Om af te vallen, dien je in een calorietekort te zitten. Dat betekent dat je óf meer moet verbranden dan je eet of minder moet eten dan je verbrandt. Of van allebei een beetje, dat is mijn advies meestal.
Echter, een groot calorietekort betekent niet altijd dat je afvalt en dit er ook af houdt. Ook al zul je misschien in het begin meteen merken dat je afvalt, is dit een hele moeilijke wijze om op lang termijn te blijven afvallen of het gewicht eraf te houden.
En wanneer het echt problematisch wordt, is wanneer je je lichaam uithongert; bewust of onbewust. Ik vertel je in dit artikel waarom.
Je stofwisseling wordt vertraagd
Dit heb je waarschijnlijk vaker gehoord, ik zal je uitleggen hoe dit komt. Wanneer je voor een lange tijd in een calorietekort zit begint je lichaam met het afbreken van vet met daarnaast een beetje spier.
Over een periode van tijd reageert je lichaam op dat calorietekort door je BMR te verlagen; dit is je ruststofwisseling. Ik probeer daarom altijd te adviseren om dagen van een calorietekort te wisselen met dagen zonder tekort (naar behoefte) zodat je stofwisseling zo min mogelijk omlaag hoeft te gaan over een periode van tijd.
Als je minder weegt, zul je ook minder verbranden omdat je minder gewicht met je meedraagt. Dus je stofwisseling zal altijd een beetje omlaag gaan bij het afvallen. Maar wat je wilt voorkomen is dat het omlaag gaat doordat je elke dag in een calorietekort zit over een langere periode van tijd (> 2 weken), hierdoor denkt je lijf dat er onvoldoende voedsel is en wordt het spaarzaam met verbranden van calorieën -> je lichaam probeert dan zoveel mogelijk energie te besparen (1)(2)(3).
Dit zie je ook terug bij een Amerikaanse televisie show “The Biggest Loser” waar mensen 30 weken lang bezig zijn met afvallen. De deelnemers verloren gemiddeld 58,3 kg en hun BMR (ruststofwisseling) ging van 2600 naar 1996 per dag. Toen ze uiteindelijk 41kg weer aankwamen, bleef hun BMR hangen rond de 1903 calorieën (4)!
Kort samengevat:
In 30 weken verloren ze 58kg – hun stofwisseling ging 600 kcal per dag omlaag – uiteindelijk konden ze het gewicht er niet afhouden, kwamen ze 41kg aan en bleef hun stofwisseling net zo laag of zelfs iets lager dan toen ze afgevallen waren.
Dat is simpelweg desastreus en één van de voornaamste redenen waarom sommige mensen (vooral vrouwen) uiteindelijk amper nog wat eten en nog steeds niet afvallen. Hun stofwisseling is helemaal verkloot.
Maar geen ramp, want dit valt te herstellen met geduld en werk. Ik kan je daarbij helpen bij een opkomend Body Boost programma, houd deze pagina in de gaten om te zien wanneer de volgende Body Boost sessie is.
En mocht je zelf aan de slag willen, dan heb ik daar ook over geschreven; onder andere hier, hier en hier!
Vermoeid
Een lagere stofwisseling zorgt er ook voor dat je veel vaker en sneller moe bent dan wanneer je een hogere stofwisseling zou hebben. Dit is een strategische zet van je lichaam om zoveel mogelijk energie te bewaren en niet te verbranden omdat je lichaam denkt dat er een hongersnood is. Als je je lichaam dus af en toe naar behoefte voedt, zal het niet in de veronderstelling zijn dat er onvoldoende eten is en daarom zo min mogelijk willen verbranden.
Wat je lichaam daarnaast ook doet is het aanmaken van verschillende honger hormonen om je te motiveren te eten, niet wetende dat we in een wereld leven waar we constant gebombardeerd worden met meer dan genoeg eten (5)(6)(7)(8). Dus het lijkt erop dat alles tegen je gaat werken als je te lang in een te groot calorietekort zit.
Ook hier blijkt weer: kleine stapjes zijn de manier om voorgoed van die kilo’s af te komen!
Je lichaam werkt minder efficiënt
En alsof dat allemaal nog niet genoeg was.. Afhankelijk van hoe groot je calorietekort en hoelang je dit aan hebt gehouden kan je lichaam ook beginnen met het prioriteren van verschillende lichaamsfuncties. De belangrijkste gaan voor, de minder belangrijke komen achteraan. Wat is belangrijk? Denk aan je ademhaling en je hartslag.
Wat is minder belangrijk? Denk aan de volgende dingen (9)(10)(11):
- De groei van je haren en nagels: Hierdoor worden ze erg broos en breekbaar.
- Je immuunsysteem: Het zal moeilijker worden om infecties en ziektes te bestrijden.
- Je vertering en honger regulatie: Je ervaart misschien onregelmatige honger of intense honger. Een opgeblazen gevoel of een oncomfortabel gevoel in je buik.
- Verslechterde voortplanting: Je menstruatiecyclus kan negatief beïnvloed worden of uitblijven.
- Verslechterde huid: Wonden helen langzamer en je huid kan sneller verouderen.
- Zwakkere botten.
Jezelf uithongeren is een ongezonde staat van zijn waar je zo snel mogelijk uit moet willen voor de rest van je gezondheid. Uithongering om esthetisch aan een beeld te voldoen is het niet waard als je het mij vraagt. Er zijn meerdere manieren om een bepaald figuur te bereiken en je gezondheid zal daar nooit onder moeten lijden.
Soms betekent dat dat de weg ernaartoe langer duurt, maar zolang je je gezondheid behoudt en de weg plezierig maakt, houd je het goed vol!
Snel veel afvallen is voor veel mensen een fantastisch idee, niet wetende wat er allemaal gaande is in je lichaam wat hierdoor kapot gemaakt kan worden.
Slechte mentale gezondheid
Als laatste moeten we het ook nog hebben over je mentale staat van zijn. Dit is namelijk alles bepalend over hoe jij het leven ervaart. Totaal niet onbelangrijk lijkt me!
Jezelf uithongeren kan een vreselijk effect hebben op je mentale gezondheid. Je kunt een eetstoornis ontwikkelen door restrictief gedrag, angst rondom voedingskeuzes, een negatieve relatie met eten, extreem veel sporten en een obsessie met je lichaamsgewicht en maat (12)(13)(14)(15).
Als je het gevoel hebt dat je een eetstoornis aan het ontwikkelen bent of er één hebt, neem dan alsjeblieft contact op met je huisarts of kijk op weet.info .
Tot slot
Hopelijk geeft dit artikel inzicht in hoe ons lichaam ons probeert te beschermen van extremen. Er is niks mis met afvallen en ermee bezig zijn, zolang het op een gezonde wijze gaat.
Ben je op een gezonde wijze al langere tijd bezig met afvallen en gaat er geen gewicht meer af? Vraag jezelf af of je objectief kunt bepalen of er oprecht gewicht te verliezen valt? Vaak heeft het namelijk niet meer te maken met gewicht, maar een bepaalde vorm van strakheid van het lichaam. Hier kun je het beste voor gaan trainen en misschien zelfs een personal trainer in de hand nemen!
Vragen? Laat het gerust achter in de comments!
5 comments
Fijn artikel! Goed om er even weer op gewezen te worden dat snel afvallen door een te groot calorie tekort echt niet de oplossing is, maar rustig de tijd ervoor nemen door hier en daar net wat slimmere keuzes te maken en veel aan krachttraining blijven doen. Bedankt, ik had dit even nodig!
Met liefde Geralde! Fijn dat het een goede reminder was ❤️
Zou je uitleg kunnen geven over het effect van afvallen op spieropbouw?
http://fitbeauty.nl/hoe-val-je-af-als-je-spieren-opbouwt/
http://fitbeauty.nl/afvallen-door-eerst-opbouw-van-spieren/
Merci!! ❤️