Waarom lukt het sommige mensen wél om een doel te bereiken en anderen niet? Een sportdoel, een fitnessdoel, een doel om elke dag te flossen, een doel om elke dag te schrijven en ga zo maar door. Waarom lukt het de ene persoon wel en terwijl de ander maar blijft struggelen?
Het heeft niets te maken met motivatie of discipline als je het mij vraagt. Niemand is 100% van de tijd gemotiveerd en ook niet gedisciplineerd. Waar het wel mee te maken heeft? Dit grote kleine verschil – het is bizar als je het je realiseert, alsof al je dromen ineens een stapje dichterbij komen..
Veerkrachtig zijn in je gewoontes
De nieuwe gewoontes die je jezelf probeert aan te leren omdat je een bepaald doel wil bereiken zijn nou eenmaal niet makkelijk. Anders had iedereen het gedaan – anders had jij het allang gedaan, toch? Er is een reden waarom het moeite kost en dat is omdat je naar de andere kant wilt, je wilt de vruchten ervan plukken.
Ooit al eens van veerkrachtigheid in gewoontes gehoord? Het komt neer op het volgende: het vermogen om terug te veren wanneer dingen niet gaan zoals je had gepland. Dat je positief blijft, jezelf aanmoedigt, jezelf vergeeft, liefdevol bent naar jezelf, het van je afschudt en opnieuw begint. Het is leren en groeien van je struggels.
Dát is wat het verschil maakt – ik beloof het je.
Hoe vaak heb je gedacht dat je iets had verpest door één misstap of een slechte planning en heb je het vervolgens erger gemaakt omdat je opgaf? Ken je het verschil tussen Laura en Bart al?
Het tegenovergestelde van veerkrachtig zijn in de gewoontes die je jezelf probeert aan te leren is dat je ontmoedigd raakt als dingen niet volgens jouw planning zijn gegaan. Dat je boos wordt op jezelf, je problemen negeert, blijft zeuren, anderen de schuld geeft, besluit dat jij niet iemand bent die kan veranderen, jezelf omlaag haalt en jezelf onzeker maakt.
Een voorbeeld:
Je wilt je eetpatroon veranderen, wat al best een lastige klus kan zijn. Dus plan je de dagen vooruit; ontbijten met havermout, lunchen met een salade in de avond een gezonde zelfgemaakte maaltijd en geen rotzooi als tussendoortjes. Alle ingrediënten zijn in huis, dus alles kan volgens plan verlopen. Top!
Maar gedurende de week heb je een lunch werkafspraak, een familiefeestje in het weekend en een late middag met onverwachts lekker weer waarbij iedereen een biertje of wijntje drinkt in de zon na werk. De gehele planning ging naar de maan op die drie dagen. Dat is drie van de zeven dagen. Je zou nu kunnen opgeven, boos worden op jezelf en het probleem negeren met de conclusie “ik kan niet veranderen, dit is nou eenmaal wie ik ben”… OF, als je veerkrachtig bent met je leerproces kun je het van je afschudden, wat aanpassingen verrichten in je ‘plan’, jezelf liefde geven, jezelf aanmoedigen en opnieuw beginnen. Een positieve houding door het hele proces. Dat hele proces is namelijk ook gewoon je leven.
Als je dit blijft volhouden, dan is er geen verandering in gedrag die je jezelf niet kunt aanleren. Alles wordt dan mogelijk! De mensen die een bepaalde verandering teweeg hebben gebracht bij henzelf hebben dit niet van de ene op de andere dag gedaan, ze hebben dit gedaan door honderden keren te vallen en op te staan. Opstaan is op een gegeven moment ondragelijk als je jezelf kapot maakt keer op keer.
Hoe doe je dat dan?
Dus, hoe krijgen we die veerkracht dan? Het goede nieuws is dat je dit kunt aanleren, het is gewoon een setje vaardigheden waar je je bewust van dient te worden en dient uit te oefenen (oefenen is dus; vallen en opstaan).
- Versoepel je verwachtingen van de resultaten. Wanneer we beginnen met het aanbrengen van een verandering in ons leven, hebben we vaak onrealistische verwachtingen. “Val nu 10kg af binnen de eerste maand!” en wanneer we proberen dit na te streven merken we dat het niet lukt zoals de verwachting (vaak door marketing natuurlijk). Tenminste, in het begin. Op lang termijn kunnen we zóveel meer waarmaken dan we denken, maar op kort termijn zijn de verandering slechts klein en ook niet helemaal volgens een logische volgorde. Verandering is rommelig. Dus verwacht gewoon dat dingen niet volgens plan zullen gaan en niet perfect zullen zijn. Wees niet te afhankelijk van je verwachtingen zodat wanneer iets niet volgens verwachting gaat je hierop kunt inspelen. Je wist namelijk dat het rommelig zou zijn – dat heb je jezelf door dit te lezen hopelijk al wijs gemaakt 😉
- Leer de vaardigheid van aanpassen. Als je eetpatroon niet gaat zoals gepland, is het niet per se een tekortkoming van jou. Het is een tekortkoming van het plan en de methode – omdat het niet past bij jouw leven. Hoe kun je dit veranderen zodat het wel gaat passen en je ook richting je doel werkt? Misschien heb je een maatje nodig die je motiveert van tijd tot tijd? Misschien heb je gezond eten in zicht nodig? Misschien heb je bakjes klaargemaakte maaltijden in de koelkast nodig? Misschien heb je regelmatig een nieuwe documentaire over gezondheid nodig om je weer scherp te stellen? Het kan van alles zijn! Leer de vaardigheid van aanpassen, dit komt namelijk op zoveel vlakken in je leven van pas!
- Oefen vergiffenis en zelf compassie. Zoals ik zei, het heeft geen zin om boos op jezelf te worden. We denken vaak dat als we iets stom genoeg vinden, waaronder onszelf, we wel genoeg motivatie hebben om te veranderen. Helaas werkt het niet zo. Hoe stommer we iets vinden, hoe minder ‘leuk’ het voelt om eraan te werken omdat we omgeven zijn door één en al negatieve energie. Het is enorm onderschat en belangrijk om jezelf toe te spreken met positieve woorden, zoals je bij je moeder of beste vriendin zou doen.
- Negeer problemen niet, confronteer ze met compassie. Ook hier komt het woord compassie weer terug, omdat het zo belangrijk is in alle aspecten van het leven. Jezelf vergeven is iets compleet anders dan doen alsof iets niet is gebeurd. Als je al maanden niet hebt gesport, niet gezond hebt gegeten, niet hebt gemediteerd of wat dan ook – negeer het probleem dan niet. Confronteer jezelf en vraag jezelf af waarom dit is gebeurd. Als je een kind hebt dat huilt, negeer je het kind dan in de hoop dat het vanzelf voorbij gaat? Of vraag je wat er aan de hand is en hoe je kunt helpen? Benader jezelf ook zo.
Zie je in dat wanneer je deze vaardigheden oefent het ineens veel makkelijker zal zijn wanneer het even moeilijk wordt op de rit naar het veranderen van gedrag? Welk gedrag het ook is dat je wilt veranderen, het loslaten van de weerstand en de gedachte dat het perfect moet uit boosheid, zijn de eerste stappen die je dient te nemen. Vervolgens ga je aan de slag met het oefenen van de liefdevolle vaardigheden tegenover jezelf en blijf je terugkomen, keer op keer, elke keer als je ‘plan’ in duigen valt.
Dit is veerkrachtig zijn in je gedrag en je gewoontes. Het zal je gehele leven veranderen als je dit besluit te oefenen..
5 comments
Mooi gezegd Teni! Een eyeopener!
Oef dit herken ik zo… naast drukke baan en gezin ook bezig met mijn masteropleiding. Ondertussen ook kind nr 3 gekregen in mijn eerste studiejaar en tot aan januari afgelopen jaar helemaal op schema en nog maar een half jaar te gaan voordat ik afgestudeerd zou zijn. Toen kwam de man met de hamer en lukt het mij niet meer om dingen op tijd af te krijgen. Iedereen snapte dat en niemand vond dat erg behalve ik.. een enorm gevoel van falen en een nog groter gevoel van boosheid op mijzelf. Ik ben maanden boos geweest op mijzelf en heb daardoor alleen maar minder gedaan… nu ga ik met frisse moed verder maar moet echt mijn best doen dat gevoel van boosheid en falen van mij af te zetten dat is echt niet makkelijk. Naar ik weet dat als dat noet verandert dat ik dan niet ga afstuderen…. mooi artikel weer Twni! 👍🏻
Teni,
absoluut waar…. jij hebt al levenswijsheid die ik al 43-jarige weduwe met 4 kinderen net heb… ik zou je blog aan iedereen willen aanraden.
Ik zou je nu heel hard willen knuffelen Astrid! <3
Bedankt voor de tips teni kan ik goed gebruiken