Als je mensen van een bepaalde fitheid even goed observeert voor enige tijd, zul je zien dat er bepaalde manieren zijn die ze aanhouden in hun denkwijze en in hun gedrag.
Het kan al van jongs af aan in ze zitten maar het kan ook net zo goed aangeleerd zijn.
In dit artikel ga ik in op wat gedragingen en manier van denken van ‘fitte’ mensen. Haal eruit wat voor jou nuttig kan zijn; een eye opener of misschien een praktische tip!
1. Denken aan wat te eten ipv. wat niet te eten
Het is een wereld van verschil tussen deze twee denkwijzen. Wanneer je je focust op wat er wél is, wat kan, wat fijn is, wat leuk is en dit tezamen gaat met een gezonde en fitte leefstijl – kom je veel sneller op een plek waar je het voor altijd ‘vol kunt houden’. In plaats van constant de beperkingen te zien en deze naar jezelf te bevestigen: “Zie je wel, het is vet moeilijk, het is niet vol te houden etc.”.
Wanneer je je realiseert dat voor alles een plek is (ook dat ritje naar de McDonalds) maar dat de balans anders dient te zijn, kun je jezelf met meer liefde storten in de wereld van de mogelijkheden van een fitte leefstijl.
2. Zoeken naar plezier in bewegen
Misschien denk je dat bepaalde fitte mensen een ander stel genen hebben dan jij. Dat ze oprecht plezier halen uit het afgemaakt worden tijdens een workout. Maar meestal is het niet zo. Meestal is het een combinatie van zoeken naar beweging waar ze plezier uit halen gecombineerd met genieten van het gevoel ná het sporten/bewegen. ]
Soms dient het als therapie, een uitlaatklep, een middel tot meer zelfvertrouwen etc.
Er zit ook een verschil in hoe je het bewegen/sporten ervaart: je hoeft er niet van te houden maar het is wel de moeite waard om er enigszins plezier in te vinden.
3. Bewegen is geen keuze, het hoort erbij
Daarnaast is bewegen en sporten niet iets wat ze willen doen, maar iets wat onderdeel is van hun leven en ze er ruimte voor maken. Net zoals met tanden poetsen bijvoorbeeld. Het is niet elke keer een discussie met jezelf in je hoofd of je het wel/niet gaat doen, maar hoe je het gaat integreren.
4. Sporten en bewegen horen niet alleen maar thuis in de sportschool
Deze mindset verandering kan je misschien ook wel helpen om meer richting een ‘van nature fit persoon’ te gaan: wanneer je bewegen gaat zien als iets wat geïntegreerd zit in het hele leven. Tegenwoordig hoeven we bijna niet te bewegen om te overleven. Werken doen we zittend, eten bestellen en opeten doen we zittend, ons plezier vinden we zittend kijkend naar Netflix etc. Om meer te bewegen moeten we soms actief die keuze maken en wanneer je dan de wereld gaat benaderen met mogelijkheden om meer te bewegen, helpen deze beetjes bij een ‘allround fitheid’ zonder dat je daar losse workouts voor hoeft te hebben.
5. Rusten is net zo belangrijk
Als je denkt dat fit zijn enkel betekent dat je veel beweegt en gezond eet, dan heb je het mis. Het is een 360 graden ‘ding’. Je rust en slaap-uren zijn net zo belangrijk. Het gaat om balans, niet om perfectie, zo ook met je actieve en inactieve momenten. De ‘inactieve’ momenten waar je besluit om je lichaam en/of geest te laten rusten zijn net zo belangrijk als de actieve momenten. Zo kun je opladen om daarna weer actief te zijn maar ook om helder te zijn in je hoofd.
Het zit hem in die kleine dingen: het anders kijken naar de wereld. Het besluiten anders te zien. Alleen als je het ook anders wilt. Ik ben hier niet om te vertellen dat iedereen deze mindset moet hebben en zich bezig moet houden met fitheid. Totaal niet! Doe lekker waar je zelf zin in hebt. Maar als je dit wilt en het wil niet lukken, dan kan het nuttig zijn om dit soort artikelen te lezen om je te helpen in te zien waar er verandering in gebracht dient te worden.
2 comments
Prachtig artikel! Wat schreef je het raak en wat werken je woorden aanstekelijk. Dit is het toch gewoon. Dit is hoe fitte mensen denken en wat fitte mensen doen. Wat fijn dat je dat 360 graden-plaatje aanhaalt. Fit zijn wordt vaak zo enkelzijdig belicht. Ik keek er vroeger dus ook heel eenzijdig tegenaan. Fit zijn was door hoe het mij geleerd is bijna iets naars. Het ging gepaard met zo veel moeten en druk en veel doen en jezelf geen genot of rust gunnen. Maar fit zijn houdt zo veel meer in inderdaad Teni. Zelfs jezelf toestaan op de bank te crashen met chips en een serie. Want er is balans. Toen ik je woorden van vandaag las, zelf al behoorlijk aan mijn fitheid werkende, kreeg ik kippenvel. Wauwwww. ‘Op naar meer’ is wat ik over me heen kreeg. De instelling omtrent voeding, rust versus beweging, slaap, plezier vinden…. wat scheelt die een hoop ellende zeg. Ik ben zoals ik al aanhaalde met heel andere ‘fitte’ normen en waarden opgegroeid en opgevoed. Ik ben dan ook in meerdere en mindere mate de mist in gegaan betreft de punten die je noemde. Allesbehalve fit kan ik je zeggen. Ik ben er een van, ik heb me de door jou omschreven fitheid dus aan moeten leren. Of meer, die ben ik me aan het aanleren. Mijn mindset is al behoorlijk veranderd. En ik geniet van fit zijn onder de voorwaarden die je ze mooi omschreef. Als ik zo kijk naar wat mijn opvoeding me bijbracht en hoe dat escaleerde, ben ik intens gelukkig met wat je vandaag weer laat zien. Hoe het ook kan. Dit soort artikelen van je was de aanzet tot mijn eerste stappen. Mijn heropvoeding 🤪. Ik weet zeker dat er weer eerste stappen gezet gaan worden na dit artikel. Je tips zijn zo toepasbaar, haalbaar en goed. En wil je er niks mee, ook goed. Je schrijft zo relaxed hierin. Love that! Je deelt hoe het kan, maar niet hoe het moet. Dat is een fitte manier van schrijven. 🤩 En dat is misschien eigenlijk ook wel fitheid Teni. Doen wat je wilt is fitter dan iets doen wat je niet wilt. Ik ben daar in elk geval nooit fit door geworden. Bedankt voor vandaag. Fit veel liefs 😀. 😘
Mijn motto: Je moet niet eten wat je lekker vindt, je moet lekker vinden wat je eet! En als je zo denkt kan je de heerlijkste dingen (meestal gezond, soms niet) eten. Ik zie jouw voedingsdagboek en volgens mij doe jij precies dat!