleine verandering je op één dag kunt maken.
Als je elke avond na het avondeten en ná het toetje nog blijft snacken, is het dan een idee om die snacks gezonder te maken? Te halveren en daar een stuk fruit aan toe te voegen?
Je denkt misschien: HUH, ik moet toch van het snacken ná mijn toetje AFKOMEN?
Maar daar gaat het mis, het gaat er namelijk om dat je je huidige voedingspatroon verbetert, en niet een voedingspatroon aanneemt van iemand die er jaren naartoe heeft gewerkt, een ander gewicht heeft dan jij, een andere leefstijl heeft dan jij en ander sportschema heeft dan jij.
Je dient geen sprong te maken naar die eetstijl, je dient een stap te zetten vanuit je huidige staat van zijn. Je huidige versie eet misschien wel elke avond nog snacks na het toetje en door dit onder ogen te komen, ben je een stap dichterbij een fittere/slankere/gezondere/watdanook versie van jezelf.
Maak het niet te ingewikkeld, begin klein, begin simpel en voor je het weet voelt het als tweede natuur!
5 comments
Fijn artikel. Ik doe dit nu een paar weken (met calorieën erbij) en wat heeft het mij geholpen! De lol is nu vooral het inzicht. Nu kan dat bolletje ijs soms wel.
Glimlacht. “De lol is nu vooral het inzicht.” Echt hè. Ik voel je! Fijn dat dit opschrijven je zo helpt. Geniet lekker van je bolletje (n)ice! 🍨😀.
Mooi artikel! Voor mij werkt dit. Dank je wel!!
XX
Wat fijn zeg. Mooi om te lezen. 🙌🏻💫
Mooi dit! En heel gemakkelijk te doen. Inzichtelijk maken en langzaamaan bijsturen. Het in kleine stapjes verbeteringen aanbrengen…. Niet hurry up en kijken naar anderen of ineens alles al te perfect willen doen. Wauw Teni. Top geschreven. Was zo’n valkuil voor mij altijd. Dit heeft echt tijd nodig en liefde en mildheid naar jezelf weet ik ondertussen uit ervaring. Ik heb het ooit ook gedaan, dat opschrijven, en dit was vanuit therapie. Ik ‘moest’ er dan ook bijschrijven wat ik voelde, wat mijn gedachten waren, of er iets gebeurd was etc. Dit ook opschrijven, kan heel helpend zijn. Zo krijg je ook inzicht in welke gedachten heb ik op welk moment bij welk eten. En ook dat kan veel inzicht opleveren om mee aan de slag te gaan. Het ombuigen van die gedachten bijvoorbeeld. Maar zoals je al zo goed schreef Teni, als het op welke manier dan ook helemaal niet goed voelt of dwangmatig wordt of…. wat dan ook…. werk daar dan eerst aan of zoek een andere manier om te ‘zoeken’. Ik heb het zelf als heel helpend ervaren om te onderzoeken wat ik voelde en dacht bij het eten. Inmiddels schrijf ik mijn eten niet meer op, want tweede natuur! Want dat wordt het uiteindelijk ja. Maar wat kan dit mega helpen als je vastloopt in afvallen of moeite hebt met het vinden van waar er iets te verbeteren valt in de vorm voedzamer eten of minder suikerrijk. Of op welk moment eet ik wat en waarom…. dat soort dingen. Ik wens iedereen succes op het pad naar zijn/haar eigen fijne manier van eten; mentaal fijn en fysiek fijn. Liefs 💕💕💕