Zoals je misschien weet, houd ik ervan om zoveel mogelijk disbalans in mijn lichaam op te vangen met voeding. Ik neem niet zomaar een paracetamol als ik even hoofdpijn heb en laat staan dat ik random supplementen ga slikken omdat iemand anders dat ook doet en hij/zij er baat bij heeft.
Ik zoek graag uit wat er gaande is in mijn lichaam (door bijvoorbeeld een bloedtest bij de huisarts en een DNA test bij deze site) om te weten ‘waar ik mee werk’. Ik slik al enige tijd onder andere een Magnesium supplement om verschillende redenen, de afgelopen 3 weken ben ik daar weer mee gestopt – een eigen trial en error wat ik bijhoud in een document om zo erachter te komen ‘waar ik goed op ga’ en waar niet, omdat ik vrij snel vergeet wanneer ik nou wat had gedaan, gegeten, genomen etc (in deze vlog vertel ik over het document).
Wat nou als ik het supplement met voeding kan vervangen?
Was de vraag die ik mezelf opnieuw stelde en na wat research heb ik er direct een artikel van gemaakt – in de hoop dat het enkele van jullie ook kan helpen! Dit zijn noten en zaden met veel magnesium die bijna net zo effectief kunnen zijn als een supplement (misschien zelfs effectiever aangezien sommige supplementen synthetisch zijn).
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de Amerikanen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium komen, terwijl het zo’n belangrijk stofje is voor ons brein, onze zenuwen, ons hart, onze ogen, immuunsysteem, spieren en ga zo maar door. Als je niet voldoende magnesium binnen krijgt, zelfs als je niet helemaal in het vakje met ‘tekort’ terecht komt, kan het vervelende bijkomstigheden hebben zoals migraine, trek naar suiker, insuline resistentie, moeite met slapen, angstaanvallen en meer.
Het goede nieuws is dat er wat heerlijke voedingsmiddelen zijn die een flinke dosis magnesium met zich meebrengen. Noten en zaden hebben vooral veel van dit fijne stofje en door ze te integreren in je voeding kom je al een heel end met het boosten van je magnesium levels in je bloed. Ik heb de vergelijking gedaan op basis van één handje, dit komt neer op 25-28 gram.
Paranoten
Ook wel Brazil nuts genoemd. Zes van deze noten en je hebt meer dan een kwart (26%) van je ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) binnen. Maar let wel, eet niet elke dag deze noten maar af en toe. Waarom? Omdat paranoten een heel hoog selenium gehalte hebben waar je op die manier gemakkelijk veel te veel van kunt binnen krijgen. De bijwerkingen hiervan zijn niet heel fijn; onder andere uitslag, duizeligheid, een metale nasmaak in je mond. Als je 1-2 paranoten per dag eet is er niets aan de hand en breng je zelfs je schildklier meer in balans.
Zoals je ziet is de regel altijd; met mate en gevarieerd. Nooit losgaan op één voedingsmiddel of voedselgroep voor een langere periode.
Chia zaad
Een handje chia zaad brengt je alweer 23% van je ADH aan magnesium. Wie had dat gedacht! Gepaard met vezels (40% van je ADH) en een mooie plantaardige omega-3 bron. Ik zou zeggen, een geweldige toevoeging voor je smoothies, cake/muffin beslag maar je kunt er ook pudding mee maken! Mocht je even wat inspiratie willen, ik heb veel recepten met dit heerlijke zaad (dat klinkt helaas wat gek, maar ik bedoel het goed ha!)
- Recept: Citroen en Chia Cake | ZO LEKKER!
- Recept: Bosbessen Chia Pudding
- Recept: Makkelijke Chia Pudding met Banaan en Kaneel
- Recept: Lichte Chia Parfait
- Recept: Chia Pudding
Cashewnoten
Ook weer van die heerlijke noten, misschien wel mijn lievelingsnoten! Vooral ook heel goed te combineren met hartige (avond) maaltijden. Een handjevol geeft je 20% van je ADH tegelijk met 10% van je ADH aan ijzer.
Palmnoten
Ik had er nog nooit van gehoord, maar tijdens mijn zoektocht naar voeding met veel magnesium kwam ik het tegen. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit vet – hoewel alle noten dat wel hebben – zijn palmnoten één van de meest vetrijke noten dei er bestaan met slechts 1 gram koolhydraten. Perfect voor mensen die zo laag mogelijk willen zitten met hun koolhydraten. Ik totaal niet, haha.
Een handje van deze noten brengt je 20% van je ADH aan magnesium
Amandelen
Of je ze nu uit je hand eet of op je boterham smeert in de vorm van amandelpasta (wel even checken op 100% amandelen qua ingrediënten), een handjevol of 25 gram bevat al 19% van je ADH aan magnesium. Voor een noot bevat een amandel best wel wat eiwit (6 gram) en komt het met een fijne hoeveelheid calcium. Allemaal win-wins!
Pompoen pitten
Heb je wel eens geroosterde pompoenpitten gegeten? Ook wel pepitas genoemd. Ik vind ze heerlijk bovenop een salade of zelfs bovenop een bananenbrood voordat hij de oven in gaat. Een handje van deze noten geeft je 18% van je ADH aan magnesium!
Walnoten
Walnoten worden vaak gezien als één van de gezondste noot-soorten die er bestaan – die nog redelijk betaalbaar zijn vergeleken met andere noten als je het mij vraagt. Een handje walnoten is goed voor 11% van je ADH aan magnesium. Dat is misschien niet het hoogste van de noten en zaden die je hierboven hebt gelezen, maar walnoten komen gepaard met een geweldige plantaardige bron aan omega-3 en een hoge dosis antioxidanten vergeleken met andere noten.
Hazelnoten
Wat ben ik blij dat deze noten ook in dit rijtje staan – ik ben gek op hazelnoten (maar ze zijn zo duur!!). Ook hazelnoten bevatten per handje 11% van je ADH aan magnesium. Daarnaast bevatten ze ook nog eens 10% van je ADH aan vitamine B6 – een belangrijk vitamine aangezien het je immuunsysteem en zenuwstelsel gezond houdt.
Zonnebloempitten
Ook weer heerlijk om je salades mee te toppen maar óók om er dadel¬en ballen van te maken! Zie hieronder mijn lievelingsrecept:
Recept: Dadel en Noten Ballen | Gezonde Snacks!
Pistache noten
Pistache noten bevatten de minste hoeveelheid magnesium per handje van dit hele rijtje maar zijn absoluut nog de moeite waard te benoemen! Je krijgt met een handje 8% van je ADH binnen. Daarnaast bevatten ze antioxidanten die geweldig zijn voor de gezondheid van je ogen!
Wat zijn jouw lievelingsnoten of zaden?
Ik vind noten heerijk, vooral als ik ze even heb geroosterd in de oven kan ik enorm genieten van de geur en de knapperigheid van de noten (wel even afkoelen). Als ik teveel noten eet voel ik me echter wat sloom worden dus de balans is belangrijk om te bewaken. Ik ben benieuwd – zitten er in dit rijtje noten of zaden bij die jij het lekkerst vindt en heb je creatieve manieren van hoe je ze eet/verwerkt in je voeding? Ik ben benieuwd!
2 comments
Ik ben gek op noten! Voor beleg eet ik noten pasta, ik doe walnoten door het eten en ik eet amandel, pistache etc als tussendoortje. Veel noten dus!
Ik heb geleerd niet meer dan 2 handjes noten per dag te eten, aangezien ze behoorlijk wat calorieën bevatten. Klopt dat?