Tot voor kort werd een veganistisch of zelfs vegetarisch voedingspatroon gezien als een geitenwollensokken-ding. “Iets voor hippies”, bomvol misconcepties. Het maakte mensen zelfs woest als anderen besloten geen vlees of producten van dieren meer te consumeren. Of het maakte mensen woest als hier juist niets mee gedaan werd.
Hoe dan ook, het is een bewogen aantal jaren geweest in de wereld van de vlees- en niet-vleesconsumptie. Er is een hele hoop opgehelderd, maar toch blijken er wat mythes rond te gaan over deze manier van eten die ik graag (als diëtist zijnde) omver zou willen helpen.
1. Plantaardig is altijd gezond
Als we in een wereld leefden zonder bewerkte voedingsmiddelen, conserveermiddelen en chemicaliën – dan zou plantaardig eten sowieso goed zijn voor onze gezondheid. Maar plantaardig is niet helemaal de juiste benaming, omdat het zegt dat je alleen eet wat van planten afkomstig is – en dat zijn chemicaliën en conserveermiddelen bijvoorbeeld al niet. Met plantaardig wordt als spreektaal bedoelt dat je alles eet behalve dieren en dierlijke producten.
Dat betekent dat onder andere suiker, bloem, olie, eiwit-hydrolaat uit soja, dextrose, calciumalginaat, sucrose etc. ook veganistisch zijn, maar niet per se gezond. Je begrijpt wat ik bedoel. Overstappen op het -niet eten van dieren en dierlijke producten- staat niet gelijk aan gezond eten als je je voedingspatroon gaat vullen met oreo’s (vegan, inderdaad).
2. Vegetariërs en veganisten krijgen niet genoeg eiwitten binnen
Dit is een mythe die in stand wordt gehouden door voornamelijk supporters van de vleesindustrie. Want de eiwitten die je nodig hebt kun je gemakkelijk plantaardig binnen krijgen (1). De opneembaarheid is niet altijd even goed als dat van dierlijk eiwit, maar in welke verpakking plantaardig eiwit komt is veel gezonder voor je lijf dan dierlijk eiwit, mits het van een puur voedingsmiddel afkomstig is.
Bijvoorbeeld eiwitten uit quinoa komen ‘verpakt’ in de quinoa zaad – wat ontzettend veel andere voedingsstoffen bevat die goed voor je zijn. De eiwitten uit een biefstuk komen verpakt in de biefstuk – wat niet per se erg gezond is voor je hart. Benieuwd hoe je genoeg eiwitten binnen kunt krijgen als je geen dierlijke producten eet? Check dan dit artikel waar ik het uitgebreid heb uitgezocht voor je:
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als Vegan / Veganist? Zonder eiwitpoeder
3. Je kunt geen spieren opbouwen zonder vlees te eten
Dit hangt samen met het vorige punt. Dit kan wél, wanneer je genoeg eiwitten binnen krijgt en dat kan gewoon. Easy. Waar je echter op dient te letten is dat je eiwitten gedurende de dag een compleet aminozuur profiel dekken. In de volgende twee artikelen vind je hier meer duidelijkheid over; wat je kunt eten en welke plantaardige voedingsmiddelen het complete profiel al hebben!
Vegan en bang om niet alle essentiële eiwitten binnen te krijgen? Lees dan dit!
Wat te eten om alle essentiële aminozuren (eiwitten) binnen te krijgen? | VEGAN & DIERLIJK
4. Zuivel is nodig voor sterke botten
Zuivel is niet essentieel voor sterke botten, Calcium is wel essentieel. Calcium speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder je bloeddruk reguleren, ondersteunend voor het samentrekken van je spieren, signalen aan je zenuwen doorgeven en het tegengaan van bloedpropjes. Het is als vegetariër en veganist belangrijk om aan je Calcium bronnen te denken, maar het is niet zo dat wanneer je geen vegetariër of veganist bent je dit automatisch al ‘op orde’ hebt.
Er zijn genoeg bronnen van Calcium die plantaardig zijn, denk aan: soja-rijk voedsel (bijna elke vleesvervanger is gemaakt van soja), bonen, linzen, spinazie, rapen, vijgen, lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, zeewier en wat noten, voor amandelen (2). Easy, toch?
Lees ook dit artikel als je wilt weten hoe je genoeg Calcium kunt binnen krijgen als vega:
5. Je krijgt niet genoeg vitamine B12 binnen
Dit is een mythe, absoluut. Want dit lijkt een probleem te zijn bij vegetariërs en veganisten, maar het is inmiddels duidelijk dat het een probleem is van heel veel mensen (ook vleeseters). B12 komt uit de grond – de koeien eten het gras en krijgen zo de grond binnen en zetten het in hun darmflora om tot vitamine B12. Als wij de koe eten, dan krijgen we vitamine B12 binnen.
Maar net zoals vissen omega-3 vanuit de algen verkrijgen en wij de vis zien als bron voor omega-3 is dit niet helemaal een correcte manier van denken. Wij hebben niet de ‘tussenpersoon’ nodig, maar de bron. We hebben dus de vitamine B12 uit de grond nodig en omega-3 van de algen. Dat is de puurdere vorm.
Maar wat is het probleem met vitamine B12?
Omdat er tegenwoordig heel veel wordt verbouwd met kunstmest en met chemisch bestrijde (met onder andere pesticiden) aarde, gaat de vitamine B12 verloren. De koe krijgt hier minder van binnen en wij als mens uiteindelijk ook. Ook als er groente op die grond wordt verbouwd. Biologische voedingsmiddelen bevatten om die reden meer vitamine B12 dan niet-biologische voedingsmiddelen omdat deze verbouwd worden op niet-bestrijde-grond.
Daarnaast is plantaardig voedsel vaak ook nog verrijkt met vitamine B12 (de vleesvervangers), waardoor je al een extraatje binnen krijgt. Een supplement is in dit geval voor heel veel mensen, vega of niet, absoluut een aanrader als je waardes te laag zijn (kun je bij de huisarts laten checken).
Vegetarisch / Veganistisch / Plantaardig
(Geleidelijk) overstappen op een ander voedingspatroon hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen wel de juiste informatie hebben vanuit betrouwbare bronnen. De vleesindustrie zal je het één vertellen en de vega industrie het andere. Volg de wetenschappelijke onderbouwing en je gevoel – jep, die twee zijn wat mij betreft belangrijk.
Zoek uit wat bij jou past, het hoeft niet perfect, het gaat om bewuste keuzes!
1 comment
Om het even bij Pasen te houden… Ik kwam echt uit een ei betreft kennis over dit soort dingen. Inmiddels niet meer, want wat lees ik telkens prachtige info van jou. Vandaag dus ook weer. Wauw. Zo interessant, zo duidelijk geschreven… Leerzaam! Ontzettend waardevol dit. Mythes onderuit halen… zeker wat dit onderwerp betreft… is echt fijn. Inderdaad ja, er is zo veel om te doen geweest en nog is het vaak echt een onderwerp. Dan nu een artikel als dit te lezen, mooi hoor. Ik heb er veel aan. Zeker omdat ik in de toekomst graag niets dierlijks meer wil consumeren. Ik zet er nu al kleine stapjes in. Het gaat prima. Als in ik krijg alles binnen en ervaar zeker geen gevoel meer dat ik fout bezig ben. Eerst had ik dat wel. Je allerlaatste zin…. blij mee. Zo doe ik het. Zo kan ik er nu instaan. Je laatste alinea vind ik ook al zo mooi. Tja, de juiste info uit de juiste en betrouwbare bronnen…. What can I say…. we hebben bij jou beiden. Thanks voor alle mooie ware info van vandaag. Voor de mentale en lichamelijke tools om om te gaan met voeding zodat het bij je past. Ik vind je neutraliteit zo mooi. Dat schept een ander klimaat dan hoe ik het anders meemaak. De aanvallen als ik vlees eet, de aanvallen als ik zeg minder vlees te eten….. aanvallen serieus. Hoe anders is het als er dan iemand naast je komt staan en je laat kijken naar je eigen voeding. Dat veranderingen dan uit de kern van jezelf kunnen komen zodat je uitkomt bij wat voor jou lekker en fijn is. Uh, ik krijg het niet zo goed omschreven, wat ik bedoel, maar hopelijk snap je me. Eigen verantwoordelijkheid, ware info en bewustwording is wat je meegeeft en hoe die uitpakt…. je staat NAAST ons omdat jouw doel alleen maar is dat iemand prettig en fijn eet. ❤️💋👏🏻💫